Prethodni članak
Sljedeći članak

Pretjerana upotreba mobitela kod djece uzrokuje mentalne probleme


Stručnjaci upozoravaju da sve veća upotreba pametnih telefona čini djecu sklonom ozbiljnim psihičkim problemima, odnosno da pretjerana upotreba mobitela utječe na njihovu psihu.

Danas je ovisnost o pametnim telefonima zabrinjavajući trend u cijelom svijetu, a posebno je aktualan u posljednjih nekoliko godina. Iako je izumljen s ciljem da život učini lakšim i praktičnijim, pretjerana uporaba pametnih telefona kod djece uzrokuje probleme s mentalnim zdravljem. Nedavne studije pokazale su da ovisnost o pametnom telefonu kod djece uzrokuje usamljenost i osjećaj izostavljenosti te neke slične mentalne probleme, prenosi Index. Evo koji sve mentalni problemi nastaju zbog pretjerane upotrebe mobitela.

Stres i tjeskoba
Stručnjaci za mentalno zdravlje objašnjavaju da provođenje previše vremena na mobitelu može uzrokovati stres i tjeskobu. Što više djeca koriste mobitel, to su anksioznija. Stres i tjeskoba mogu dovesti do lošeg mentalnog zdravlja, kao i mnogih drugih bolesti.

Depresija
Svi koji pretjerano koriste mobilne telefone, pa tako i djeca, imaju veću vjerojatnost da će postati depresivni. To se događa jer pametni telefoni mogu ometati druge ugodne aktivnosti i poremetiti društvene aktivnosti.

Loše raspoloženje
Pametni telefoni čine djecu nesretnom, pokazuju studije. Točnije, pretjerano korištenje mobilnog telefona definira se kao problematično kada djeca nisu u stanju regulirati vrijeme provedeno pred ekranom, što može dovesti do negativnih posljedica na cjelokupno zdravlje.

Problemi u ponašanju
Još se ne zna koji točno mehanizam stoji iza veze između mobitela i problema u ponašanju. No stručnjaci kažu da korištenje mobitela može dovesti do prekomjernog lučenja hormona melatonina, koji utječe na razvoj mozga te samim time uzrokuje probleme u ponašanju poput agresivnosti.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook