Prethodni članak
Sljedeći članak

Uzgajivačica pasmine Beagle: Kada vidim sretnu djecu i obitelj u koju odlazi naš psić, nemam problem od rastanka“

Andrea Haramustek (38), majka troje djece iz Gornje Stubice, po struci učiteljica, voli životinje, a u zadnje vrijeme se posvetila uzgoju pasa


– Svojeg prvog beagla ljubimca kupili smo prije tri godine u Koprivnici. Nakon svega par mjeseci pas je iznenadno uginuo. Naljutila sam se te rekla kako ne želim više imati psa. Međutim suprug, tužan zbog gubitka svog beagla, rekao je kako ne želi dvorište bez psa. Suprugu se bližio rođendan, pa sam mu nevoljko odlučila ispuniti želju - novog beagla. Kroz nekoliko tjedana traženja naišla sam na oglas Zdravka Filipca iz Bedekovčine. Međutim, psići su bili još mali, pa ih je bilo moguće preuzeti malo poslije suprugovog rođendana. I tako sam došla do ideje. Kako smo prije nekoliko godina imali jedno leglo naše retriverice, zašto ne bih kupila ženku Beagla pa sada pokušala isto? I tako je krenula moja priča sa uzgojem Beagla – ispričala nam je Andrea Haramustek (38), majka troje djece iz Gornje Stubice, kako je krenula s uzgojem psića.

Zgodna pasmina za alergičare
U prvim mjesecima uzgoja Andrei su najviše pomagali uzgajivač Zdravko Filipec koji je nesebično dijelio svoje savjete i upute o uzgoju, veterinarka Ljiljana koja je spremno odgovarala na svaki poziv te suprug koji je pružio svaku pomoć i podršku. – Trenutno uzgajamo samo pasminu Beagle. Prošle godine smo imali prvo leglo naše kujice Lily koja je okotila 8 psića. Trenutno imamo drugo leglo i u ponudi ukupno još 6 psića. Prošle godine kupili smo čistokrvnog mužjaka Beagla Bena u Zadru. I Ben i Lilly posjeduju sve potrebne papire, Rodovnik i Putovnicu, položen IPO test, redovito su cijepljeni čišćeni od zaraznih bolesti, čipirani. Iz prošlog, prvog legla, ostavili smo kujicu Donu pa tako sada ukupno posjedujemo dvije odrasle ženke i jednog mužjaka uz male psiće. Važno je napomenuti da je pasmina Beagle jedna od pasmina koje ne izazivaju alergiju kod djece i ljudi pa je pogodna za alergičare – kaže Andrea te dodaje kako su uzgoj pasa prijavili Kinološkom savezu te uskoro planira položiti i tečaj o uzgoju.


Vole pobjeći
– Mogu reći da briga o psima zahtjeva pažnju i vrijeme svaki dan, ali ako to radite s ljubavlju onda na to ne gledate kao „posao“. Ako govorimo o leglu, u prvih mjesec dana, većina posla je na ženki koja hrani i čisti svoje psiće i tada je veći fokus na ženki kojoj treba povećana ishrana i pažnja za vrijeme dojenja. Drugih mjesec dana je isključivo sve na uzgajivaču. I taj dio je zaista izazovan i naporan. Valja imati na umu da Beagle pasmina ima razvijen lovački njuh pa vole pobjeći. Stoga je preporuka imati ograđeno dvorište kako bi se psi mogli neograničeno rastrčavati. Ako ih držite u stanu obavezne su šetnje na povodcu i rastrčavanje na livadi – kaže uzgajivačica opisujući karakteristike pasmine Beagle koju uzgaja. – Psići su spremni za novu obitelj nakon dva mjeseca od koćenja. Psići su prekrasni, naročito kada su maleni, ali bi 10 beagla na dvorištu stvarno bilo previše. Kada na to pomislim i kada vidim sretnu djecu i obitelj u koju odlazi naš psić, nemam problem od rastanka. Zaista nemam najdražeg psića, svaki je sladak na svoj način. Te velike oči i duga uha su poseban ukras na pasmini Baegle. Mogla bih reći da sam najviše privržena našoj prvoj Beaglici Lily. Psići do godine dana su zaista razigrani i znatiželjni, ali „sigurni“ pa su tako odlični za obitelj – opisuje svoje ljubimce Andrea koje s velikim veseljem dočekuju novi vlasnici.


„Ako krećete sa uzgojem pasa, prije se dobro upitajte o karakteristikama pasmine“
Psiće obitelj Haramustek prodaje preko Njuškala, a oglas za prodaju stavljaju i u Beagle grupu – Hrvatska na društvenoj mreži Facebook. – Od ovog posla se može dobro i zaraditi, naročito ako nema konkurencije na tržištu. Prošle godine nije bilo puno uzgajivača, dok je ove godine broj naglo porastao. U budućnosti planiramo ostati na istome. Tri velika psa uz povremene štence po preporuci (jednom godišnje) je sasvim dovoljno za ono što ja mogu dati. Ako krećete sa uzgojem pasa, prije se dobro upitajte o karakteristikama pasmine i cjelokupnog uzgoja pasmine koju planirate uzgajati, osigurajte potrebni prostor i naravno planirajte vrijeme za svoje psiće – poručuje našim čitateljima koji razmišljaju o pokretanju uzgoja kućnih ljubimaca naša simpatična sugovornica.

Još članaka iz "Ljubimci"

Facebook