Prethodni članak
Sljedeći članak

Diljem Zagorja moći ćete bespatno izmjeriti šećer u krvi i dobiti izračun indeksa tjelesne mase

Akcije se održavaju povodom Svjetskog dana dijabetesa

  • foto: arhiva

    foto: arhiva


Tema Svjetskog dana dijabetesa 2018. i 2019. je Obitelj i dijabetes. Radnje koje će se razvijati tijekom dvije godine kampanje nastojat će podići svijest o utjecaju koje dijabetes ima na obitelj i podršku onima koji su pogođeni te promicati ulogu obitelji u skrbi, prevenciji i edukaciji o dijabetesu.

Više od 425 milijuna ljudi trenutno živi s dijabetesom. Većina tih slučajeva je dijabetes tipa 2, koji se u velikoj mjeri može spriječiti redovitom tjelesnom aktivnošću, zdravom i uravnoteženom prehranom, te promicanjem zdravog životnog okoliša. Obitelji imaju ključnu ulogu u rješavanju promjenljivih čimbenika rizika za dijabetes tipa 2 i mora im biti dostupna edukacija i povoljna sredina za zdrav život.
Jedna od dvije osobe koje trenutno žive s dijabetesom nije dijagnosticirano. Većina slučajeva je dijabetes tipa 2. Rana dijagnoza i liječenje ključni su za sprečavanje komplikacija dijabetesa i postizanje zdravih ishoda.

Dijabetes može biti skup za pojedinca i obitelj. Manje od 1 od 4 člana obitelji ima pristup obrazovnim programima dijabetesa. Pokazalo se da obiteljska podrška u liječenju dijabetesa ima značajan učinak na poboljšanje zdravstvenih ishoda kod osoba s dijabetesom. Stoga je važno da trajno obrazovanje i podrška bude dostupna svim ljudima s dijabetesom i njihovim obiteljima kako bi se smanjio emocionalni učinak bolesti koji može rezultirati negativnom kvalitetom života.
Patronažne sestre diljem Zagorja uključuju se u obilježavanje Dana dijabetesa.

Tako se u petak 9. studenog organizirao dijabetički doručak u Gradskoj knjižnici u Klanjcu od 9 do 11 sati.

U srijedu 14. studenog održat će se mjerenja RR-a i GUK-a u Ljekarnama u Humu na Sutli i Desiniću te u Pregradi u ambulanti.

Isti dan će se odvijatiu mjerenja RR-a i GUK-a u Ljekarnama u Krapini i Đurmancu i u ambulanti u suradnji sa ZZJZ izračun BMI te izračun postotka masnog i mišićnog tkiva.

Od 8 do 9:30 mjerenje će u staroj školi u Brestovcu, a od 7:30 do 9:00 mjerenje će se održati u ambulanti u Svetom Križu Začretju, a nakon toga u Ljekarni od 9:00 do 11:00.

I u Zaboku će se u srijedu 14. studenog provesti aktivnosti i to od 7:30 do 9:30 u Gradskoj ljekarni, a sljedeći dan 15. studenog od 9 do 11 na Zivtovom Trgu u suradnji sa ZZJZ.

U Velikom Trgovišću će se mjeriti RR i GUK u svim osnovnim školama, a u Krapinskim Toplicama 14. studenog će se mjerenje održati od 8 do 10 sati u ambulanti. 12. studenog će se mjerenje moći izvršiti u Hrašćini od 8 do 10 sati, a 13. studenog u ambulatni Konjščina od 8 do 10 sati, a 14. studenog u Budinščini od 8 do 10 sati.

U ambulanti Zlatar će se 16. studenog od 8 do 10 sati u ambulanti Zlatar moći izmjeriti RR, GUK, TT, TV, BMI uz izračunavanje dnevnih energetskih potreba kao i analiza te prikaz namirnica s visokim odnosno niskim glikemijskim indeksom, ali i izračun BMI te izračun postotka masnog i mišićnog tkiva.

U kino dvorani u Mariji Bistrici će se 14. studenog od 16 do 18:30 održati predavanje endokrinologinje i nutricionistice kao i radionica zdrave hrane za djecu iz vrtića.

Još članaka iz "Petrovsko"

Facebook