Prethodni članak
Sljedeći članak

DND Radoboj pohvalio se izuzetno bogatim aktivnostima tijekom lanjske godine


U srijedu, 1. veljače održana je Godišnja izvještajna skupština Društva Naša djeca Radoboj. Predsjednica Društva Jelena Crnek okupljene je izvijestila o aktivnostima u 2022. godini, a najavila je i pregršt aktivnosti za ovu godinu.

DND Radoboj tijekom prošle godine realiziralo je iznimno bogat i edukativan program za djecu putem kojeg su se provele raznovrsne radionice: „Slime“ radionica, radionica povodom obilježavanja Dana planeta Zemlja, radionica kodiranja bez ekrana Matatalab, realizirana je uskrsna radionica „Uskršnji escape room“, radionica izrade sapuna i mnoge druge. DND Radoboj provodio je i radionice u sklopu Dječjeg tjedna u Krapini koji je bio organiziran povodom Tjedna kajkavske kulture.

Realizirali su brojne projekte, jedan od njih je "Mali vrt za velike promjene", u kojem su sudjelovali članovi DND Radoboj, djeca iz 1.a i 4.a razreda OŠ Side Košutić Radoboj sa učiteljicama Dragicom Pospiš i Milenom Veseljak, i članovi DND Petrovsko. Izgradio se iznad kućice za udruge samoodrživi organski vrt, a kroz niz održanih bio radionica tijekom godine i sudjelovanjem u radovima kreiranja vrta, djeca su upoznala nove kulture koje se mogu zasaditi u vrtu a i samim radom na zemlji potaknulo ih se da i kod kuće pomažu odraslima u obradi vrta. Projekt je ujedno povezao školu i prirodu s ciljem proširenja nastavničkog programa.

Projekt kojeg će također i nadalje provoditi članovi DND-a Radoboj je NTC sustav učenja i NTC kamp. U Radoboju se u ožujku prošle godine održao dvodnevni seminar dr. Ranka Rajovića, utemeljitelja NTC programa, za odgojno-obrazovne djelatnike OŠ Side Košutić Radoboj i također za djelatnike i iz drugih obrazovnih institucija na temu aktivnosti za lakše učenje. Program NTC učenja je sastavljen iz različitih aktivnosti i igra za djecu, koje se temelje na spoznajama o razvoju i radu mozga i koje, kako mnoga istraživanja pokazuju, imaju pozitivan učinak na razvoj mozga u periodu kada je to najvažnije, u periodu najintenzivnijeg rasta i razvoja, od rođenja, pa do približno desete godine starosti. Upravo je igra kao unutrašnja motivacija djeteta ključni faktor NTC programa.

Nastavno na NTC program u Radoboju su se u lipnju i srpnju održala dva NTC kampa za djecu do 11 godina starosti  s područja Krapinsko-zagorske županije i šire, prvog takvog u Krapinsko-zagorskog županiji.

Udruga je sudjelovala u organizaciji i provođenju aktivnosti tijekom ljetnog perioda. Sudjelovalo je u manifestaciji „Ljeto u Radoboju“ te je održala u suradnji sa Savjetom mladih Općine Radoboj znanstvene radionice, organizirala koncertna gostovanja, filmske projekcije, a odvijala se i aktivnost pod nazivom „Znanstvena sfera-planetarij Odiseja“ čijim posjetom je bilo djeci i mladima omogućeno nezaboravno putovanje kroz zvjezdano nebo uz istraživanje planeta, zvijezda i galaksija.

Povodom manifestacije Dječjeg tjedna u Radoboju udruga je provodila radionice i pokrenula akciju prikupljanja igračaka. Dječji tjedan obilježila je  bogatim sportskim danom te je održana i svečanost obilježavanja 10 godišnjice imenovanja Radoboja „Općine-prijatelj djece“. Također su i članovi Dječjeg vijeće  posjetili općinskog načelnika.

Na inicijativu djelatnika PŠ Jazvine uz podršku učenika, njihovih roditelja i članova DND-a, održan je i božićno-humanitarni događaj „Advent u Jazvinama“ putem kojeg su se prikupljala sredstva za  garderobne ormariće, pod sloganom „Novi ormarići za nas, a malo donacija od Vas!“.
Članici DND-a Radoboj, Magdaleni Tepuš, učenici OŠ Side Košutić Radoboj dodijeljena je nagrada „Emil Paravina“ za promicanje i zalaganje za dječja prava, dječju participaciju, suradnju i pomoć svojim vršnjacima.

Kraj godine obilježen je uz realizaciju „Adventa u Jazvinama“ i nagrade uručene Magdaleni Tepuš i završetkom radova na izgradnji Pumptracka Radoboj, biciklističkog poligona  koji se nalazi u blizini Planinarskog doma sufinanciranog od strane Općine Radoboj i Zaklade Hrvatska za djecu.
Uz sve navedene projekte obilježen je i niz važnih datuma, a predsjednica DND Radoboj Jelena Crnek obavijestila je okupljene i o financijskom poslovanju od kojeg je istaknula da su ukupni prihodi poslovanja DND-a Radoboj u 2022. godini iznosili 44.203,67 eura/333.052,54 kn. Od toga najznačajniji prihodi odnose se na prihode za realizaciju projekta izgradnje Pumptrack staze,  prihodi od realizacije 2  petodnevna NTC kampa za djecu, prihodi od Krapinsko-zagorske županije za projekte „Mali vrt za velike promjene“ i „Ljeto za mlade“ koji se realizirao u suradnji sa Savjetom mladih Općine Radoboj. Prihodovnu strane udruge čine i donacije. Za nabavku školskih ormarića  za PŠ Jazvine putem donacija prikupljeno je 3.560,95 eura/26.830,00 kn.

Tako je DND Radoboj uz niz organiziranih aktivnosti, sveobuhvatnim programom omogućio da djeca sadržajno i kvalitetno provode vrijeme, a edukatori, volonteri, sudionici aktivnosti i svi zainteresirani budu u doticaju s najnovijim metodama rada s djecom te savladaju korisne i praktične vještine za suvremeno obrazovanje i poučavanje. Pred volonterima DND-a i svima koji surađuju u realizaciji njihovih programa u 2023. godini još je puno predviđenih aktivnosti i projekata, čemu se doista vesele nastojeći pritom što je moguće više doprinijeti i osvijestiti važnost zdravog, educiranog i sretnog djeteta.

Mnogobrojne aktivnosti realizirane su suradnjom s udrugama s područja Radoboja i šire, djecom i roditeljima, OŠ Side Košutić Radoboj, Dječjim vrtićem Škrinjica Radoboj, Savjetom mladih Općine Radoboj, Općinom Radoboj i Muzejom Radboa koji spremnim djelovanjem pomažu radu Društva.
Iz svega navedenog, kao i svih dosadašnjih godina, DND Radoboj ostvario je izuzetne rezultate, vidljive u aktivnostima usmjerenima znanju za budućnost, znanju za život i djeci.

Još članaka iz "Radoboj"

Facebook