Prethodni članak
Sljedeći članak

PROSLAVLJEN DAN OPĆINE MARIJA BISTRICA: 'Posebno smo ponosni na novoosnovano komunalno poduzeće i osam EU projekata'

Održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su predstavljeni najvažniji projekti u proteklih godinu dana


Dan Općine Marija Bistrica, koji se slavi 13. srpnja, svečano je obilježen u četvrtak 11. srpnja. U Karmelu Majke Božje Bistričke i blaženog Alojzija Stepinca služena je sveta misa, koju je predslavio Rektor Svetišta Majke Božje Bistričke preč. Domagoj Matošević, a svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica, održana je u Bluesun hotelu Kaj.

Osvrt na aktualnosti u Mariji Bistrici dali su načelnik Općine Josip Milički i predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek. Kao dva najvažnija postignuća Općine Marija Bistrica u proteklih godinu dana predsjednik vijeća je naveo 8 EU projekata i Komunalno poduzeće Lijepa Bistrica. Podsjetio je na iznimnu koncentraciju broja odobrenih EU projekata u relativno kratkom vremenskom razdoblju, kao i iskorak u gospodarenju otpadom osnivanjem vlastitog komunalnog društva te pokretanjem djelatnosti prikupljanja i odvoza otpada, čime je napravljena svojevrsna „novost“ i preuzimanje stvari u „svoje ruke“. Svoje je izlaganje zaključio zahvalom timu Općine, istaknuvši angažiranost i agilnost. - Fokus je na učinak provedenih projekata, najviše na unaprjeđenje kvalitete života mještana. Tu treba navesti izniman trud općinskih službenika u ostvarenju vizija i ciljeva nas lidera koje smo si zacrtali. Sve je to upravo ono o čemu smo pričali od početka svojih mandata  te se sve počelo i ostvarivati bez obzira što se smatralo da smo previše ambiciozni. Rekao bih također da su službenici Općine bezrezervno svojim znanjem, iskustvom, a ponajviše dobrom voljom i entuzijazmom pomagali u uspostavljanju novih djelatnosti u ''Lijepoj Bistrici'' te su na taj način pridonijeli stvaranju dodatnih novih vrijednosti za svoju zajednicu – zaključio je Teodor Švaljek.

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički rekao je kako je počašćen gostima koji nazoče obilježavanju Dana Općine. - Ono što mi u Mariji Bistrici svakodnevno nastojimo činiti je da radom, obrazovanjem i dobrim djelima postanemo bolji ljudi. Namjera nam je u sljedeće dvije godine Mariju Bistricu učiniti središtem hrvatskih i europskih marijanskih svetišta. Najveće bogatstvo Marije Bistrice, tog najljepšeg zagorskog i hrvatskog duhovnog bisera su njezini ljudi. Od onih u Dječjem vrtiću (uz što želim istaknuti da sljedeće godine dobivamo novi Dječji vrtić) do onih izvrsnih u Osnovnoj i Glazbenoj školi Marija Bistrica (također napominjem da za gradnju Turističke i Glazbene srednje škole, sa odjeljenjem Gimnazije, očekujemo Dopusnicu od Ministarstva znanosti i obrazovanja). Podupiremo bistričke učenike, studente, obrtnike i zaposlenike, te mlade obitelji da svojim učenjem, radom i odgojem budu vrli primjeri svima nama. Veselimo se novom jedinstvenom projektu, Muzeju starih zanata i bistričkih dječjih drvenih igračaka sa Unescove liste. Slijedeće godine u Mariji Bistrici dočekat će Vas novouređeni Dom kulture, nova Led rasvjeta, te nova Poslovna zona u prostorima bivše Tehnomehanike, koje ovih dana Mariji Bistrici i službeno daruju Ministarstvo imovine Republike Hrvatske uz suglasnost Ministarstva gospodarstva. Stoga je za očekivati otvaranje novih radnih mjesta i dolazak novih investitora čiste kreativne industrije  – naglasio je Milički. - Kad nam slijedeće godine dođete u goste, vjerujem da će Marija Bistrica dobiti status grada, koji će različitim poticajima i poslovima štititi svoje građane, goste i hodočasnike – dodao je načelnik.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica dodijeljeno je i 8 priznanja i 9 zahvalnica Općine Marija Bistrica. Priznanja su dobili Marija Micak, učiteljica u mirovini koja i dalje volontira dajući instrukcije iz hrvatskog jezika učenicima kojima je to potrebno te u Udruzi umirovljenika Marija Bistrica, Marinko Micak za dugogodišnji kulturno – umjetnički rad i veliki doprinos kulturnom, društvenom i umjetničkom životu Marije Bistrice, Boris Galoić zbog iznimnih trenerskih uspjeha i uspjeha u radu Streljačkog kluba „Marija Bistrica“, Andrija Tomorad, maturant XV. Gimnazije za iznimne rezultate na području matematike – brončana i srebrna medalja na Srednjeeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Poljskoj, Anita Klemar za predani rad i iznimne rezultate u vođenju Dramske skupine OŠ Marija Bistrica te profesori iz Glazbene škole pri OŠ Marija Bistrica Ivan Šarkanj, Ivana Pavlović i Robert Međugorac za iznimne rezultate koje postižu njihovi učenici.

