Prethodni članak
Sljedeći članak

Vodič kroz fašnike diljem Zagorja

Diljem Zagorja obilježit će se fašnik


Razdoblje prije same korizme, tradicionalno je rezervirano za karnevalsko ludilo. Običaji diljem Hrvatske su drugačiji, a fašnička tradicija je duboko ukorijenjena i u Zagorju. Kako će, gdje i kada Zagorci obilježiti fašnik, pročitajte u nastavku.

Hum na Sutli

Pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Općine Hum na Sutli, Destinacijsko promidžbeni klub “Zeleni bregi” Pregrada i Turistička zajednica općine Hum na Sutli organiziraju 15. Mali županijski fašnik. Održat će se u subotu 10. veljače s početkom u 11 sati u humskoj kino dvorani. U fašničkoj povorci sudjelovat će dječji vrtići „Gustav Krklec“ iz Krapine, „Tratinčica“ iz Desinića, „Bubamara“ iz Donje Stubice, “Naša radost” iz Pregrade, Dječji vrtić iz Bedekovčine i domaći vrtić “Balončica”. U sklopu programa nastupit će klaun, a bit će organiziran i tradicionalni “krafna-domjenak” te slatki paketi.
Nagradni fond usmjerit će se u humanitarne aktivnosti. Za svu djecu u pratnji roditelja ulaz je slobodan.

Marija Bistrica

Općina Marija Bistrica i Turistička zajednica Općine Marija Bistrica i ove će godine organizirati Bistrički fašinek, 27. po redu, koji će se održati u subotu 10. veljače. Ove godine malo je odvojen dječji od programa odraslih, pa program na središnjem bistričkom trgu počinje u 13 sati, kada će se predstaviti ''najmlajši norci'', oni iz OŠ Marija Bistrica, Dječjeg vrtića Pušlek i KUD-a Laz. Njihova će povorka krenuti od škole. Nakon što završi dječji dio programa, od Bluesun hotela Kaj kreće povorka odraslih. Uz tradicionalne skupine ''Fanglin grupu'', ''Republiku Čečeniju'' i ''Globočke štrukle'', u povorku će se ove godine uključiti i članovi Udruge umirovljenika Marija Bistrica. Tradicija bistričkog fašinka donosi uz procesiju i nastup grupa na središnjem trgu u dramatiziranim šaljivim skečevima, tu su u fašinečke špelancije, suđenje bistričkom fašinku i njegovo spaljivanje za sve grijehe. Kao novitet najavljeno je da će po prvi puta ključeve općine od aktualnog načelnika preuzeti fašinečka načelnica. I ovogodišnjem bistričkom fašinku pridružit će se i vinogradari Udruge Vinski Vrh koji će pripremiti za posjetitelje kuhano vino, dok će članice Udruge Hrvatska žena Marija Bistrica pripremiti krafne.

Zlatar

Pučko otvoreno učilište dr. Jurja Žerjavića Zlatar i ove godine priprema Fašnik v Zlataru, koji će se održati 13. veljače. U Fašniku će sudjelovati učenici Srednje škole Zlatar, OŠ Belec, OŠ Ante Kovačića Zlatar, Dječji vrtić Uzdanica, Belečke mažoretkinje i Gradska limena glazba Zlatar, a voditelj programa koji će se odvijati na Trgu slobode bit će Josip Kuharić. Maškare se okupljaju i prijavljuju u 15 sati kod OŠ Zlatar, odakle kreće povorka do zlatarskog Trga slobode, gdje program počinje u 15.30 sati. - Dragi sugrađani, pobornici smijeha, zabave i fašničkih špelancija! Pridružite nam se na Fašniku! Bili mali ili veliki, s ekipom ili sami, osmislite masku, predstavite se na pozornici ako želite ili nam se samo pridružite u fašničkoj povorci i na našem Trgu! Sve vesele mačkare okupit ćemo kod Osnovne škole i prošetati, uz što više buke i veselja, do Trga, gdje ćemo predstaviti i pregledati maske, najbolje nagraditi, Fašnika skuriti zbog svih prošlogodišnjih zlodjela, a usput se i počastiti krafnama i toplim napicima! Iskoristite priliku, budite originalni, maskirajte se i dojdite na Fašnik v Zlataru – pozivaju organizatori. Suorganizatori su Grad Zlatar, TZ Grada Zlatara i Udruga žena u Zlataru.

Lobor

U subotu, 10. veljače održat će se tradicionalni “Loborski fašnik” u organizaciji Općine Lobor, Fašničke grupe “Copernice” i KUD-a Lobor. U petak, 9. veljače predstavnici fašničke republike preuzet će ključeve općine, a fašnička povorka do Trga sv. Ane počinje u subotu u 15 sati. Na Loborskom fašniku sudjeluju Fašnička udruga “Črna sraka” iz Sračinca, Fašnička udruga “ŽABA” iz Ivanić Grada, Fašnička udruga “Kobre” iz Kutine, “Petrojnski Kurent” iz Petrijanca, Fašnička grupa “Copernice” i predstavnici loborskih udruga. Program će voditi Adam Končić, a za glazbeni dio pobrinut će se grupa Foršus. Nakon vanjskog dijela, fašnička veselica se seli u Društveni domu gdje će sudionike i goste zabavljati A-Z Live bend. Dječji fašnik će se održati u utorak, 13. veljače u Društvenom domu.

Stubičke Toplice

Tradicionalni Dječji maskenbal – fašnik i ove godine organizira Općina Stubičke Toplice u suradnji s Turističkom zajednicom, OŠ Vladimir Bosnar i DV Zvirek. Održava se 13. veljače, a fašnička povorka kreće u 14.30 sati od osnovne škole, prema Parku makismilijana Vrhovca gdje će, s početkom u 15 sati, biti prigodni program. Nastupit će klaun Srećko s predstavom Klaunovska posla, zatim slijede dječji plesovi i izrađivanje poklon figura od balona. Po završetku programa djeca će se moći počastiti slatkišima, krafnama i sokovima. Organizatori pozivaju svu djecu i roditelje da se pridruže povorci i veselom topličkom fašniku. U slučaju lošeg vremena, prigodni program će se preseliti u prostor Dječjeg vrtića Zvirek.

Krapinske Toplice

DND Krapinske Toplice, Toplice Hotel i TZ Srce Zagorja organiziraju 'Disco party pod maskama'. Maškarada će se održati 9. veljače od 20 sati u Bar sali Hotela Toplice. Valja spomenuti kako Disco party ima humanitarni karakter. Nastupit će bend Mušketiri, a istog dana od 14.30 sati središnjim parkom krenut će fašnička povorka Centra za odgoj i obrazovanje u organizaciji Društva Naša djeca.

Zabok

Koordinacijski odbor Akcije „Grad Zabok-prijatelj djece“, Dječji vrtić Zipkica, Turistička zajednica područje Srce Zagorja i Društvo Naša djeca Zabok u subotu, 10. veljače organiziraju Dječji fašnik u Zaboku uz pokroviteljstvo Grada Zaboka.
Dječja maškarana povorka u 9:45 kreće iz Dječjeg vrtića Zipkica, a u 10 sati u parku Milana Prpića počinje program s predstavljanjem grupnih maski.

Fašnik će se održati i u Špičkovini također u subotu 10. veljače. Organizira ga Puhački orkestar DVD-a Špičkovina. Mjesto održavanja je dvorište DVD-a Špičkovina, a okupljanje počinje od 16 sati. Bit će tu vrijedne nagrade za pojedinačne i grupne maske, bogata gastro ponuda i zabava uz Ex-Band. Pokrovitelj fašnika je TZP Srce Zagorja.

Sveti Križ Začretje

I Sveti Križ Začrtje održat će već tradicionalno fašnik i to u nedjelju, 11. veljače. Polazak povorke je u 14:30 sati ispred Restorana 'Dunav', a bit će priređen prigodni program. Voditelj je Davor Dretar – Drele, a za najbolje maske osigurane su bogate novčane nagrade.

Bedekovčina

U Bedekovčini se organizira dječji fašnik u organizaciji DND-a Naša Djeca Bedekovčina i to u nedjelju 11. veljače u Vatrogasnom domu Bedekokovčina. Program će se održavati od 15 do 17 sati. Održat će se kazališna predstava Kazališta Šareni svijet za velike i male uz priče, pjesme i šale, a tu će biti i FA 'Žuna' – dječja sekcija 'Ftičeki' i mališani iz Dječjeg vrtića Bedekovčina.

Tuhelj

DND 'Naša djeca' Tuhelj i OŠ Lijepa naša organiziraju dječji fašnik uz Igre, ples, druženje i nagrade za sve maske u OŠ Lijepa naša sutra, u petak 9. veljače u 17 sati. – Prilog za ulaz je dobrovoljan, a za nemaskirane je 10 kuna – poručuju organizatori.

Zagorska Sela

U Zagorskim Selima organizira se maskenbal za velike i male u subotu 10. veljače u DVD-u 'Sloga' Plavić. Bit će tu besplatne krafne i piće za sve, poručuju organizatori. Početak događanja je u 17 sati, a ulaz za maskirane je besplatan, a za nemaskirane iznosi 10 kuna.

Zlatar Bistrica

Fašnik u Zlatar Bistrici ove godine organizira zlatarbistrička Udruga Lijepa naša. Kako najavljuje predsjednica udruge Branka Žigrović, u nedjelju 11. veljače u 14 sati fašnička povorka krenut će od bistroa Vertigo po Ulici Gornje Brestovečkoj i Ulici hrvatskih branitelja do Doma zdravlja, a tema fašnika bit će svadba. Uz članove Udruge Lijepa naša i sve koji će se željeti pridružiti fašničkoj povorci, sudjelovat će i limena glazba, a pred zgradom ambulante Doma zdravlja, upriličit će se vjenčanje pred matičarem. Kao pokrovitelj fašnika, načelnik općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić sve sudionike počastit će krafnama.

Radoboj

Tradicionalna fašnička povorka će se održati u nedjelju 11. veljače s početkom u 14 sati. –Svi zamaskirani dojdite v centar Radoboja. Će bu sunce i dobre vrijeme bumo ostali vani, ak ne, bume se s fašnikom hputili v dvoranu – poručuju organizatori. Maskirane će zabavljati 'pleh banda' Mirna. Fašnik u Radoboju organiziraju KUD Zagorec, OŠ Side Košutić, Dječji vrtić Škrinjica i Općina Radoboj.

Krapina

Krapinske fašničke špelancije počet će već sutra, u petak 9. veljače u 19 sati u Galeriji grada Krapine gdje se otvara međunarodna izložba maski. Sljedeći dan, u subotu 10. veljače na Trgu Ljudevita Gaja održat će se Fašnička povorka. Nastupaju Carpona band i Andrija Kos. Fašničke špelancije nastavljaju se i u nedjelju 11. veljače s početkom u 15 sati Mihaljekovom Jarku. – Maskirajte se i osvojite vrijedne nagrade – poručuju organizatori, Grad Krapina i Turistička zajednica grada Krapine.
Tradicionalna fašnička povorka malih i velikih maškara kreće ove nedjelje 11. veljače u 15.00 sati. Povorka će proći ulicom Stjepana Radića od placa do gradskog Trga Gospe Kunagorske.
- Uz špelancije našega Vrapca, Limene glazbe Pregrada i ansambla „Kajtoneri“ predstavit će se i odabrati najbolje maske, te se suditi Princu Fašiku. Pridružite nam se sa svojim maskama – poručuju organizatori, Kud Pregrada.

Veliko Trgovišće

DND Veliko Trgovišće organizira obiteljski fašnički tanc u subotu 10. veljače s početkom u 17 sati u Domu kulture u Velikom Trgovišću. Nastupit će Mažoretkinje Dubrovčan, a voditelj programa je Ivica Kolmar.

Kumrovec

Dječji mali fašnik održat će se u nedjelju 11. veljače u Osnovnoj školi Josipa Broza. Fašnik počinje u 15 sati, a najavljene su bogate nagrade, a svaki će dobiti i krafnu. Nakon proglašenja dobitnika slijedi ples pod maskama. Fašnik organizira Općina Kumrovec i DND Kumrovec.

Donja Stubica

Dječji fašnik u Donjoj Stubici održat će se u prostorijama Stub-Kluba, u Topličkoj 5 u utorak 13. veljače s početkom u 17 sati. Priređuje se velika zabava uz ples pod maskama, fotografiranje, a tu će biti i osvježenja, grickalice i slatkiši. Kotizacija po djetetu iznosi 40 kuna. Prijave se primaju do nedjelje 10. veljače.

Više informacija možete dobiti na 098 900 2413 i 098 9944 958.

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook

Na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi. U Zagrebu, dana, 22. rujna do 22:00 sata zbog automobilističkog natjecanja u organizaciji autokluba INA Delta bit će zatvorene sljedeće ulice: -Ul...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program