Prethodni članak
Sljedeći članak

[NJIHOV JE DAN] Mislav, Marcel i Oton slave imendan


Mislav je muško ime, u Hrvatskoj isključivo hrvatsko. Ime Mislav jedno je od češćih imena (među prvih 500) u Hrvatskoj, gdje danas živi preko tri tisuće ovakvih imenjaka.

Marcel - ovo je lijepo ime s korijenima iz daleke prošlosti. U našoj je zemlji došao iz Francuske, gdje je bio osobito popularan u 20-30-ih godina prošlog stoljeća, a potkraj XIX stoljeća. U modernoj Francuskoj djeca se rijetko nazivaju, a djetetu može dati drugo ime. Prema katoličkom kalendaru, dan imena Marcel slavi se 16. siječnja. Zanimljivo je da se u Francuskoj taj naziv daje i djevojkama. Žensko ime Marcel izgovara se na isti način kao muško ime, ali je napisano drugačije - Marcelle. Dana djevojčica Marseille slavi se 31. siječnja.

Prije revolucije u Rusiji, ovo ime je teškobio je korišten jer nije bio uključen u idolopoklonstvo crkve (The Saints). Nakon revolucije postepeno je postala zajednička. Njegova uloga odigrali su poznati vlasnici tog imena, poput francuskog pisca Marela Prousta (na slici na slici). Danas u Rusiji naziv Marseille nije jako popularan, iako je zadržao neku romantičnu boju i eufoniju.

Oton je muško ime koje je talijanskog porijekla, othon što znači bogatstvo, vlasništvo. Drugi oblik ovog imena je Oto, Otto.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook