Prethodni članak
Sljedeći članak

Upoznajte mali zbor velikog srca


Župni zbor sv. Mihael iz Mihovljana svake nedjelje redovito uveseljava župljane svojim pjevanjem, a iako broji samo 9 članova koji nemaju formalno glazbeno obrazovanje to ih uopće ne sprječava u izvođenju i zahtjevnijih skladbi

Iako se počeci zbora mogu vidjeti već od 2017. godine kad je utemeljen zbor mladih, današnji sastav zbora počinje zasebno djelovati od 2019. godine pod vodstvom dr. sc. Mirjane Horvat Fanjkutić, a posljednjih godinu dana pod vodstvom Jasmina Pristušeka. Danas zbor čini devet članova različite dobi – osmero pjevača i pjevačica te orguljaš/zborovođa.

„Naš zbori krasi obiteljski duh“

– Početak djelovanja bio je vrlo zahtjevan jer je trebalo učiti note te steći vještinu čitanja istih. Isto tako, trebalo je naučiti ponešto i o samoj liturgiji (misnom slavlju), njezinoj logici i simbolici, a onda i o mjestu i ulozi glazbe unutar same liturgije. Za tako naporan rad poželjne su vrline strpljivosti i poučljivosti, a onda i ono naučeno provesti u djelo. U tome nam je puno pomogla bivša voditeljica Mirjana, a istim tragom nastavlja naš sadašnji voditelj Jasmin te tako na svakoj probi naučimo nešto novo što nije nužno povezano uz samo pjevanje. Takvi detalji oplemenjuju i naše zborsko djelovanje i naš svakodnevni život u produbljivanju ljubavi prema Bogu i prema Crkvi. Zaista trebamo biti zahvalni i Mirjani i Jasminu što su profesionalnim pristupom nadograđenim onim prijateljskim pristupom stvarali poticajno ozračje za napredak zbora – ispričali su nam članovi zbora.

– Iako brojem mali, nekako je svima zajedničko vjera i življenje sakramentalnog života te ljubav prema pjevanju što nas, spajajući to dvoje, potiče da ustrajnim žarom dajemo hvalu Bogu te radimo na dobrobit župne zajednice prepoznajući i koristeći one talente koje nam je Bog darovao, a istovremeno i osobno rastemo u vjeri. Takva nam predanost pomaže da se uhvatimo u koštac i sa zahtjevnijim četveroglasnim skladbama iako nas je malo te nitko nema formalno glazbeno obrazovanje. Jedna zanimljivost vezana uz broj članova jest da je cijela jedna šesteročlana obitelj – dvoje roditelja te četvero djece – uključeno u zbor te u njihovom domu često odzvanja četveroglasje. Možemo reći kako naš zbori krasi obiteljski duh – ispričao nam je voditelj zbora Jasmin Pristušek.

„Ne pjevamo za neki naš osobni probitak već na slavu Božju i dobrobit župe Mihovljan “

Probe zbora redovito su subotom navečer osim ako članovi nisu spriječeni osobnim obvezama:

– Malo nas je pa se svaki izostanak osjeti. Probe započinjemo zajedničkom molitvom sv. Ceciliji, zaštitnici glazbenika, moleći da naša pjesma bude Bogu ugodni prinos. Iako bi običan čovjek mogao pomisliti kako su nam za pjevanje potrebna samo naša grla, za lijepo pjevanje je potrebno puno više od toga. Da bi naše pjevanje bilo što ljepše, radimo različite vježbe pri upjevavanju koje nam pomažu u pravilnom disanju i kontroli zraka, pokretljivosti mišića lica i donje čeljusti, pravilnom izgovoru i ostalo što nam pomaže da što kvalitetnije pjevamo. Potom provježbamo ono što pjevamo na nedjeljnoj svetoj misi u 11h (ili kojoj drugoj svetkovini) jer je to naša primarna služba – liturgijsko pjevanje – a svako misno slavlje ima svoju posebnost koja iziskuje široki repertoar, ali i jasnu potrebu da se poštuje neke liturgijske norme i propise, a ne da se vodimo načelom: „Što se meni sviđa, to ću i pjevati!“ Kako bi i župna zajednica mogla pjesmom sudjelovati na misnim slavljima, naša članica Ana redovito pripremi prezentacije s tekstovima pjesama – ispričali su nam ovi simpatični pjevači iz Mihovljana.

Najveći dio probe, od ukupno dva sata, zbor potroši na uvježbavanje novih skladbi te ponavljanje i dotjerivanje već naučenog:

– To su često skladbe zahtjevnijeg karaktera koje iziskuju trajnu usredotočenost i vještinu međusobne suradnje. Neki svoje dionice 'pohvataju' prije, a drugima treba malo više vremena i sigurnosti, no probe i služe za to da ostvarimo barem približno jednaku kvalitetu izvedbe po glasovima, a onda i zajedničkom izvedbom. Svjesni smo da ovo ne činimo za neki naš osobni probitak već na slavu Božju i dobrobit župe Mihovljan. Kad provježbamo sve što smo planirali, bude tu i pokoja slastica za dizanje šećera o čemu brine članica Marijana, a redovito tu bude i pokoja šala ili anegdota te onda prilično raspoloženi završimo probu, a nekad smo i toliko gorljivi da note nosimo sa sobom i vježbamo osobno kad nam naše obaveze dopuste – kažu nam pjevački entuzijasti.

„Imamo prilično velik repertoar pjesama kojeg stalno proširujemo novim skladbama“

Osim redovitog pjevanja u Mihovljanu, zbor je nastupao i na dekanatskim susretima zborova u Zlataru i Budinščini, susretu zborova u Svetom Križu Začretju i Desiniću,  u Orehovici na klanjanju, a prošle su godine organizirali i koncert povodom Majčinog dana u Mihovljanu.

– Volimo nastupati i pokazati ono što smo mi naučili, slušati druge zborove te razmijeniti iskustva kako bismo naše izvedbe podigli na još višu razinu. U nastupima nam olakšava to što imamo prilično velik repertoar pjesama kojeg stalno proširujemo novim skladbama, primarno temeljen na duhovnoj i liturgijskoj glazbi pa tako izvodimo brojne skladbe od gregorijanskih korala, pučkih popijevki, polifonije sve do skladbi modernog glazbenog izričaja brojnih hrvatskih i stranih autora na hrvatskom, latinskom i staroslavenskom jeziku. Zato se radujemo kad netko prepozna naš trud i rad te uputi pokoju pohvalu nakon naše izvedbe. Lijepa je to nagrada za sve ono uloženo. Naš plan za budućnost je: sljedeći dan biti bolji od prethodnog – složan je ovaj „mali zbor velikog srca“, kako sami sebe vole nazivati njegovi članovi kojem želimo još puno uspješnih nastupa.

Još članaka iz "Mihovljan"

Facebook