Prethodni članak
Sljedeći članak

U Pregradi održana premijera kratkog filma “Janko Leskovar”


Premijera kratkog filma "Janko Leskovar" održana je u srijedu, 15.3.2023. u Gradskoj knjižnici Pregrada. Film je snimljen povodom 180. godišnjice školstva u Pregradi kako bi učenici, ali i sugrađani na zanimljiv način naučili i prisjetili se po čemu je značajan pisac čije ime nosi pregradska osnovna škola.

Glumci u filmu učenici su Osnovne škole Janka Leskovara, a voditeljica projekta bila je školska knjižničarka Elizabeta Kantoci koja je i napisala scenarij. Video produkcija djelo je Dore Kolar, magistre medijskog dizajna i zaposlenice Gradske knjižnice Pregrada. Ilustraciju Janka Leskovara izradio je Andrija Potočki, također magistar medijskog dizajna, a za snimke dronom zaslužna je Hana Vukmanić, bivša učenica škole.

Film "Janko Leskovar" spoj je dokumentarnog i igranog filma, a cilj je bio uključiti što više učenika kako bi se prikazala zajednica škole u 2023. godini kada se i obilježava 180. godišnjica školstva u Pregradi. Čak 47 učenika imalo je pojedinačnu, veću ili manju, ulogu u filmu. Film vodi gledatelja od djetinjstva i mladosti Janka Leskovara do njegovih djela i mjesta na kojima je živio i pisao, a sve završava veselim pozdravom najmlađih učenika škole koja nosi ime slavnog pisca, Janka Leskovara. Film je dostupan na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=5ZPUgTcMnW4&list=PLIopajBU-KHPvN1TBIujF7tRtBlphdqer

Premijera filma odvijala se u 3 dijela: intervju s glumcima, scenaristicom i producenticom koji su posjetiteljima dali kontekst u kojemu se projekt odvijao, gledanja samog filma i izdvojenih smiješnih kadrova u kojima su najmlađi posebno uživali te kviza u kojemu se provjeravalo znanje o Janku Leskovaru koje su posjetitelji stekli tijekom gledanja filma. Oni najbolji i najbrži u kvizu osvojili su simbolične nagrade, a svi su se dobro zabavili. Voditelji ovog lijepog druženja bili su: Dora Kolar i Elizabeta Kantoci te učenici osmih razreda: Helena Krsnik, Eva Brezak, Stjepan Vukmanić, Matija Baričević, Bruno Vdović, Selena Golubić i Morana Orešić.

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook