Prethodni članak
Sljedeći članak

Vlasta Horvat iz Petrovskog stvara umjetničke i unikatne slike Quilling tehnikom

Ouilling tehnika se drugačije naziva i filigranski papir. To predstavlja umjetnost stvaranja dizajniranih ukrasa od papira. Papir se reže u trake koje se potom savijaju, rolaju i oblikuju u različite oblike. Navedena tehnika može se koristiti i kod ukrašavanja čestitki, slika, kutija, pisanica, izrađivanju nakita, izradi 3D figura


Vlasta Horvat, iz Svedruže u općini Petrovsko, bavi se jednim veoma kreativnim i većini nepoznatim hobijem. Vlasta stvara umjetničke i unikatne slike Quilling tehnikom.

 

- Ouilling tehnika se drugačije naziva i filigranski papir. To predstavlja umjetnost stvaranja dizajniranih ukrasa od papira. Papir se reže u trake koje se potom savijaju, rolaju i oblikuju u različite oblike. Navedena tehnika može se koristiti i kod ukrašavanja čestitki, slika, kutija, pisanica, izrađivanju nakita, izradi 3D figura... Zbilja je širok spektar stvari koje izrađujem – objasnila je Vlasta.

 

Poseban štapić

Pitali smo je kako je krenula s ovim hobijem i što ju je posebno privuklo. - Na internetu sam pronašla sasvim slučajno sliku izrađenu u Quilling tehnici. Bila je drugačija, posebna, neobična i to me privuklo. Počela sam istraživati kako se to radi, koji papir, ljepilo, pribor... Kod izrade mojih djela potreban je poseban štapić. Pošto u početku nisam imala štapić za Quilling, prerezala sam čačkalicu i pokušala s njom savijati papire. Ispočetka je bilo teško jer je to sve jako sitno, tanko i traži mnogo preciznosti. Nakon nekog vremena nabavila sam potreban štapić upravo za to i tada je to sve ozbiljnije krenulo – istaknula je. Vlasta za sebe kaže da je ona jedna kreativna duša koja u svemu traži neku kreativu. Uz Quilling tehniku izrađuje i cvjetne aranžmane, kućice za ptice, prigodne cvjetne kolijevke kao dar za novorođenče, ukrasne kišobrane, nakit... Quillingom se bavi već 6 godina i ističe da zaista uživa u tome.

 

- Nije to lako, treba imati mirnu ruku, volju i svakako dobre dobre živce – nasmijala se je Vlasta i dodala da je najteže to što se radi s jako sitnim komadićima papira pa je i jako bitno da je osoba, koja se bavi time, uredna. - Najteže u tome je to što su to trakice papira od 0,1 - 0,5 mm i to je zaista tanko i sitno. Kod izrade moraš biti pedantan i da to ne ispadne neuredno. Uz moj posao i sve kućanske poslove ostaje mi zapravo malo vremena pa stalno pokušavam uskladiti svoje slobodno vrijeme. Ponekad mi za stvaranje neke slike treba i do mjesec dana, sve ovisi koji motiv se radi i koliko je on zahtjevan – istaknula je.

 

 

Motivi su posvuda

Motive kaže, pronalazi svuda. - Motivi su mi većinom cvijeće jer zbog svih tih raznolikih boja i vrsta mogu najbolje izraziti svoju kreativnost. Kad nešto vidim i to mi se svidi, odmah dobijem ideju za izrađivanje slike. Često razveselim meni drage ljude nekom slikom koju napravim pa sam tako prijateljici izradila sliku autobusa jer joj je zet položio za vozača autobusa. Isto tako, jednoj djevojci sam izradila konja, kojeg danas više nema, a svi smo ga voljeli i svima nam je to prekrasna uspomena na njega. Izrađivala sam slike kao poklon za vjenčanje, Valentinovo, rođendane, poklon učiteljima, prigodne košarice i pisanice za Uskrs – ispričala je Vlasta. - Mnogo mi znači stalna podrška mojih najbližih, prijatelja, kolegica s posla i šefova. Ljudi su oduševljeni jer je to nešto drugačije i posebno, nešto što ne možeš kupiti u trgovini – istaknula je i dodala kako joj je želja da jednog dana ima svoju vlastitu izložbu i da ljudima pokaže svoju kreativnost.

 

 

 

 

Još članaka iz "Petrovsko"

Facebook