Prethodni članak
Sljedeći članak

Delegacija Pregrade u Grčkoj na sastanku s temom dobre prakse zelenog poslovanja


Od 31. kolovoza do 1. rujna predstavnici Grada Pregrade sudjelovali su na projektnom sastanku u sklopu EU projekta GREEN IT YOUR WORK u Grčkoj. Sastanak je održan u gradu Larisi, glavnom gradu grčke pokrajine Tesalije, u općini Agia, koja je ujedno partnerska organizacija u projektu i domaćin sastanka. Na sastanku su sudjelovali gradonačelnik Marko Vešligaj i dr. sc. Davor Špoljar, ravnatelj POU Pregrada. Osim predstavnika Grada Pregrade koji su jedini predstavnici Hrvatske u ovome projektu, sastanak je okupio i predstavnike drugih partnerskih organizacija s Cipra, iz Irske, iz Italije, Rumunjske i Slovenije te domaćine iz Grčke. Tema sastanka bila je upoznavanje s različitim zelenim praksama poslovanja, odnosno kako zeleno poslovanje izgleda u praksi.

Tijekom sastanka, sudionici su posjetili Joist Innovation Park u gradu Larisi, primjer suvremenog poduzetničkog inkubatora u privatnom vlasništvu s različitim prostorima za co-working, izložbenim prostorom, radionicom, prostorom za igre s naočalama za virtualnu stvarnost (VR) i profesionalnim glazbenim studijem. Prilikom posjeta, projektni partneri iz Grčke i Španjolske predstavili su se putem prezentacija, a pozvani stručnjaci i suradnici iz Grčke održali su predavanja na temu električnih automobila i punionica u Grčkoj te proizvodnju parketa, laminata i kuhinjskih površina iz biomase tvrtke Alpha Group, a zatim je održana rasprava.

Sudionici su zatim posjetili multietnički ženski pravoslavni samostan (manastir) sv. Ivana Krstitelja koji datira još iz 16. stoljeća, smješten na obroncima planine Kissavos (Mt. Ossa) kraj sela Anatoli u općini Agia na oko 1080 metara nadmorske visine. Tamo ih je predstojnica samostana u pratnji drugih časnih sestara upoznala s organskom poljoprivredom i proizvodnjom mlijeka i mliječnih prerađevina, mesa, voća i povrća te drugih proizvoda.

Domaćini sastanka su za sudionike organizirali planinarsko-pješačku turu uz vodiča kroz kanjon koji se proteže između sela Melivoia, Sotiritsa i Velika, a poznat je po netaknutoj prirodi, zanimljivim geološkim formacijama stijena, slapovima i prašumom s višestoljetnim stablima bukve, platana i drugih vrsta.

U općini Agia, sudionici sastanka posjetili su „Let's learn“ centar za mlade i privatnu tvrtku za obrazovanje odraslih, gdje im je osnivačica tvrtke predstavila obrazovne programe koje provode, poput programa prekvalifikacija, programa učenja stranih jezika i programa ekološke proizvodnje jabuka i kestena, koja na području općine Agia čini oko 30 do 35% ukupne grčke nacionalne proizvodnje. U predstavljanju su sudjelovali i polaznici programa te je održana rasprava. S obzirom na to da se 31. kolovoza u Agii obilježava početak njihove manifestacije festival jabuka i crkvena svečanost sv. Antonija, zaštitnika mjesta, sudionici sastanka sudjelovali su u svečanoj povorci te su prisustvovali svečanosti otvaranja festivala jabuka, gdje su govore održale predstavnik grčke vlade iz Atene, guverner pokrajine Tesalije iz Larise i načelnik općine Agia.

Grad Pregrada partner je u projektu Green IT Your Work u okviru programa Europske unije „Građani, jednakost, prava i vrijednosti“ (CERV), koji pokriva područja dosadašnjih programa Europa za građane (Europe for Citizens), Prava, ravnopravnost i građanstvo (Rights, Equality and Citizenship) i DAPHNE. Radi se o najvećem programu u povijesti Europske unije namijenjenom promicanju i zaštiti vrijednosti Unije: demokracije, vladavine prava, temeljnih prava, transparentnosti i dobrog upravljanja.

Koordinator projekta Green IT Your Work je udruga Asociatia se Poate iz Rumunjske, a glavni cilj projekta je istaknuti doprinos mladih u zelenoj tranziciji i promicati zelena radna mjesta kako bi se pomoglo u stvaranju zelenijih europskih gradova. Inicijativa će potaknuti raspravu, participaciju, promišljanje mladih i uključivanje u donošenje odluka o zelenoj tranziciji u Europi.

Uz Grad Pregradu, partneri na projektu su Ubik Art Associazione Culturale iz Italije, Diputacion de Alicante iz Španjolske, Podjetniški inkubator Kočevje iz Slovenije, Cardet iz Cipra, Figal County Council iz Irske i Dimos Agia iz Grčke.

Vrijednost projekta je 148 tisuća eura, a projekt je u cijelosti financiran sredstvima EU.

Projekt traje dvije godine tijekom kojih će u svim partnerskim zemljama biti održani međunarodni sastanci. Fokus je na uključivanju mladih kao aktivnih sudionika u donošenju odluka vezanih uz politike za mlade, ali i njihovom uključivanju u lokalne dijaloge, događaje, debate, seminare, konferencije kako bi se mladima na taj način ponudile sve mogućnosti i informacije o temi. Mladi će dobiti mogućnosti istraživanja europske strategije o zelenoj tranziciji, koja su to zelena radna mjesta, zeleni europski gradovi i istražit će njihovu provedbu na lokalnoj razini.

Projekt je usmjeren na razmjenu iskustva, međukulturni dijalog, debatu i zajedničko promišljanje.

 

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook