Prethodni članak
Sljedeći članak

DVD Petrovsko prigodnom svečanošću obilježilo 50. obljetnicu od svog osnutka


Tijekom čitave ove godine DVD-e Petrovsko sa svojim mještanima, prijateljima, vatrogascima i članovima obilježavaju 50. godina od osnivanja raznim događanjima - od dana otvorenih vrata za djecu, vatrogasnim vježbama operative, aktivnostima u radu s djecom i mladeži, javno taktičkih pokaznih vježbi ali i nažalost vatrogasnih intervencija koje su imali već u ovoj godini kako bi pokazali svoju snagu i spremnost za pomoć u bilo kakvim intervencijama.

Svečanost je započela ispred DVD-a prigodnim programom u kojem su sudjelovale mažoretkinje Petrovsko, Puhački orkestar Petrovsko – Špoljari, DND Petrovsko i njihov zbor te djeca i mladež budućnost ovog DVD-a koji su prikazali svoju spretnost i marljivost u radu prigodnom vježbom prilagođenu njihovom uzrastu koja je izazvala posebnu pozornost.

Nakon toga okupljeni gosti i uzvanici uputili su se u prostorije DVD-a gdje je uslijedila svečana sjednica. Sve okupljene pozdravio je domaćin predsjednik Željko Presečki koji je istaknuo kako je ono što smo vidjeli vani zapravo budućnost ovog mjesta jer se upravo u radu s njima pokazuje briga da jednog dana oni mogu preuzeti istaknute uloge u društvenom životu ovog kraja a napose vatrogastva. Tradicija vatrogastva je puno duža u ovom mjestu no skupina entuzijasta i zaljubljenika 02 rujna 1973. godine osnovalo je ovo društvo održavši prvu Skupštinu.

Nemoguće je sažeti u nekoliko rečenica no predsjednik Presečki ističe naglasak na ljudima jer smo svi mi zajedno u ovih pedeset godina ugradili dio svog života, volje i želje za pomoć ljudima u potrebi te smo zajedničkim snagama obogatili ovo društvo i zajednicu u cjelini kao jednu veliku obitelj. Zahvalio je svim članovima, upravnom i nadzornom odboru, zapovjedniku, tajniku, JVP Krapina, ostalim DVD-a s kojima surađuju, Općini Petrovsko, Krapinsko-zagorskoj županiji, Vatrogasnoj zajednici Krapinsko-zagorske županije, školi, Župi i župniku, donatorima i sponzorima te svim mještanima Općine Petrovsko. Ove godine puno se uložilo u nabavku vatrogasne opreme i vozila zahvaljujući sredstvima iz EU fondova kao i donacijama Vatrogasne zajednice KZŽ-e , Općine Petrovsko  i Krapinsko- zagorske županije te se nada dobroj suradnji dalje jer zacrtanih planova ima još koji će se trebati iz realizirati.

Tim povodom izdana je monografija pod nazivom „Brzo i učinkovito“ pod autorstvom Drage Kozine, na 184 stranica bogatih tekstovima, dokumentima i fotografijama koja donosi povijest osnivanja i prvih dana vatrogastva u Petrovskom pa sve do današnjih dana, a ujedno je objedinjen sveobuhvatni život ovog kraja. Prikazan je prigodni filmski uradak koji je nastao u suradnji s jednom mladom udrugom Bespilotni sustavi u kriznim situacijama u kojem su svi prisutni mogli vidjeti kratki pregled djelatnosti ovog društva.

Prigodne riječi čestite uputila je u Krapinsko-zagorske županije zamjenica župana Jasna Petek, koja je istaknula zahvalnost svima onima koji su ugradili dio sebe u ovih pedeset godina društva, zatim za očuvanju tradicije, humanosti i plemenitosti te im uručila prigodnu zahvalnicu Krapinsko-zagorske županije.

U ime Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije riječ zahvale i čestitke u ime predsjednika Stjepana Skulibera i zapovjednika Marijana Lovrenčića uputio je tajnik Rajko Jutriša koji je istaknuo prije svega zahvalnost za sve ove godine djelovanja, poželio im da budu uspješni u svom daljnjem radu u narednim godinama te im uručio prigodnu plaketu za ovu veliku obljetnicu u ime Vatrogasne Zajednice KZŽ-e. Dodajmo još kako su ovoj prigodnoj svečanosti prisustvovali jedni od prvih entuzijasta koji su osnivali društvo: Edo Presečki, Vladimir Koren i Milan Hršak a Dominik Presečki, Milan Ilić, Vjekoslav Hršak i Dragutin Bolfek ispričali su se jer zbog bolesti nisu mogli nazočiti ovoj svečanosti. Prigodne riječi zahvale i čestitke uputili su ostali gosti i uzvanici kojima su podijeljene zahvalnice i monografija kao uspomena na ovu današnju svečanost.

Ujedno je to bila prilika da se dodijele vatrogasna priznanja:

Vatrogasne Spomenice za 50. godina rada u DVD-u  dodijeljene su: Vladimiru Korenu, Edi Presečkom, Dominiku Presečkom, Milanu Iliću, Milanu Hršaku, Vjekoslavu Hršaku i Dragutinu Bolfeku.

Vatrogasne spomenice za 40. godina rada u DVD-u dodijeljene su:  Davoru Bolfeku i Milanu Kunšteku.

Vatrogasna spomenica za 10. godina rada u DVD-u uručena je Slavku Leljaku.

Priznanja su uručena i vatrogasnim veteranima: Vladimiru Korenu, Edi Presečkom, Dominiku Presečkom, Milanu Iviću, Milanu Hršaku, Vjekoslavu Hršaku, Dragutinu Bolfeku, Stjepanu Mužaru, Branku Mužaru i Mirku Kunšteku.

Srebrnu Vatrogasnu plamenicu primili su: Vladimir Svečnjak, Danijel Poslon, Josip Mužar i Karlo Jugec.

Brončanu Vatrogasnu plamenicu primili su: Tomislav Mužar, Dino Sopek, Stjepan Poslončec, Antonio Hršak i Slavko Leljak.

Brončanu Vatrogasnu medalju primili su: Kristina Leljak, Vesna Haramina, Katarina Hršak, Kristina Haramina, Barbara Belošević i Mario Hršak.

Na kraju još jednom riječi zahvale uputio je predsjednik Presečki zahvalivši svima koje svoje slobodno vrijeme nesebično daruju drugima pomažući u nevolji, onda kada je to najpotrebnije. Dodajmo još da će s nizom aktivnosti do kraja ove godine obilježiti ova vrijedna obljetnica.

Još članaka iz "Petrovsko"

Facebook