Prethodni članak
Sljedeći članak

Kaj nas ove godine čeka na pregradskoj manifestaciji Branje grojzdja?


Rujan na zagorskim bregima obilježavaju žuti listovi loze, a za zagorske vinogradare ovaj mjesec znači da je vrijeme da pripreme lagve, škafe, brente, podškafjake i lakavnice jer dolazi vrijeme berbe grožđa koji će se kasnije pretvoriti u mošt, a onda u tekuće "zlato", fine vinske kapljice. Vrijeme je to kada se u gradu Pregradi održava manifestacija 'Branje grojzdja', ove godine 53. po redu, a za koju se učesnici pripremaju cijele godine. Službeno otvorenje manifestacije zakazano je za 16. rujan, a prethodi joj otvorenje DVD-a Pregrada 15. rujna. Bit će to jedan od najveselijih tjedana u Krapinsko - zagorskoj županiji s preko 50 raznih događanja.

Pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj najavio je kako na otvorenju nastupa Zsa Zsa, a otvara se i Gradska kavana pa istaknuo još dio glazbenog programa.

- U četvrtak, 21. rujna imamo koncert grupe Pravila igre, nastavljamo u petak nakog Festivala vinskih popevki i napitnica, a glavni izvođači su Novi fosili, odnosno Sanja, Marinko i Zec koji će izvoditi hitove Novih fosila. Čeka nas vrlo bogat zabavni program, pokriveni su svi glazbeni žanrovi tako da vjerujem da će svatko pronaći nešto za sebe. Imamo vrlo bogat sportski program; imamo KUP Mjesnih odbora, utakmicu veterana, tenisača, kuglanje umirovljenika, dječje igre, biciklijadu, ali i vrlo bogati kulturno-umjetnički program zato nam dođite u Pregradu, opustite se i proveselite zajedno s nama - rekao je gradonačelnik Vešligaj.

Direktorica Turističke zajednice područja 'Srce Zagorja' Karolina Hostić najavila je kako će se održati slikarske radionice za klince, ali i za odrasle. Kroz cijeli tjedan tu su sitna događanja Pučkog otvorenog učilišta i Muzeja, a i Gradska knjižnica je nezaobilazna stanica, a ove godine priprema Magic show za cijelu obitelj s Lukom Vidovićem. Na programu je i predstava DV-a Naša radost 'Rudek ide u berbu', ali i izložba narodnih nošnji koja će se nositi i uživo.

- Za izdvojiti je i nastup Sandre Halužan s albumom ˝Vu plavem˝ uz muzičare svjetskog glasa, zatim slijedi tradicijski sajam, gljivari kreću u šumu i pripremaju se za tradicijski kotlić, u subotu Udruženje obrtnika grada Pregrade organizira pregradski lonec, a u nedjelju nas očekuje Obed iz košare u organizaciji Udruge Kostelskih žena i Udruge složno Gorjakovo - otkrila je Hostić i dodala kako će se za najmlađe u Pregradi pronaći i lunapark, napuhanci i izložba malih životinja.

KUD Pregrada i ove godine dio je bogatog programa manifestacije, a umjetnička voditeljica društva Lucija Vrhovski najavila je kako Vokalni sastav 'Strune' sudjeluje na otvorenju uz tamburašku sekciju KUD-a koji će se pobrinuti za dobro raspoloženje.

- U našoj organizaciji i ove godine odvija se sedmi po redu 'Festival vinskih popevki i napitnica', posvećen skladbama koje spominju vino, trsje, pajdaše i klet na različitim narječima i različitog izričaja. Veseli se što se po broju prijavljenih skladbi vidi da je festival itekako dobro prihvaćen budući da je ove godine prijavljeno čak 18 skladbi. Festival je namijenjen amaterima, posebno lokalnim tekstopiscima i glazbenicima jako nas veseli činjenica da imamo osam novih skladbi - rekla je Vrhovski.

Na Festivalu nastupaju: Zlatko Deveničar, Vokalna skupina 'Aurora' iz Nove GRadiške, KUD Bedekovčina, Ženska vokalna skupina KUD Sloboda Oroslavje, Klapa Škrlak, Sebastijan Dol, AKUD Žensko kazalište Jesenje, KUD Rikard Jorgovanić Hum na Sutli, Milena Kostanjšek, Matija Krizmanić, Vokalni sastav Lira KUD-a Đurmanec, Božek Meštrović, Ženski vokalni ansambl Sotelia, Mirela Bačani Đunđek, Vokalni sastav Strune, Vedran Krog i revijalni bend. Dok će žiri u sastavu prof. Bojana Progrmilovića, pjevača zagrebačkog HNK-a Maria Bokuna i prof. flaute Glazbene škola Pregrada Gorane Tomašić Šrakanj odlučivati o najboljima, publiku će u Pregradi, po prvi put, zabavljati Tomislav Goluban kao gost u revijalnom dijelu uz spoj bluesa i hrvatske tradicionalne glazbe.

Tradicionalna povorka beračica i berača održat će se u nedjelju 24. rujna, kao kruna i završetak manifestacije, od 10.30 sati.

Predsjednik udruge vinara i vinogradara Dobra kaplica Robert Gretić istaknuo je kako će se manifestacija otvoriti na OPG-u Josipa Cveka, pionira kasnih berbi, a kroz dane manifestacije bit će tu radionica Butik vinske kulture s doktoricom za vina Mirelom Osrečak koji ima katedru svoju na fakultetu Agronomskom u Zagrebu.

- Sam naslov, naziv Butik vinske kulture naglašava na to da ćemo se pokušati baviti s vinom, s kulturom pijenja vina, kako nastaje vino, na koji način i uz što se koje vino pije, iz kakvih čaša i kako vino ustvari treba uživati na jedan fini i lijepi način. Ono što je dalje, to je četvrtak 21. rujan što je vrhunac, a to je otvorenje Trga dobre kaplice, gdje će vinari iz našeg vinogorja prezentirati svoja najbolja vina, svoje najbolje delicije. Bit će sigurno nekih 40 do 50 vrsta vina kao što je svake godine. Nakon toga slijedi nam subota, koja je obilježena sa raznoraznim zabavnim aktivnostima. Krećemo od moto-alke koja je u 15 sati tu kod nas u centru, a onda kreće vinarske brebarije, tradicijsko guranje bačve, a nakon toga imamo i Pregradski vinski lonac koji polako postaje tradicija. Uz sve to nas prati gradska limena glazba u Pregradi. Dobro nam došli - poručio je Gretić.

Cijeli program pronađite OVDJE.

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook