Prethodni članak
Sljedeći članak

Donesen novi Gradski program za mlade Grada Pregrade

Riječ je o strateškom dokumentu za mlade Grada Pregrade kojim će se nastojati poboljšati kvaliteta života mladih, kroz stvaranje socijalnih, ekonomskih, obrazovnih, kulturnih i drugih preduvjeta za njihov kvalitetan razvoj, kaže gradonačelnik Marko Vešligaj


Na posljednjoj djednici Gradskog vijeća Grada Pregrade jednoglasno sje donesena Odluka o donošenju novog Gradskog programa za mlade za razdoblje od 2021. do 2025. godine.

Poticanje mladih

Podsjetimo, Grad Pregrada zajedno s partnerom Pregrada.info – udrugom za informiranje prijavio je projekt „Za mlade u Pregradi – Gradski program za mlade 2021-2025“ ukupne vrijednosti 146.520,00 kuna na Javni poziv za prijavu projekata usmjerenih mladima za financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2019./2020. godinu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (sadašnjeg Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.). Za provedbu projekta odobreno je 99 tisuća kuna, dok je ostatak sufinanciran iz Gradskog proračuna za 2020. godinu. Projektom se željelo potaknuti mlade na preuzimanje uloga aktivnih građana u lokalnoj zajednici, stimulirati razvoj njihovih kompetencija za rješavanje lokalnih potreba i problema te podići razina informiranosti mladih o njihovim pravima i mogućnostima, te donijeti novi Gradski program za mlade.

Radna skupina

Za izradu Gradskog programa za mlade osnovana je i radna skupina, a kako bi došli do podataka od velikog broja mladih, Grad Pregrada napravio je upitnik koji se mogao ispuniti online, a obradom i analizom podataka dobiveni su konačni rezultati iz područja demografije, informiranja, provođenja slobodnog vremena, sporta, problema mladih, aktivnog sudjelovanja mladih u zajednici, volontiranja i budućnosti u Pregradi. Osim upitnika, proveli smo i fokus grupe s učenicima, studentima i mladim obiteljima, a prijedlozi su prikupljani i na javnim akcijama u sklopu manifestacije Branje grojzdja. - Iako epidemiološka situacija nije dozvolila provedbu svih planiranih aktivnosti, uspjeli smo napraviti jedan kvalitetan program koji sadrži konkretne mjere - istaknuo je član radne skupine i član Savjeta mladih Zvonimir Gretić.

Četiri poglavlja

Radna skupina je na temelju rezultata upitnika i fokus grupa provedenih među mladima definirala područja unutar kojih bi se GPM trebao razvijati, kako bi se mladima na području Pregrade omogućilo aktivnije uključenje u rad lokalne zajednice. Tako je u novom programu za mlade fokus stavljen na područja na kojima je uočeno kako postoji prostor za poboljšanje i daljnji razvoj gradskih politika dok će se postojeće politike i programi nastaviti redovno evaluirati i unaprjeđivati. Tako je novi gradski program za mlade podijeljen je u četiri poglavlja koja se odnose na aktivizam mladih, zdravlje i zdravstvenu zaštitu, stanovanje, obitelj i ekonomsko osamostaljenje mladih te na provođenje slobodnog vremena, obrazovanje i kulturu.

Bolja kvaliteta života mladih

O razini provedenosti Programa brinut će, ne samo Grad Pregrada, nego i Savjet mladih grada Pregrade koji će imati obvezu jednom godišnje izvještavati Gradsko vijeće o provedbi aktivnosti. - Riječ je o strateškom dokumentu za mlade Grada Pregrade kojim će se nastojati poboljšati kvaliteta života mladih, kroz stvaranje socijalnih, ekonomskih, obrazovnih, kulturnih i drugih preduvjeta za njihov kvalitetan razvoj. Ono što je važno napomenuti, ovaj Program nije dokument sam za sebe. Na njega će se referirati sve one naše razvojne strategije koje mi u gradu radimo ili su sad u postupku izrade - rekao je gradonačelnik Marko Vešligaj. Važno je istaknuti da su mjere navedene u novom programu, ali i indikatori uspješnosti provedbe znatno konkretniji, što može rezultirati kvalitetnijom provedbom te naposlijetku povećanom razinom zadovoljstva mladih.

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook

Pojačan oprez potreban je zbog srne na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između 48. i 52. km.  U cijeloj zemlji uvjeti za vožnju su povoljni i vozi se bez posebnih ograničenja, a na dionicama cesta gdje se zbog radova vozi uz privremenu re...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program