Prethodni članak
Sljedeći članak

Kako biti dobar i odgovoran vlasnik kućnog ljubimca

Edukativna predavanja Skloništa Luč Zagorja u zagorskim školama


Povodom svjetskog dana zaštite životinja, sklonište za nezbrinute životinje Luč Zagorja posjetilo je nekoliko škola na području Krapinsko-zagorske županije. Riječ je o OŠ Side Košutić Radoboj, Vladimir Bosnar Stubičke Toplice, Ksaver Šandor Gjalski Zabok te SŠ Bedekovčina. Luč Zagorja jedino je sklonište na području županije koje od 2014. godine aktivno radi i brine o napuštenim životinjama.

Cilj ove akcije je na edukativan način ukazati mladima, od najranije dobi, na važnost zaštite životinja i njihovog prava na život. Između ostalog, u središtu problematike nalazi se pitanje koje su preventivne mjere prekomjernog i neželjenog razmnožavanja te u konačnici porasta broja napuštenih i nezbrinutih životinja. Moderator predavanja bio je dr.med.vet. Krunoslav Bodalec koji je kroz poučnu prezentaciju prvenstveno predstavio sklonište, kao i njegovo uspješno dugogodišnje djelovanje, a potom prikazao put od pronalaska životinje do njezinog dolaska u sklonište. S obzirom na moguću pojavu zaraznih bolesti od kojih su najčešće bjesnoća, parvoviroza te FIV/FeLV, posebna pozornost skrenuta je na važne korake vezane uz skrb životinja po dolasku u sklonište, koji se odnose na očitavanje mikročipa, pregled životinje, čišćenje od parazita, smještaj u izolaciju, cijepljenje te kastraciju/sterilizaciju.

Gostujuće predavanje, u trajanju od jednog školskog sata, završilo je uz poučan i neizostavan dio čitave problematike, a odnosi se na potrebe i osjećaje životinja te savjete i pravila kako biti dobar i odgovoran vlasnik. Neki od savjeta koji se preporučuju je svakako mikročipiranje ljubimca, sprječavanje razmnožavanja bez kontrole, redoviti posjeti veterinarskim ambulantama, dobra briga te poziv stručnjaka u pomoć ukoliko je to potrebno. Luč Zagorja se ovim putem zahvaljuje svima na pozornosti i zainteresiranosti tijekom predavanja, a posebno na velikodušnoj donaciji. Vesele se svim budućim akcijama i susretima u sklopu edukacija, uz poučan slogan „Udomi, ne kupuj!“. 

Još članaka iz "Ljubimci"

Facebook