Zahvalnice Općine dobili su DVD Marija Bistrica – za 130 godina aktivnog djelovanja, Radio Marija Bistrica povodom 20. obljetnice, KUD „Laz“ za 15. obljetnicu, Osnovna glazbena škola pri Osnovnoj školi Marija Bistrica za 10 godina rada, Gradsko društvo crvenog križa Donja Stubica za poticanje i unapređenje solidarnosti, poticanje volontiranja i međusobnog pomaganja te socijalne sigurnosti građana, tvrtka ''DUE-DI'' d.o.o. za nesebičnu pomoć i donaciju drvene kuće jednom mještaninu, Gordana Vajdić za volonterski rad u NK „Mladost“ Marija Bistrica i drugim manifestacijama na razini Općine Marija Bistrica, Tomislav Kuntić za volonterski rad i pomoć pri realizaciji komunalnih radova i Općinskih manifestacija i Biserka Klaužer za nesebičan rad u OŠ Marija Bistrica prigodom odlaska u mirovinu. I ove godine prema prijedlogu Osnovne škole Marija Bistrica novčanom nagradom u iznosu od 750 kn nagrađeni su učenici: Marta Šuštić,  Stjepan Tomorad, Lara Špoljarec, Lorena Prugovečki i Nika Meštrović.

Dan Općine Marija Bistrica čestitali su brojni uzvanici: izaslanik predsjednika Vlade, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, izaslanik predsjednika Sabora, saborski zastupnik Žarko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki, izaslanica gradonačelnika Zagreba Marija Puh, rektor Svetišta MBB preč. Domagoj Matoševića, a u ime prisutnih načelnika i gradonačelnika čestitke je uputio načelnik Posušja Branko Bago.

Sjednici su prisustvovali i brojni drugi uzvanici, izdvajamo člana Predsjedništva i Izvršnog odbora Hrvatske matice umirovljenika Josip Kovačića, direktora Dijecezanskog muzeja i Riznice zagrebačke katedrale mons. Nedjeljka Pintarića, gradonačelnika prijateljskog grada Buzeta Sinišu Žulića i predsjednika Ogranka matice hrvatske u Mariji Bistrici dr. sc. Vedrana Klaužera. U kratkom glazbenom programu nastupile su učenica Glazbene škole pri OŠ Marija Bistrica Iva Babić i Klara Gabud na flautama uz klavirsku pratnju prof. Anamarije Bilandžić. Također, goste su pozdravile i sjednici prisustvovale i dječja načelnica i zamjenica joj Sandrin Kušić i Petra Šajnički.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Marija Bistrica"

Facebook

Životinja (uočena je srna) na autocesti A6 na 11. km između čvora BOSILJEVO II i čvora VRBOVSKO. Molimo korisnike za dodatan oprez. Na brzoj cesti između Zaboka i Bedekovčine (DC14) opasnost je od životinje na kolniku. Prema dojavi radi se o...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program