Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Kroz popularni serijal babice otkrile starinske recepte, zabilježite ih!


Šetnjom kroz sve općine i gradove Krapinsko – zagorske županije, gdje su otkrivene tajne i recepti naših babica, završio je serijal 'Babičini recepti'. Epizoda po epizodu, oduševile su gledatelje, ali i naše čitatelje, koji su se kroz priče svojih sumještana prisjetili i svoga djetinjstva, kuhinje svojih baka, omiljenih jela koje su pripremale mame, najboljih kolača koje su pekle strine…

Recepti bake Đurđe

Sve je krenulo sa izdavanjem knjige Babičini recepti bake Đurđe, koju je napisao njezin unuk Mario Krog u želji da od zaborava zabilježi sve njezine savjete i ukusnu hranu koju babica kuha tokom cijele godine. Naravno, inspiracija video serijala proizašla je iz manifestacije 'Babičini kolači' Krapinsko – zagorske županije, u kojoj se bake natječu u pripremi najboljih slastica bilo slanih ili slatkih. Dugogodišnja natjecateljica manifestacije Ljubica Radovečki iz Svetog Križa Začretja, nekako najbliže Mariju koji je iz Gornje Pačetine, ista župa, pokazala se kao izborom za prvu babicu koja bi prezentirala svoja dva kolača jedan slatki, a jedan slani. - Tako je u lipnju 2023. godine krenula ideja i dogovori oko snimanja serijala istog naziva kao kuharica, Babičini recepti. Ideja je bila okupiti nekoliko babica koje bi željele otkriti svoje recepte, a pritom toga predstaviti kratko kraj iz kojeg dolaze, njihovu obitelj, a posebno unuke. Nakon pripreme recepata na kraju serijala osmišljeno je zajedničko druženje na koje babice pozivaju sve kako bi se oko stola okupili i isprobali sva jela te uživali u obiteljskom druženju – priča Mario Krog, autor serijala.

Bake i unučad

Kao što smo već rekli, prva na redu bila je Ljubica Radovečki, koja je u prvoj epizodi otkrila mamičin recept za koruzni kruh pečen u krušnoj peći i salovnjake punjene pekmezom od šljiva. Epizoda je imala pretpremijeru na festivalu Prvi glas Zagorja u Začretju i odmah se pokazala kao pun pogodak te je odlučeno da će se snimiti babice iz svakog grada i općine Krapinsko - zagorske županije, ukupno 32. Odmah je ekipa krenula u Lobor, k babici Marici Kipa, koja ima čak trinaestero unučadi. Pripremala je zljefku od hajdine kaše i šarenu gibanicu sa četiri file od maka, sira, jabuka i oraha. U Oroslavju se predstavila Božica Lacković bučnicom i jabučnom pitom, a u Gupčevom kraju, gdje je spojena Donja i Gornja Stubica, Mirica Sinković koja je pripremala orehove kiflice prema receptu svoje babice i težačku pogaču sa špekom i jajima.

Bogatstvo starinskih recepata

Najposebnija epizoda snimala se u Krapini, zbog toga što i baka Đurđa dolazi od tamo, obzirom da je cijeli serijal posvećen upravo njoj. Tamo je ekipu ugostila Vesna Hršak koja je ispekla kruh moja roža i pokazala kako se radi medena pita po receptu njezine mame. - Uz samu slovensku granicu posjetili smo i u Hum na Sutli, gdje je Katarina Auguštin pokazala kako se kuha pekmez od šljiva kojim je punila roladu te je pripremala poznatu poticu od sira i vlasca. U Maču smo sreli babicu Dragicu Čehulić, koja je otkrila recept za slanu zlijevku i slatke nus štangice, a na kraju su došle i Kajde koje su zapjevale svoju pjesmu – prisjetio se Krog. Ispod Strahinjščice u Jesenju serijal je gostovao kod babice Ružice Klasić, koja je spremala repnjak i mliječnu župu. - Brali smo i trgali kuruzu uz AKUD žensko kazalište Jesenje. Nakon toga otišli smo u Konjščinu, k Brankici Hegeduš, gdje smo probali njenu šeničnjaču i slatne digane štruklje, a tam su nas srednjovjekovnim plesom počastile grofice Konjski – priča Krog. Serijal je nastavljen u Petrovskom kod Marije Bračević, koja je pekla pogaču med kurile s porilukom i buhtline s pekmezom od marelica, a potom u Krapinskim Toplicama, gdje je Brankica Horvat pripremala klipiće s jabučnim octom i zelnjak, uz priču o svojoj babici Milki koja je bila služavka u dvorcu Trakošćan.

Receptima kroz blagdane

U Radoboju su ekipu serijala dočekale babica Manda Kogaj i njezina kćer Melita Humski, koja je već isto bakica, a pripremale su štruklje od hajdine kaše i osinja gnijezda. Na drugom kraju županije, u Zagorskim Selima, ekipu je ugostila Zvonka Hohnjec i pokazala kako se priprema 'kolko tolko od sira' i božićni voćni kruh klecn brot. – Tamo smo lovili i ribe za badnji ručak na rijeci Sutli. Posebna božićna emisija posvećena je gradu Zaboku i babici Jasnici Papišta koja je radila mašinske kekse i gibanicu od orehov i suhih šljiva. Pripremala je cijeli božićni ručak za svoju obitelj i Ansambl Zabok. Novu godinu slavili smo u Pregradi uz Bernardu Bele i recepte za ocvirkovu pogaču i mramorni kuglof. Za Tri kralje išli smo u Mariju Bistricu od kud je došla Ljiljana Cesar koja je pekla lopare i medenjake. Pokazala nam je kak se delaju drvene igračke i izrađuju licitari – priča nam Krog, oduševljen i sam svim sudionicama serijala, njihovim receptima koje čuvaju od zaborava.

Običaji Zagorja

Serijal je gostovao i u Zlataru, kod babice Mirjana Štahan, koja je pripremala orehove krafljine i ivanjske cveteke od sira i hrena, a u goste je došao KUD Belec. U Đurmancu smo upoznali Miru Smiljanec koja je spremala jutarnjicu, gibanicu od maka, sira i orehov za mladence i svadbu te pogaču sa vrganjima. Biserka Hajdek u Zlatar Bistrici je pripremala kram pogačice i kolač od ulja, a Štefica Zorman u Kraljevcu na Sutli starikin korejov štrudlin i kuruzni kolač od porogaluka i ocvirkov. Povodom fašnika, Ana Čičko iz Stubičkih Toplica pripremala je krafline i juhu od zagorskih štrukljov, a u Tuhlju nam je babica Kaja Žažar pripremila cvrtje i tuheljsku strepu. Sanja Čačko iz Hrašćine napravila je slatko od bele kuruze i kotače, a Jasna Podboj nam je u Desiniću otkrila recepte za komperjaču i pitu od sira, vezanu uz legendu o Veroniki Desinićkoj. U Velikom Trgovišću smo upoznali Nevenku Kahlinu koja je pravila breskvice i repnicu, a govorilo se i o običajima karmina. U Novom Golubovcu ekipu 'Babičinih recepata' dočekala je Ljiljanka Mikac, koja je spremala rudarsku greblicu i fini kolač narcis, recepte koji su se u njezinoj obitelji pripremali za rudare.

Nezaboravljene delicije

Posebna epizoda za Uskrs prikazala je Bedekovčinu i Katicu Buzjak koja je pekla perece s vodom u kojoj se kuhala šunka te finu lazar tortu. U Klanjcu je Pepica Šoštar otkrila svoje recepte za seljačku pitu od mladih kopriva i zagorsku gibanicu od biskvita, oraha i sira, a Ružica Blašković iz Mihovljana predstavila se pričom o Sutinskim toplicama i receptima za penj tortu te pogačicu s vrhnjem. Među posljednjima bila je Josipa Antolić iz Kumrovca, koja je otkrila recept svoje babice Štefice za Titovu tortu, kakvu su voljeli Tito i Jovanka, a za svoj je stol pripremila i šmarn. Zadnja destinacija bila je Budinščina, odnosno dom Verice Koledić iz Gotalovca, koja je pokazala mljevenje kuruze i kuhanje žganaca z drožđicama, pečenim kiselim vrhnjem te tropanec kruh koji se jeo sa kuhanom sirutkom. - Cijelo Zagorje smo obišli i otkrili puno zanimljivih običaja, recepata te upoznali zaista pregršt divnih ljudi, obitelji i kultura. Nadamo se da će se serijal nastaviti i to u drugim županijama – zaključio je autor serijala Mario Krog. Posljednja epizoda serijala, koja sadržava sve babice i recepte, emitirat će se 11. svibnja u 20:00h na OTV-u i 12. svibnja u 21:00h na VTV-u.

 

Pogledajte posljednju epizodu serijala:

 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook