Prethodni članak
Sljedeći članak

PROJEKT ŽENE ZA ZAGORJE: Proveden u 13 jedinica lokalne samouprave, 54 zaposlene radnice brinule za čak 270 korisnika

Projekt Žene za Zagorje završava 30. studenog ove godine, ali je predana projektna prijava za drugu fazu provedbe ovog projekta


Gradsko društvo Crvenog križa Krapina 30.05.2018. godine je započelo provedbu projekta Žene za Zagorje, prijavljenog na javni poziv Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Zaželi – program zapošljavanja žena. Projekt se provodi na području 13 jedinica lokalne samouprave gdje djeluju Gradska društva Crvenog križa Krapina, Klanjec i Pregrada, te okuplja 19 partnera: Gradsko društvo Crvenog križa Klanjec, Gradsko društvo Crvenog križa Pregrada, Udrugu invalida rada Krapina, gradove Krapinu, Klanjec i Pregradu, općine Petrovsko, Radoboj, Đurmanec, Jesenje, Hum na Sutli, Desinić, Tuhelj, Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Zagorska Sela, te obvezne partnere Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Krapina, Centar za socijalnu skrb Krapina i Centar za socijalnu skrb Zabok.

Cilj projekta

Vrijednost projekta iznosi 9.992.215,16 kuna, a financirano je iz Europskog socijalnog fonda. Dodijeljena bespovratna sredstva u 100% intenzitetu potpore su iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., odnosno 85% sufinancirano je iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Cilj projekta je osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena, zapošljavanjem u lokalnoj zajednici koje će ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva, te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika.
Zapošljavanjem žena pripadnica ciljnih skupina nastojala se povećati zapošljivost u lokalnoj zajednici i smanjiti rizik od siromaštva, potaknuti socijalnu uključenost te povećati kvalitetu života starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju na projektnom području.

Povećan broj zaposlenih i korisnika

Kroz projekt je zaposleno 7 osoba koje su činile projektni tim zadužen za provedbu projektnih aktivnosti, od toga 3 na puno radno vrijeme. Od početnih 50, broj zaposlenih radnica za pomoć u kući povećao se je na 54. Kroz provedbu projekta evidentiran je poveći broj starijih i nemoćnih krajnjih korisnika koji su se kontinuirano javljali. Broj krajnjih korisnika u nepovoljnom položaju povećao se je iz početnih 250 na 270.

Osposobljeno 49 žena za zanimanje njegovateljice

S ciljem osnaživanja radnog potencijala žena zaposlenih na projektu i formalnog usvajanja novih znanja i vještina jedna od projektnih aktivnosti bilo je obrazovanje i osposobljavanje zaposlenih žena za zanimanje njegovateljice starijih i nemoćnih osoba. Tako je, u suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem Krapina, sredstvima ovog projekta, osposobljeno 49 žena za zanimanje njegovateljice. Novostečenim znanjima i vještinama žene su postale konkurentnije na tržištu rada, a kvalifikacija je upisana u e-radnu knjižicu.

Briga o korisnicima

Briga o krajnjim korisnicima dodatna je vrijednost ovog projekta. Tijekom razdoblja od 24 mjeseca žene su pružale usluge pomoći i podrške krajnjim korisnicima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Korisnicima je podijeljeno po pet dvomjesečnih paketa osnovnih kućanskih i higijenskih potrepština što je uz redovnu skrb doprinijelo povećanju razine kvalitete njihovih života. Zaposlene žene su svojim trudom, radom i nesebičnim zalaganjem doprinijele boljem i kvalitetnijem životu krajnjih korisnika sve do kraja srpnja, a projekt završava 30. studenog ove godine.

Žene za Zagorje 2

Učestalo pristižu upiti kada će se krenuti s provedbom novog projekta kojeg korisnici i nezaposlene žene željno očekuju. Projektni partneri predali su projektnu prijavu Žene za Zagorje 2 na javni poziv Zaželi – faza II. u kojoj je predviđeno zapošljavanje 56 žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada u svrhu pružanja potpore i podrške 336 krajnjih korisnika. Projekt je prošao administrativnu provjeru, te je u fazi procjena kvalitete.

Još članaka iz "Petrovsko"

Facebook