Prethodni članak
Sljedeći članak

Kako mačkama olakšati ljetne vrućine


Mnoge mačke najviše vole osjetiti sunčeve zrake na svojem krznu dok se bezbrižno izležavaju na balkonu. Međutim, ljeti, kada su dani izrazito sunčani i temperature vrlo visoke, i mačkama postaje prevruće. Posljedice izlaganja suncu mogu biti opekline od sunca ili toplinski udar.

Čak ni vlasnici mačaka ovoga nisu svjesni – mačke mogu zadobiti opekline od sunca tijekom vrućih ljetnih dana! Jasno je da mačke poput vrste Sphinx mogu zadobiti opekline, ali zašto sunce ima toliki utjecaj na mačke s krznom? Mačkama je na nosu, ušima i trbuhu krzno rjeđe od ostatka tijela. Na tim dijelovima prekomjerno izlaganje suncu može izazvati upalne procese kože. Mačke sa svijetlim krznom ili kratkodlake mačke imaju posebno visok rizik od opeklina.

Prvi znakovi opeklina od sunca su crvenilo kože, povećana osjetljivost i jak svrbež. U težim slučajevima mogu se javiti mučnina i bolne rane na koži s mjehurićima.

Zaštitite svoju mačku od opeklina primjenom krema za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom. Pri odabiru treba pripaziti da ne sadrži štetne sastojke poput parfema ili alergena.

Za vrijeme vrućih ljetnih dana, vaša ljubimica treba veću količinu svježe vode za piće. Ako vaša mačka pije premalo, prijeti joj dehidracija. Kako biste potaknuli mačku da pije više tekućine, možete se poslužiti sljedećim trikovima, postavite više zdjelica s vodom ili pojilica u stan ili kuću, redovito mijenjajte vodu, zdjelice s vodom u vrtu potiču mnoge skitnice među mačkama da piju izvan svoja četiri zida


Tijekom ljetnih mjeseci tamni se podovi i asfaltirane staze jako zagrijavaju. Kako bi podovi ostali ugodno hladni, postavite preko njih svijetle ili vlažne tkanine. Prostirka za hlađenje ili sjenovito mjesto ispod suncobrana također su prikladni za hlađenje.

Ako ste vlasnik kućne mačke, možete otvoriti prozore noću ili rano ujutro i dobro prozračiti stan. Tijekom dana poželjno je zatamniti prozore roletama ili zavjesama. Na taj način sobna temperatura ostaje ugodna za vas i vašu ljubimicu čak i u vrućim ljetnim danima.

Opće je poznato da mnoge mačke baš i ne vole vodu. Međutim, tijekom vrućih ljetnih mjeseci lako je mogu zavoljeti. Učinite ovo ljeto s mačkom zabavnijim i hladnijim te im omogućite nekoliko opcija za rashlađivanje.


Ljeto s mačkom zna biti opasno i zbog nametnika. Krpelji i grinje vole ljeto i visoke temperature. U to vrijeme sve ih se više može naći vani u travi i na drveću. Ovi paraziti mogu prenijeti opasne zarazne bolesti, stoga je vrlo važno zaštititi životinje na otvorenom uz pomoć učinkovite zaštite od nametnika.


Još članaka iz "Ljubimci"

Facebook