Prethodni članak
Sljedeći članak

KAD SE VELIKE RUKE SLOŽE: Uređenje „Radobojskog trnaca“

Trudom, voljom, snagom i zajedničkim radom Općine Radoboj, Javne ustanove Zagorje zeleno te članova Hrvatskog planinarskog društva Radoboj provedena je akcija uređenja trnaca


Trudom, voljom, snagom i zajedničkim radom Općine Radoboj, Javne ustanove Zagorje zeleno te članova Hrvatskog planinarskog društva Radoboj provedena je akcija uređenja sad već dobro poznatog radobojskog sadržaja, „Radobojskog trnaca“. U svrhu pripreme za toplije vrijeme i novu bogatu sezonu, djelatnici općine Radoboj u suradnji s Javnom ustanovom Zagorje Zeleno obavili su radove na trnacu: obrezivanje voćaka, čišćenje i uređivanje staze, uređenje prostora oko nadstrešnice, orezivanje starih stabala u trnacu, okapanje perunika koje svako proljeće svojim mirisom i bogatim cvjetovima čine boravak u trnacu ugodnijim i ljepšim te odlaganje lišća na biootpad.  Danas kad se njihov broj znatno smanjio i raznovrsnost u prirodi je narušena, na travnjačke voćnjake, u Radoboju se gleda na poseban način.

Travnjački voćnjaci dio su tradicionalnog ruralnog krajobraza područja. Kao poseban i važan dio okoliša, oni tvore jedinstvena staništa za mnogobrojne vrste životinja koje su načinom života vezane uz kulturni krajolik.  Radobojski trnac je do sad služio i za održavanje manifestacija, edukacija do društvenih okupljanja u organizaciji lokalne zajednice te  Javne ustanove, sve u svrhu podizanja edukativne i rekreativne funkcije lokalne zajednice. Namjera je sačuvati autohtonu prirodnu baštinu, a time upoznati one najmlađe nekadašnjim načinom uzgoja voća, prirodnim bogatstvima radobojskog kraja i važnošću očuvanja prirode i prirodne bioraznolikosti.  

Također, u samom trnacu nalazi se početna točka Planinarsko poučne staze „Putovima orhideja“ koja se prostire na 16 kilometara duge staze na Strahinjčici, a u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se i moderno odmorište za bicikliste. Radobojski trnac je zamišljen kao mjesto okupljanja mještana za druženje na otvorenom, a svaki posjetitelj moći će kvalitetno provesti vrijeme u prirodnom okruženju. Iz svih navedenih razloga, Radobojski trnac danas, nezaobilazna je lokacija stanovnika Radoboja, mjesto edukacije i rekreacije, u kojem se isprepliću tradicija i moderni sadržaji te se vide snažne polazišne smjernice za budućnost i razvoj. 

Još članaka iz "Radoboj"

Facebook