Prethodni članak
Sljedeći članak

‘Tradicija na suvremen način’: Oslikavanje velike pisanice sprejem i bezglutenski muffini od oraha i maka

Svakako posjetite 1. Vuzmeni sajam u Krapini!


Veselo je bilo u četvrtak u OŠ Ljudevit Gaj Krapina, gdje je predstavljen projekt ‘Tradicija na suvremen način’. Radi se o projektu koji je u potpunosti financiran od strane Ministarstva turizma i športa, a ŠUDIGO Zabok i SŠ Pregrada već dvije godine zaredom surađuju upravo na projektima koji promiču kompetencije stukovnih umjetničkih zanimanja za turizam. Ove je godine projekt i malo proširen i na učenike osnovnih škola, više je poslovnih partnera, suradnika, a jedan je i TZ grada Krapine.

- Učenici naše škole u okviru projekta provode brojne aktivnosti, a jedna je i likovna radionica ovdje u školi. Riječ je o ukrašavanju velike pisanice, koja će biti izložena na Uskrsnom sajmu u Krapini, a održavaju se i radionice recikliranja papira za učenike četvrtih razreda. Od tog papira izrađuju uskrsne čestitke koje će također izlagati na sajmu. Od aktivnosti navela bih i da su naši učenici izradili dizajn velikog jumbo plakata Vuzem u Krapini koji će biti na ulazu u Krapinu, zatim uređujemo i dizajniramo jedan izlog u jednom prodajnom prostoru ovdje u Krapini i na samom finalu, na sajmu, bit će posluženi muffini u glinenim posudicama koje izrađuju naši učenici, a oni simboliziraju i tradiciju i održivost u jednom – objasnila je Valentina Petric Klaužar, koordinatorica projekta u ŠUDIGO Zabok.

Valerija Hržica, stručna suradnica i pedagoginja iz SŠ Pregrada, koordinatorica u projektu, istaknula je da promoviraju tradiciju odnosno uskrsne okuse na zdrav način. -Pripremamo muffin bez glutena tako da dajemo potporu i onima koji boluju od celijakije, a s druge strane uživamo u nečem fino, uskrsnom, tradicionalnom, a zdravom. Te naši muffini izrađuju učenici SŠ Pregrada, smjer slastičar. Želimo i djecu od najranije dobi potaknuti i na promovciju strukovnih zanimanja slastičarstva i upoznati ih s pojmom ‘bez glutena’ – rekla je Hržica.

Mirjana Drempetić Hanžić, profesorica i mentorica u ŠUDIGO Zabok, rekla je da s učenicima četvrtog razreda industrijskog dizajna, oslikava jednu veliku pisanicu, preko 2 metra na suvremen način. - Sprejamo motive šablonama, to su motivi Grada Krapine jer se slavi 830. godišnjica spominjanja Grada Krapine, pa smo uzeli motive nađene u arheološkoj zbirci Krapine i njih ćemo aplicirati na tu modernu pisanicu. Tradicija je u oslikavanju, a moderan način u sprejanju, grafitima, šablonama s pomakom kao na računalu – rekla je Drempetić Hanžić.

Gordana Kušar, profesorica slastičarstva u SŠ Pregrada, rekla je da se u muffine koje njezini učenici pripremaju, da bi bili zdraviji, stavlja više meda nego bijelog šećera.

-Stavili smo bezglutensko brašno jer sve više ljudi je oboljelo od celijakije i raznih autoimunih bolesti. Zašto smo doabrali mak i orah - jer su naše bake i mame najviše pekle makovnjaču i orehnjaču za Uskrs, a mi smo zato danas napravili muffine od bezglutenskog brašna, oraha i jabuka te maka i borovnica da bi dobili sočniju teksturu. Djeca prihvaćaju jako dobro ovaj novi način kuhanja- rekla je Kušar.

Magdalena Škreblin, učenica 4. r. ŠUDIGO Zabok, smjer industrijskog dizajna, komentirala je da je na radionici vrlo zabavno. - Koristimo sprejeve, modernu tehniku, malo nam je hladno, ali to je izazov kojeg ćemo prebroditi – kaže.

Vlatka Družinec, ravnateljica OŠ Ljudevit Gaj Krapina, koja je domaćin radinocama, istaknula je da se škola rado uključuje u sve aktivnosti te napomenula je da je ovo zaista hvalevrijedan projekt.

Nedjeljka Vodolšak, direktorica TZ grada Krapine, najavila je da će ‘Vuzem u Krapini’ ove godine biti u proširenom izdanju.

– Jedna od komponenti tog Vuzma svakako je suradnja sa srednjim školama iz Zaboka i Pregrade na ovom projektu u koji smo ukomponirali tradicionalno na suvremeni način. Radionicama želimo najmlađima na interesantan način pokazati kako tradicija može biti interesantna kroz kuhanje, umjetnost i različite vidove prodaje. Naime 1. travnja ćemo sve ono što ćemo napraviti kroz ove radionice moći pokazati i prodati na 1. Vuzmenom sajmu u parku u Krapini, u kojem će se uz priogodni program u kojem će sudjelovati različite dječje skupine, različiti performansi i na kraju konecrt Mije Dimšić – najavila je zanimljiv program Vodolšak.

 

 

 

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook