Prethodni članak
Sljedeći članak

BIT ĆE VAM ZAHVALNE: Hranite li ptice zimi?


Tijekom zime s dugotrajnim snježnim pokrivačem i velikim minusima, uspjeh preživljavanja ptica se smanjuje te mnoge ne nalaze dovoljno hrane i ugibaju. Zimskim hranjenjem pomažemo pticama pronalazak, barem dijelom, dovoljnih količina hrane te im time uvelike povećavamo šanse za preživljavanje i tijekom najsurovijih zimskih uvjeta, poručuju iz Javne ustanove Zagorje zeleno.

Jedno od važnih pravila zimskog hranjenja glasi: ako se započinje s hranidbom ptica, potrebno je činiti to redovito tokom cijele zime. Mnoge ptice se naviknu na siguran izvor hrane te se vraćaju svaki dan na isto mjesto cijele zime.

Hrana koja se zimi daje pticama može se podijeliti u četiri osnovne skupine:
• Razne sjemenke bogate uljima, žitarice, kukuruz i riža su pogodna hrana za neke vrste ptica.
• Životinjske masti: goveđi loj i nesoljeno svinjsko salo.
• Razno svježe ili sušeno voće, među kojima je svakako najvažnija jabuka, ali je vrlo korisna i sušena smokva te kokosov orah.
• Ostaci iz kuhinje: kuhana riža, tijesto, kuhani kukuruz, zeleno povrće i ostaci voća koji su natruli pa ih mislite baciti u smeće.

- Nikako nemojte hraniti kruhom jer ga ptice ne mogu probaviti, te od njega obole i uginu. Uz malo truda i volje učinit ćete dobro djelo za mali dio ptičjeg svijeta u vašoj okolini, a ptice će vam biti zahvalne na tome - poziva Zagorje zeleno.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook