Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Znate li što je jutarnjica? Priprema je babica Mira iz Đurmanca, isprobajte njezin recept


Na samom sjeverozapadu Krapinsko – zagorske županije nalazi se Općina Đurmanec, uz glavne puteve prema Maclju i Sloveniji. Ovaj povijesni kraj bio je važno prometno i željezničko središte, a upravo je u Đurmancu ekipu Babičinih recepata dočekala babica Mira Smiljanec.

Vrganji po Maceljskim bregima

Mira se k Marijanu Smiljancu udala iz obitelji Milke i Rudolfa Klasića. Majka je Martine i Marinka te ponosna baka unuka Lane, Nike, Elene, Dore i Lovre. – Ovi nam najviše voliju jesti vrganje, pa ja od navek hodim po Maceljskim fustama iskat vrganje. Negda znam nabrati i po pedeset kil! – priča nam Mira, a onda pojašnjava na koji se način vrganji čuvaju, ali i kakve se sve delicije od njih pripremaju. Nisu to samo najpoznatiji vrganji z jajcima. To je i mekana, fina pogača od vrganja, kakvu ju je naučila pripremati njezina babica. Sva sreća da nam je Mira otkrila taj recept, pa sad i mi, a i vi zajedno s nama, možete napraviti ovakvu finu pogaču po kojoj diši cijeli Đurmanec!

Svadbeni običaji

Puno se dogodovština iz svoje prošlosti prisjetila baka Mira, a jedna od njih je i jedan poseban običaj prilikom svadbe u selu. – Kad sam se ženila išli su juternjaki, bliža rodbina, a oni su v korpu deli domaći pečeni hljeb, pečeno meso, vino i gibanicu. To se pokrilo s bijelom stolnjakom i okotilo zimzelenim granama. Juternjaki su išli za mladenkom, k budućoj familiji i tam su nesli tu korpu. Po putu je igrala mužika, svi su huškali i veselili se – ispričala nam je Mira. Na pragu su mladence dočekali svekar i svekrva, kojima je snaha ispričala da je donijela kruha, vina i božjega mira. Dobila je čašu pića koju je morala popiti 'ne eks' i baciti iza sebe. Ako se čaša razbila, to je značilo da bude se snaha rastala i otišla iz kuće, a ako je čaša ostala cijela, značilo je da će mladenci ostati živjeti sretno dugo godina.

Kak se pripremala jutarnjica, fina gibanica od maka, sira i oraha, pokazala nam je baka Mira i ispričala sve detalje kako će ovaj kolač najbolje uspjeti. Jutarnjica je podsjetila našu Miru na mlade dane, stare običaje i tradiciju, kojoj su joj u prikazu zagorske svadbe za ovu prigodu pomogli upriličiti članovi KUD – a Đurmanec, koji su jedva dočekali da Mira nareže pogačicu od vrganja, ali i posluži sve druge fine delicije koje je, kak prava gazdarica, pripremila za ovu priliku. A nakon prave gozbe, valjalo je i proveseliti se i zatancati uz domaće mužikaše!

 

Pogačica s vrganjima

Tijesto

50 dkg glatkog brašna

2 žlice svinjske masti

2 žlice kiselog vrhnja

malo sode bikarbone

malo soli

malo toplog mlijeka

Nadjev

2 glavice luka

30 dkg vrganja

3 jaja

sol i papar

Zamijesiti glatko tijesto. Ostavite da odmara. Vrganje blanširajte pa ih propržite na masti i luku. Posolite ih i popaprite te ostavite dinstati desetak minuta. Tri jaja razmutite i ostavite sa strane. Tijesto razvaljajte na veličinu lima za pečenje s time da bude malo veće. Vrganje maknite sa vatre i umiješajte jaja te sve zajedno stavite na tijesto koje probodete vilicom. Preklopite rubove tijesta da vam nadjev ne iscuri. Pecite pogačicu na 160 stupnjeva C oko 10-15 minuta.

 

Jutarnjica

Tijesto

1 kg glatkog brašna

1 kocka svježeg kvasca

3 žlice šećera

1 žlica soli

2 žlice svinjske masti

3 žlice kiselog vrhnja

3 jaja

2 dcl toplog mlijeka

Nadjev

25 dkg mljevenih oraha

20 dkg svježeg sira

25 dkg maka

šećer

rakija

vruće mlijeko

malo soli

3 žlice kiselog vrhnja

2 jaja

1 jaje za premaz

Zamijesite glatko tijesto i ostavite da se diže pola sata. Pripremite nadjeve, u mak dodajte tri žlice šećera pa polijte vrućim mlijekom te dodajte malo rakije. U orahe isto stavite šećer, rakiju i vruće mlijeko. U sir stavite dvije žlice šećera i malo soli, te tri žlice kiselog vrhnja i dva jaja. Uzdignuto tijesto rastegnite u štrucu i podijelite na 9 dijelova. Svaki dio zamijesite u kuglicu. Prvo razvaljajte tri kuglice i namažite lijevu i desnu sa orasima a srednju sa makom. Svaku posebno zarolate te na kraju ispletete pletenicu. Druga tri tijesta razvaljajte i lijevu i desnu punite makom a središnju sirom. Zarolajte i izradite pletenicu. Zadnja tri razvaljajte i namažite lijevu i desnu sa sirom a na sredinu stavite ostatak ili maka ili oraha, te izradite pletenicu. Na lim za pečenje složite tri pletenice i ostavite da se dižu. Prije pečenja ju namažite izmućenim jajem. Pecite na 160 stupnjeva C oko 60 minuta.

 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook