Prethodni članak
Sljedeći članak

Vešligaj: 'Odnos države prema nama je nepravedan; ponaša se poput maćehe'

INTERVJU - Uoči Dana grada Pregrade, razgovarali smo s gradonačelnikom Markom Vešligajem


ZL: Što je to, po vama, generalno obilježilo proteklih godinu dana u Pregradi, od prošlog Dana Grada do danas?

Vešligaj: Vratili smo se u normalu, koliko je to bilo moguće pa je tako održana naša tradicionalna manifestacija Branje grojzdja, koja se vratila u starom ruhu, a zadovoljstvo nam je što ove godine možemo ponovno proslaviti Kostelsku uskrsnu pištolu na zidinama Kostelgrada, s prijateljima iz cijele Hrvatske. Demografska politika te kontinuirano ulaganje u odgoj i obrazovanje jedan su od prioriteta Grada Pregrade. Najbolji dokaz toga jesu investicije u Dječji vrtić „Naša radost“ u proteklih devet godina kojima nastojimo odgovoriti na potrebe djece i njihovih roditelja. Obećana dogradnja vrtića realizirana je u rekordnom roku te su kroz projekt dobiveni polivalentni prostori u kojima borave naši mališani. Ulagalo se i u svim mjesnim odborima, kroz asfaltiranje nerazvrstanih cesta, sanaciju klizišta, izgradnju javnu rasvjete i uređenje dječjih igrališta. Dovršeno je i uređenje teniskih terena, izgrađena je rasvjeta i uređeno parkiralište. Od kraja lanjske sezone nije bilo stanke u igranju tenisa te je posebno lijepo vidjeti da je tamo svakodnevno veliki broj korisnika. Nastavili smo i s ulaganjima u prometnu sigurnost pa se tako gradi nogostup u Goričkoj ulici, a postavljena je i signalizacija na mjestima gdje svakodnevno prolazi veliki broj pješaka, posebice školaraca: u ulici Stjepana Radića, kod Glazbene škole i kraj Područne škole u Benkovu. Raduju me i brojne nove investicije koje se mogu vidjeti te ulaganja postojećih i novih investitora u Poduzetničku zonu. Uz sve infrastrukturne projekte, ponosan sam što smo postali jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je uveo transparentnost u rad Gradske uprave i time građanima, kroz platformu otvoreni grad, omogućio jednostavnije pružanje usluga, kao i prikaz načina na koji se troše sredstva iz gradskog proračuna. Učenicima i studentima smo omogućili online prijavu na natječaj za financijske potpore i stipendije, a našim udrugama omogućili smo digitalno podnošenje prijava na natječaj za financiranje njihovih projekata. Raduje nas što se drugu godinu zaredom nalazimo u top 5 malih pametnih gradova, a primili smo i europski energetski certifikat za provedbu održivih klimatskih i energetskih politika.

ZL: Redovito smo izvještavali o svim projektima koje ste završavali i počinjali, no, što biste od svega toga izdvojili kao nešto na što ste posebno ponosni?

Vešligaj: Živimo u gradu koji se, unatoč nedaćama kojima svjedočimo na globalnom planu, nastavlja razvijati. Jedan od kapitalnih projekata, ne samo za grad, već i za Krapinsko-zagorsku županiju, svakako je početak obnove rodne kuće književnika Janka Leskovara u Valentinovu, za koju su ostvarena sredstva iz Europskog fonda solidarnosti. Riječ je o početku transformacije ovog vrijednog objekta u interpretacijski centar i vjerujem, u jedno od budućih kulturnih središta našeg grada. S obzirom na važnost Janka Leskovara za hrvatsku književnost, riječ je o projektu koji zasigurno ima i nacionalni značaj.  Mogućnosti koje se otvaraju kroz EU fondove iskoristili su i naši pregradski vatrogasci pa tako dugo željena dogradnja zgrade DVD-a Pregrada, koja će postati i dom Vatrogasne zajednice Grada Pregrade, konačno postaje stvarnost i zato čestitam društvu i njihovom predsjedniku Milanu Buriću na uspješnoj prijavi. Grad Pregrada će iz svojih sredstava osigurati potrebno sufinanciranje dogradnje jer su naši vatrogasci to svojim aktivnostima i požrtvovnošću zaslužili. Veseli nas i završetak izgradnje vodoopskrbnog podsustava Žolekov Breg i priključenje korisnika s područja MO Vinagora na javnu vodoopskrbnu mrežu. Time će se dovršiti veliki projekt izgradnje vodoopskrbnog sustava na području grada Pregrade započet 2000. godine.

ZL: Vaš način rada i vaša vizija razvoja Pregrade očito ima podršku građana, budući su vam prošle godine ponovo na izborima dali svoje povjerenje.  S čime ste vi osobno nezadovoljni?

Vešligaj: Najviše sam nezadovoljan nepravednim odnosom države prema gradovima i općinama. Naime, država se prema nama ponaša poput maćehe, što je vidljivo na primjeru dosadašnjih poreznih reformi koje su, bez obzira na politički predznak, išle na štetu lokalnih jedinica i usuglašavane su bez ikakvih konzultacija s lokalnom samoupravom. Prihodi od poreza na dohodak u stalnom su padu, a iz tih prihoda u najvećoj se mjeri financiraju programi socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, programi kulture i sporta te subvencionira cijena dječjih vrtića, plaće u dječjim vrtićima, muzejima i sl.  No, unatoč svemu, manjak prihoda nastojimo nadoknađivati, a tako ćemo i ubuduće, povlačenjem sredstava iz EU fondova.

ZL: Kad su u pitanju mali gradovi, Pregrada se redovito po mnogočemu nalazi pri samom vrhu raznih ljestvica u Hrvatskoj. Što je to, po vama, što posebno izdiže Pregradu iznad drugih zagorskih jedinica lokalne samouprave?

Vešligaj: Nastojimo razvijati Pregradu u smjeru inovativnog, zelenog i uključivog grada i drago mi je da su naše prakse sve više prepoznate na nacionalnoj i EU razini. Suradnja i razmjena iskustva kroz brojne projekte koje provodi Grad, ali i naše ustanove i udruge, važne su za poboljšanje položaja naših sugrađana, a posebnu pozornost kroz ove projekte posvećujemo mladima i njihovom ostanku u našem gradu. Vrijedno je spomenuti projekt participativnog proračuna za mlade, koji provodimo već treću godinu ovdje u Pregradi, a u kojem je riječ o participaciji u pravom smislu te riječi, jer mladi predlažu projekte, mladi biraju među predloženim projektima i mladi realiziraju pobjednički projekt.

ZL: Koje projekte i koje bitne odluke građani mogu očekivati da će biti tema u ovakvom našem razgovoru uoči idućeg Dana grada, onog 2023. godine.

Vešligaj: Već imamo nekoliko spremnih projekata za prijavu na natječaje EU fondova, a intenzivno radimo i na izradi projektnih dokumentacija za još njih nekoliko. Kada gledamo prilike za jedinice lokalne samouprave u novom financijskom razdoblju EU, one su sukladno podacima o ukupno dostupnim sredstvima veće nego ikad prije. Nova financijska omotnica pruža brojne mogućnosti te se nadamo da će se natječaji, na koje bismo mogli aplicirati, otvoriti krajem ove godine. Veselilo bi me kad bismo sljedeće godine mogli razgovarati o tome da smo ostvarili sredstva za razvoj širokopojasnog interneta, izgradnju biološkog bazena ili obnovu kinodvorane.

ZL: I za kraj, koja je vaša poruka Pregračankama i Pregračanima uz Dan grada?

Vešligaj: Svim Pregračankama i Pregračanima čestitam Dan našeg grada i zahvaljujem im na njihovoj podršci. Posebno zahvaljujem svima onima koji, bilo kroz gradske ustanove, udruge, društva, klubove ili kao pojedinci svakodnevno daju svoj doprinos u unaprjeđenju grada te se uključuju u zajednicu. Upravo zahvaljujući svim građanima i građankama, kao i sinergiji svih dionika javnog života, bez dvojbe možemo reći da je Pregrada na dobrom putu. Uz Dan grada, upućujem čestitku svim dobitnicima ovogodišnjih gradskih priznanja koji svojim trudom i radom, kroz povijest, a i danas, doprinose razvoju Pregrade. Ponosni smo na našu povijest i tradiciju i zahvalni svim generacijama prije nas, a naš je zadatak čuvati što smo primili u nasljeđe i stvarati grad koji će biti na ponos generacijama  koje dolaze, koje će ovdje rado ostati i živjeti.

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook