Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Jan Kerekeš kratko i jasno objasnio vjernicima kako treba moliti


Glumac, producent i glazbenik Jan Kerekeš bio je gost današnje emisije Nedjeljom u 2. Povod gostovanja je "klečanje za gulaš" kojim je Kerekeš ismijavao prakticiranje vjere na glavnom zagrebačkom trgu

Međutim, ono što on radi zaslužuje pažnju i mimo te šale- otac i sin Kerekeš prošle su godine snimili najgledaniji hrvatski film "Marginalci", a njihov Kerekeš teatar rado je viđen gost u kazalištima diljem zemlje.

'Biti glumac iz tzv. pučkog teatra je isključivo moj odabir. Krenuo sam kao snažni dramski glumac, ali sad sam samo snažan. Imao sam više dramskih uloga u ozbiljnim predstavama, dobivao sam i nagrade za to. Meni je to divno igrati. Ostavi to nekog traga. Sad mi je najdraže nekog nasmijat, popravit mu dan', kazao je u Nu2 na HRT-u.

Okružen je komedijom, ali ipak priznaje ne zna tko je najsmješniji Hrvat. Ono što može sa sigurnošću reći je da premijer Andrej Plenković nije najsmješniji jer mu još niti jedan vic nije ispričao. Među kolegama glumcima ipak može izdvojiti par imena.

'Svatko ima svojih bisera, ne znam koga da izdvojim. Jako volim dečke iz Teatra EXIT, iz Kauboja. To je predstava koju sam gledao valjda 10 puta. Njihova pojava, mimika, odnos prema glumi... Naravno tu je i Rene Bitorajac i svi iz Kerekeš teatra koji imaju svoje super trenutke', naveo je.

'To je nešto što Kerekeš teatar često radi i to ne radi samo s moliteljima na trgu. Kerekeš teatar jako često aktualne stvari izbanalizira, izironizira i napravi satiru od toga. Svatko tko prati našu stranicu može vidjeti da tu ima i ismijavanja korupcije i reakcije na cjepivo i reakcije na ovu i onu stranu seksualnosti. Sve što je aktualno, a mislimo da zauzima previše medijskog i društvenog prostora prostora mi odlučimo reći neku šalu i pošalicu na taj račun, objasnio je Kerekeš.

Smeta mu kaže odnos molitelja prema ženama. Smatra kako te žene nemaju svoj identitet. Ističe da smo u 21. stoljeću i da se ženu mora voljeti onakva kakva ona jest.

'Ima raznih vjernika i sam sam vjernik. Ne moram klečati po trgu da bi mogao reći za sebe da sam vjernik. Bibliju sam pročitao prvi put u osnovnoj školi, drugi put u srednjoj, a zadnji put sam je pročitao dok sam radio na predstavi Gloria u Puli kada sam glumio svećenika. Bio sam don Zane koji moli u skrovitosti. Tu je jedna poveznica koja je jako znakovita i referira se na sve koji se mole na trgovima. U Evanđelju po Mateju se kaže da kad moliš ne smiješ biti poput licemjera koji mole na raskrižjima ulica željni da ih vide. Naprotiv, kad moliš uđi u svoju sobu i zatvori vrata, pomoli se i On koji je u skrovitosti čuti će tvoje molitve', kazao je Kerekeš.

Dodao je ako kao veliki vjernik ne poštuješ to što piše u Bibliji, ako ne poštuješ Boga kao takvog da ne zna kako se onda može nazivati vjernikom i slati prijeteće poruke pune mržnje i zlobe i željeti nekom da prolije krv i govoriti mu da ćeš mu polomiti koljena.

'Vjera nema nikakve s tim i svi koji na taj način vide vjeru vjerujem da su tu zalutali', kazao je.

Pogledajte ovaj kratki video:

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook