Prethodni članak
Sljedeći članak

PREGRADA SLAVI SVOJ DAN Kolar: ‘Bravo, Marko, bravo, ekipo!’

19 milijuna kuna koje smo povukli u zadnjih 7 godina za razne infrastrukturne, ali i društvene projekte daju nam pravo da i u budućem razdoblju sigurno računamo na veliku potporu iz EU fondova kroz naše kvalitetne projekte, rekao je gradonačelnik Vešligaj


Grad Pregrada danas, na Bijelu nedjelju, slavi svoj dan. Svečanost je započela misom u pregradskoj župnoj crkvi, a nastavila se mimohodom povijesnih postrojbi i prijavku gradonačelniku.

Potom je održana svečana sjednica Gradskog vijeća, koju je otvorilapredsjednica Gradskog vijeća Vesna Petek. - Pregrada je poznata po transparentnosti gradske uprave. Posebnu važnost pridajemo participaciji djece i mladih, Pregrada ima aktivno Dječje gradsko vijeće i Savjet mladih s kojim odlično surađujemo. Pregrada je primjer kako razvijati grad i kako brinuti o potrebama stanovnika, a najveće priznanje i poticaj nam je zadovoljstvo naših građana – rekla je Petek. Prisutni su mogli pogledati video zapis u kojem su detaljno predstavljeni najvažniji projekti u protekloj godini.

Gradonačelnik Marko Vešligaj osvrnuo se na proteklo razdoblje. Kako je istaknuo, kultura je u Pregrdai na visokom nivou, kao nadogradnja razvijenoj infrastrukturi, dobrom gospodarstvu i bazi dobroj u obrazovanju. - Samo ove godine ulažemo 4,6 milijuna kuna upravo u kulturu, najveći dio kroz obnovu rodne kuće Janka Leskovara. Očekuje nas ove godine uređenje Područne škole u Gorjakovu, u srednjoškolsko obrazovanje, a imamo i planove za razvoj visokoga školstva, našeg studija sestrinstva, gdje je plan da on dobije i diplomski studij. Kolstelska uskrsna pištola iduće godine slavi 500 godina, jedan veliki jubilej koji vjerujem da ćemo dostojno proslaviti. Kulturu ćemo podići na još viši nivo s već osnovanim POU koje će postati novo središte društvenog života u gradu i dati doprinos našem obrazovanju. U rekordnom roku uspjeli smo dograditi naš dječji vrtić, a sada imamo planove za izgradnju nove zgrade dječjeg vrtića. Kontinuirano ulažemo i imamo nove idjeje kako bi poboljšali status djece i dali im bolje uvjete. Certifikat grada za mlade nije prazno slovo na papiru nego je to rezultat upornog rada. Nastavljamo sa svim mjerama iz gradskog programa za mlade, a jedna od važnijih stvari je prostor kojeg moramo osigurati, a imamo spremnu projektnu dokumentaciju za uređenje kinodvorane koja bi trebala biti i centar za mlade – rekao je Vešligaj.

Osvrnuo se i na ulaganja u infrastrukturu, za koja je rekao da bi volio da ih je više. –Međutim, sustav financiranja lokalne samouprave u RH je takav da nikad nije riješeno na način da bude sustavan i dugoročan te da omogući razvoj za sve. Sufinanciranje isto nije baš uređeno. Zahvala resornim ministarstvima što su podržali naše projekte koje konstatno imamo. N,o tek kada ćemo imati jedan dobar sustav, onda ćemo imati bolju i kvalitetniju infrastrukturu, a do tada nam ostaje da se oslanjamo na EU fondove. Pokazali smo da znamo i to. 19 milijuna kuna koje smo povukli u zadnjih 7 godina za razne infrastrukturne, ali i društvene projekte daju nam pravo da i u budućem razdoblju sigurno računamo na veliku potporu iz EU fondova kroz naše kvalitetne projekte – istaknuo je gradonačelnik.

A među tim projektima koji se planiraju su zgrada dječjeg vrtića, obnova kinodvorane, biološki bazen, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda i sustav odvodnje, investicije u sportsku infrastrukturu odnosno izgradnju igrališta s umjetnom travom. - Nositelji smo razvoja plana širokopojasnog interneta. S partnerima iz Grada Zaboka i Općine Krapinske Toplice pripremamo i projekt uteđenja biciklističke rute, a tu su i još brojni drugi projekti. Pripremamo i neke nove, inovativne koncepte, kojima ćemo, vjerujem, Pregradu dići na još višu razinu, ali ne samo gradski centar već i sve mjesne odbore, kojima zahvaljujem na suradnji i partnerskom odnosu. Ravnomjerno ulažemo u sve mjesne odbore i to ćemo nastaviti činiti i dalje – napomenuo je Vešligaj.

Dodao je da je Pregrada često prva na udaru kada se ukidaju neke državne institucije, no da će se boriti i dalje da se u Pregradu vrati stalna služba suda, da se vrati ispostava Porezne uprave, policijska postaja, da naselja koja se nalaze na brdskim dijelovima budu dio obuhvata koji se odnosi na brdsko – planinsko područje, kao i za vodoopskrbni sustav. - Pred nama su opet teška i izazovna vremena, promjene na geopolitičkoj karti Europe, rast cijene energenata i svih proizvoda i usluga koje su nam nužne za život, a to će se odraziti i na našu lokalnu zajednicu. No vjerujem da ćemo iznaći snage da prebrodimo krizu – zaključio je Vešligaj, uz zahvalu svima koji su doprinjeli da Pregrada napreduje iz dana u dan.

Prisutnima se obratila i dječja gradonačelnica Ela Čuček, pobrojivši neke od projekata i aktivnosti koje provodi Dječje gradsko vijeće i zahvalivši Gradu na suradnji.

U ime kolega, čestitke Gradu Pregradi uputio je Zlatko Brlek, gradonačelnik Klanjca. – Pregrada je primjer kako bi jedna lokalna zajednica trebala izgledati, grad koji brine o svim svojim stanovnicima. To je za svaku pohvalu. Čestitke na svemu napravljenom i puno supjeha u planiranim projektima – rekao je Brlek.

Riječi hvale nije štedio ni predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović. - U Pregradi se drži do tradicije i identiteta stvaranog stoljećima. Osim tradicije i ljubavi, tu je i vizija, Pregrada buja i razvija se, a za to je potrebna vizija. Zagorje je primjer svima u Hrvatskoj, a Pregrada može biti ponosna, ovdje se nitko ne osjeća zanemaren. Pregrada pokazuje koliko se može biti napredan i pozitivno zračiti u ovim našim hrvatskim okolnostima – istaknuo je Klisović.


- Bravo, Marko, bravo ekipa, za školski primjer kako bi se trebao odvijati život u jednom manjem gradiću. Način na koji se radi može se usporediti s bilo kojim austrijskim gradićem. Prije 20 – ak godina smo mogli samo sanjati da se u nekim stvarima možemo uspoređivati, danas se možemo u nekim stvarima natjecati te reći da smo u nekim stvarima i bolji – rekao je župan Željko Kolar. Župan se osvrnuo na povlačenje sredstava iz EU fondova. - Dok ovisimo sami o sebi, odnosno kada su jasno postavljena pravila igre, onda se ne bojim za nas. Na žalost, na nacionalnoj razini još nismo došli do toga da baš najbolji projekti dobivaju sredstva i zbog nas samih moramo to promijeniti. Izazovi pred nama su ogromni, ovaj rat u Ukrajini i posredno i neposredno utječe na nas. Poduzetnici su opet pred ogromnim izazovom, cijene rastu u nebo, morat ćemo pažljivo planirati investicije i još pažljivije birati prioritete. Na muci se poznaju junaci, pa vjerujem da ćemo iz toga izaći još jači. Vodimo brigu o ravnomjernom razvoju županije, ovisno o pripremljenosti i broju projketa, toliki je naš angažman. Ovdje u Pregradi nas lokalna politika poziva da budemo prisutni i proaktivni. Pojedinac vuče sredinu naprijed i zbog takvih pojedinica se vidi razlika od sredine do sredine – napomenuo je, uz čestitke, župan Kolar. 


Svečanost je bila prilika i za dodjelu gradskih priznanja. Zahvalnicu Grada Pregrade ove godine primili su Goran Horvat, Teniski klub Pregrada i Vlado Pondeljak. Diplomu Grada primio je Obrt Grofelnik, a Plakete su uručene Gordani Krizmanić, Vedranu Krogu, DVD-u Stipernica, trgovačkom društvu Staklorez – Burić, a posthumno ju je dobio Dragutin Gorupić.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook