Prethodni članak
Sljedeći članak

'U moje doba trgovci su imali plave kute, držali olovku iza uha, a računali su na komadu škrnicla'

Franjo Krizmanić (96) prisjetio se kako su nekada funkcionirale seljačke zadruge u Zagorju i zaključio da je danas trgovcima lakše jer ne moraju tako dobro i brzo računati u ono vrijeme

  • Franjo Krizmanić

    Franjo Krizmanić


Mališani pregradskog vrtića 'Naša radost' proteklog su tjedna posjetili 96-godišnjeg zadrugara Franju Krizmanića koji se sjeća kako je nekada funkcionirale seljačke zadruge. Susret djece s djedom Franjom organiziran je u sklopu projekta VPG „Mali zadrugari“. Franjo je ispričao da je kao mlad čovjek, prije odlaska u Zagreb bio zaposlen u Poljoprivrednoj zadruzi Pregrada i to kao trgovac u trgovini u Sopotu i računovođa u Pregradi.

Sve se vagalo i prodavalo 'na malo'

Rođen je 1922. godine, pa su djeca računajući koliko njihovi djedovi i bake imaju godina, zaključila da je on još puno stariji od njih. Djed im je ispričao kako je kao momčić morao ići u Zagreb gdje je u početku radio kao šegrt. Djecu je zanimalo da li je on bio šegrt Hlapić? Na pitanje što to znači biti šegrt, djeca su komentirala: To je kad si pomoćnik i kad se učiš raditi!“ Objasnio im kako je kao trgovac bio odjeven u plavu kutu, imao je šiltericu na glavi, držao olovku iza uha i ispisivao brojke, tj. računao na komadu papira bez digitrona. Vrlo zanimljivo pričao je o načinu rada zadruge, tj. kako su odrasli i djeca na selu sakupljali puževe, gljive, jabuke, šljive i još puno toga i donosili u zadružnu trgovinu koja je sve to otkupljivala. Nekad su se u zadrugu nosile i purice, kokoši, jaja i otkupljivala telad. Ljudi nisu imali novaca pa se u trgovini nije prodavao šećer, brašno, ulje i druge namirnice upakirane kao danas, već se sve vagalo i prodavalo na malo.

Razmjena

Kako bi to djeca bolje shvatila, Franjo im je to pokazao na jednom primjeru. Pripremili smo razne namirnice, posudice za mjerenje, vagu, utege…Dječak Matej je u posudici donio 7 jaja i zamolio djeda Franju da mu za ta jaja proda ulje, brašno i rižu. Uslijedilo je vaganje i računanje. Djed je potom uzeo papir i pokazao kako se radio mali „škrnicl“ – tuljac u koji se stavljalo brašno, šećer, bomboni… te, uz svoju pomagačicu tetu Gogu, odmjerio vrlo male količine brašna i riže, a zatim u malu staklenu bočicu nalio jako malo ulja i rekao: „Eto, za sedam jaja ne možeš dobiti ništa više!“ Njegova je priča bila dobar poticaj djeci da i sama važu namirnice koristeći utege raznih težina i sama zaključuju što je teže, što je lakše ili što je jednako teško. Zaključila su i da je danas lakše kupovati: „Uzmeš novce i ideš u dućan kupiti sve kaj ti treba!“ I djed je to prokomentirao: „Da, danas je lakše trgovcima. Ne moraju znati tako dobro i brzo računati kao mi u ono vrijeme. Danas je lakše raditi. Sve ti je već spakirano i izvagano.

(izvor: www. dv-nasaradost.pregrada.hr)

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook

Magla smanjuje vidljivost mjestimice u unutrašnjosti. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. Autocesta A3 Bregana-Lipovac: -zbog izgradnje rotora u Svetoj Nedelji zatvoren je čvor Sveta Nedelja. Promet j...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program