Prethodni članak
Sljedeći članak

Kajda:"Naša pjesma 'Golubek moj beli' sluša se čak i u Chicagu"

MLADE I RASPJEVANE: Djevojke iz Ženske vokalne grupe Kajda zajedno pjevaju već osam godina, a za to su vrijeme svojim skladbama osvojile srca publike diljem Hrvatske, ali i šire


Nema tog ljubitelja zagorske glazbe koji nije čuo za Kajde. Njihove skladbe Golubek moj beli i Sretan ti imendan suvereno vladaju eterima zagorskih radijskih postaja, a spot za pjesmu Golubek moj beli na Youtube-u pregledan je gotovo 60 tisuća puta.

S djevojkama smo popričali o anegdotama koje su ih pratile kroz karijeru, o nastupima, ali i o novom spotu koji će uskoro ugledati svjetlo dana.

Možemo čitatelje upoznati s počecima Kajdi?
KAJDE: Sami počeci Kajdi vežu se u KUD 'Ljudevit Gaj' Mače gdje smo još kao djevojčice počele skakutati pozornicom. Nakon nekog vremena pokazala se potreba za pjevačkom grupom, koju je formirala tadašnja voditeljica Ančica Kroflin i tad je počela naša ljubav prema pjevanju. 2004. izdvojile smo se iz KUD-a i osnovale vlastitu udrugu, glazbeni voditelj je ostao isti, Rudolf Mahmet, koji je i danas  u svojoj 87. godini uz nas.

Imate nekoliko autorskih pjesama. Koje su to?
KAJDE: Imamo 10 autorskih pjesama, od kojih je 8 na CD-u: Golubek moj beli, Kam to vrijeme tak leti, Kušni me,  Na zviranju (naša prva autorska pjesma), Ostavim ti popevku, Puce zagorske, Senjala sam, Vurica,  te Imendan, Na špancir, Janine.

Vaša skladba Golubek moj beli vrlo je popularna u radijskim eterima našeg Zagorja. Jeste li očekivale da će je publika toliko dobro prihvatiti?
KAJDE: To je skladba koja nam je kak mi kažemo 'sjela' na prvu. Sve je bilo odlično, melodija, riječi, tonalitet... Ekipa koja ju je radila, i moram reći, s kojom nam je bila iznimna čast surađivati Aleksandar Homoky i Željko Nikolin, veliki znalci tamburaške glazbe, snimana je u Osijeku. Definitivno nismo očekivale, još u Zagorju da, ali da će se svirati i slušati i diljem Lijepe naše, pa čak i preko bare u Chicagu, to nismo. Ljudi nam se stvarno javljaju od svuda, i to nam je drago. Mislim da je ta pjesma uvelike pridonjela i našoj nominaciji za Porin 2011.

Što se tiče samog repertoara, što izvodite?
KAJDE: Ono s čim smo počele i što nam je najdraže je folklorno a capella pjevanje, dakle izvodimo narodne pjesme iz cijele Hrvatske,a najviše one zagorske naravno. Također imamo i dio reportoara duhovnih i crkvenih skladbi, a zadnjih godina naš se repertoar dosta proširio, pa pjevamo i makedonske pjesme, strane pjesme. Uglavnom se prilagođavamo publici i zahtjevima za nastupe. Ne smijem nikako zaboraviti ni naš božićni repertoar koji je veoma širok, i trenutno ga još proširujemo jer smo već u primpremamana naš 8. Božićni koncert.


Mnogo nastupate, vjerujem, diljem Hrvatske. Pamtite li neki nastup posebno zbog neke anegdote ili posebne važnosti?
KAJDE: Da, mnogo nastupamo, s tim da smo u periodu od 3. do 5. mjeseca ove godine dobile 3 podmladka pa sad imamo šestero djece u najboljim i najzahtjevnijim godinama od 0 do 6. Ali to nas nikako nije odvelo u krizu, štoviše mogu reči čak da nam je ova godina bila najjača po nastupima do sada. Ima jedna anegdota tu blizu iz Zaprešića, bile smo gošće na koncertu naših prijatelja iz TO „Gaj“ Zaprešić/Mače. Stajale smo na ulazu na pozornicu pokraj vrata, koja su bila zatvorena jer su dečki upravo završavali skladbu, a mi čekale da nas voditelj najavi. I polako pokušavamo otvoriti vrata, a one se ne daju! Kucamo... ništa. Voditelj: 'Pozdravite naše Kajde', a mi smo još uvijek vani, i jedna od nas trči na balkon da pokaže dečkima da ne možemo na pozornicu. Sva sreća, netko nas je vidio, u međuvremenu je voditelj ispričal jedan vic, publika zapljeskala, i pjesma je mogla početi.

U Zagorju je sve više vokalnih sastava. Što biste istaknule kao posebnost Kajdi s obzirom na ostale?
KAJDE:Pa mislim da svaki vokalni sastav ima svoju posebnost, drugačiji identitet, isto kao što ga ima i svaki čovijek. Možda je ono što nas ističe, uz to što uz naše prijateljice iz vokalnog sastava  'Fiola' iz Stubice imamo najviše staža, raznolikost repertoara i prepoznatljiv način pjevanja.

Čuli smo da se snima i novi spot. O kojoj je skladbi riječ i kako će izgledati spot?
KAJDE: Da, to je spot za pjesmu 'Kam to vrijeme tak leti', snimljen je pod ravnateljskom palicom Marija Kroga iz Krog Multimedie, trenutno čekamo montažu. To je jedna starija pjesma, s albuma, izvedena je na Festivalu Pjesma i tambura 2007. Vrlo dobro je prihvaćena od strane publike, a nama je pjesma posebno draga, pa ako se neki pitaju, zato smo nakon toliko vremena odlučile snimiti, i jedva čekamo da spot pokažemo javnosti.

Osim novog spota, što Kajde spremaju u budućnosti? 
KAJDE: Kao što sam već rekla, u pripremi je naš 8. po redu Božićni koncert. Pjesme se prikupljaju, uvježbavaju, gosti su već poznati, to će biti vokalna skupina „Arette“ iz Konjšćine, Branko Mutak iz Fakina, i naši domaći dečki, tamburaški zbor „Angeluš“. Datum već svima poznat 26.12., a i satnica će bit poznata uskoro. Pripremamo se i za nastup u Čazmi gdje ćemo biti gošće na čarobnom imanju Nade Salaj, poznatog kao „Božićna bajka“ osvjetljenog sa preko milijun i sto tisuća lampica.

Još članaka iz "Noćna patrola"

Facebook

Zbog prometne nesreće na autocesti A4 Goričan-Zagreb (na 41km) između čvora VARAŽDINSKE TOPLICE i čvora NOVI MAROF u smjeru Zagreba, vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h. Molimo korisnike za strpljenje. Tijekom dana, zbog povećane gustoće ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program