Prethodni članak
Sljedeći članak

Irena i Franko u azilu dobili proteze i sad svako jutro skupa veselo idu u šetnju


Svakoga jutra iz osječkog Azila za napuštene životinje u šetnju krenu Irena, Franko, Ksenija i Timoti. To su psi invalidi kojima je potrebna posebna pažnja, piše Danijela Mikola, novinarka 24 sata.

Irena je tri godine stara mješanka slična labradoru, nađena na cesti, s užetom omotanim oko vrata tako čvrsto da joj se urezao u vrat i stvorio duboku ranu koja se već gnojila. Imala je i slomljenu lijevu nogu, zbog koje je morala na amputaciju. Nije imala čip i, iako su djelatnici iz Azila slučaj prijavili policiji, nikad se nije otkrilo tko je vlasnik koji ju je držao u tako brutalnim okolnostima. Trebalo je dugo da joj zaliječe rane, a i s amputiranom nogom Irena se teško privikavala na hodanje, pišu 24 sata.

Psima bez prednjih nogu hodanje uzrokuje bolove u ostatku kralježnice pa su u Azilu potražili pomoć za Irenu u ordinaciji u Sloveniji koja se bavi protetikom za životinje. Uz pomoć donatora Azila, Irena je dobila protezu za nogu i sve njene patnje su prestale.

- Još se nije posve navikla na nju, no naučit će jer svakodnevno radimo vježbe s njom. Savladala je šetanje s protezom pa sad veselo šeće s Frankom koji je rođen s deformacijama kostiju stražnjeg dijela nogu i na njih se ne može osloniti. Njega smo našli ostavljenog u kanalu uz cestu. Lijep je i umiljat pa pretpostavljamo da su ga vlasnici držali dok nisu shvatili da ga neće moći izliječiti, a onda su ga odbacili – rekla je za 24 sata Matea Lovreković iz Azila dodajući kako je on za kretanje dobio kolica koja je odmah “prigrlio”.

- Donedavno smo u Azilu imali šest pasa invalida pa smo iz Nizozemske naručili šest kolica. Trima psima su kolica odgovarala, trima nisu, pa smo jedna odmah dali Franku, koji je u međuvremenu doveden k nama. Kolica kao da su pravljena za njega. Odmah se išao s njima prošetati. Većini pasa treba prilagodba, ali njemu ne - rekla je za 24 sata Matea, koja pse invalide svakoga jutra vodi u šetnju. Kako je napomenula, ima puno ljudi koji žele udomiti pse invalide, tako da vjeruje da će i Irena i Franko naći svoj dom. Inače, i Mateja sama je udomila psa invalida i kaže kako nema nikakve prepreke za udomljavanje te da psi invalidi također mogu ostati sami doma.

Još članaka iz "Ljubimci"

Facebook