Prethodni članak
Sljedeći članak

'Hrvatskoj je potrebno više ovakvih književnih žarišta kao što je Lobor'

U mjestu rođenja putopisca i pripovjedača u razdoblju moderne Franje Horvata Kiša održana je 13. po redu manifestacija i dodijeljene nagrade za najbolji hrvatski književni putopis


Kajkavsko spravišće – društvo za širenje i unapređivanje znanosti i umjetnosti iz Zagreba i Udruga za kulturno stvaralaštvo Franjo Horvat Kiš Lobor te Općina Lobor bili su organizatori 13. Dana Franje Horvata Kiša. Dani Franje Horvata Kiša koji se 13. godinu održavaju u mjestu rođenja ovog putopisca i pripovjedača u razdoblju moderne, svoju su završnicu – središnji program manifestacije i dodjelu nagrada za najbolji hrvatski književni putopis imali u subotu u društvenom domu.

Četiri ravnopravne novčane nagrade stručnog ocjenjivačkog povjerenstva u kojem su bili Ivo Kalinski, Božica Pažur i Darko Raškaj osvojili su Emilija Kovač za putopis 'Na bobulji kod meštra', Božica Jelušić za putopis 'O zemlji i nebu i pomalo o srcu'/'Vojvodina s mrvom nostalgije', Aleksandar Horvat za putopis 'Mrenin otok' i Radovan Brlečić s putopisom 'Jutarnja zvijezda i prva plovidba'. Nagrada organizatora i domaćina Udruge za kulturno stvaralaštvo F. H. Kiš i Općine Lobor pripala je Tomislavu Marijanu Bilosniću za putopis 'Vidio sam svaki izlazak sunca u svom životu. Nagrada općine Lobor Loborsko srce pripala je Đurđi Lovrenčić za putopis 'Knin/Droutni put rieči'. Inače na 13. hrvatski književni putopis prispjela su 33 putopisa od 22 autora, a izabrano je njih 16 koji će se objaviti u Kaju, časopisu za književnost, umjetnost i kulturu.

[slika2]

Dane Franje Horvata Kiša otvorio je izaslanik krapinsko –zagorskog župana, Nikola Kristić, predsjednik Kulturnog vijeća Krapinsko – zagorske županije pozdravivši organizatore, pokrovitelje, putopisce i goste te istaknuvši da Lobor ovom manifestacijom kontinuirano podržava suvremenu hrvatsku putopisnu belestriku te afirmira svoju malu zajednicu, ali i Krapinsko – zagorsku županiju.

Stalni pokrovitelji Dana F. Horvata Kiša su Krapinsko – zagorska županija i Općina Lobor te po deveti put Ministarstvo kulture. Od ove godine i Fond za kulturu Društva hrvatskih književnika. Nadahnuto o Loboru i putopisu kao slabo zastupljenom književnom žanru u suvremenoj hrvatskoj književnosti govorio je i predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović. – Lobor je danas hrvatska književna prijestolnica i želio bi da u Hrvatskoj ima više ovakvih književnih žarišta – naglasio je Vidmarović. Pozdravne riječi uputio je i zamjenik načelnice Lobora Josip Horvat koji je rekao kako je Općina dobila europska sredstva i kako će se uređivati novi Kulturni centar pa bi se ova manifestacija po 14. put mogla održati u novom i prigodnom prostoru. Pozdravio je i predsjednik Udruge za kulturno stvaralaštvo F. H. Kiš Jurica Cesar.

[slika3]

Publici je bila predočena i reprodukcija slike Slave Raškaj 'Lobor' akvarel 1899. – 120 godina po njenom nastanku. Dodajmo i kako su se u program Putopisnim satom i Malim putopisom po drugi put kreativno uključili i učenici OŠ Franje Horvata Kiša Lobor, čime su i započeli ovogodišnji 13. Dani Franje Horvata Kiša. U kulturno – umjetničkom programu je nastupio mladi domaći glazbenik Nikola Šrajbek, student gitare na Muzičkoj akademiji, a manifestaciju je tradicionalno vodio Dubravko Sidor.

Još članaka iz "Lobor"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između čvora NOVIGRAD i odmorišta VUKOVA GORICA u smjeru Dubrovnika. Molimo korisnike za strpljenje. Prometna nesreća na autocesti A4 Goričan-Zagreb između čvora BREZNIČKI HUM i čvora KOMIN...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program