Prethodni članak
Sljedeći članak

VELIKO ISTRAŽIVANJE: Ovih 8 navika produžuje životni vijek za 23 godine


Foto: Ilustracija/Pixsell

Novo pregledno istraživanje identificiralo je osam životnih navika koje, kada se usvoje sredinom života, mogu produžiti životni vijek. Znanstvenici su koristili podatke iz medicinskih kartona i upitnika 719,147 osoba upisanih u Veterans Affairs Million Veteran Program (MVP), zdravstveni istraživački program koji uključuje više od milijun američkih veterana, a namijenjen je za pomoć istraživačima u proučavanju utjecaja gena, životnog stila, vojnih iskustava i izloženosti na zdravlje, prenosi Miss Zdrava.

Xuan-Mai T. Nguyen, stručnjakinja za zdravstvene znanosti u Veterans Affairs, predstavila je ns glavnom godišnjem sastanku Američkog društva za prehranu održanom u Bostonu, Massachusetts.

Podaci za ovo istraživanje prikupljeni su između 2011. i 2019. godine. Sudionici su bili američki veterani u dobi od 40 do 99 godina. Tijekom praćenja preminulo je više od 30 tisuća sudionika. Veterani koji su usvojili svih osam navika imali su 13 % manji rizik smrti iz bilo kojeg uzroka u usporedbi s onima koji nisu usvojili niti jednu od tih navika. Osam identificiranih navika su:

- Tjelesna aktivnost

- Nepušenje

- Smanjenje stresa

- Održavanje zdravih prehrambenih navika

- Konzumiranje alkohola umjereno i ne prečesto

- Kvalitetan san

- Održavanje pozitivnih socijalnih odnosa

- Izbjegavanje razvijanja ovisnosti o opioidima.

Studija je utvrdila da bi muškarci koji usvoje svih osam navika u dobi od 40 godina mogli živjeti prosječno 24 godine duže od muškaraca koji nisu usvojili niti jednu od tih navika. Žene koje usvoje svih osam navika do 40. godine živjele bi prosječno 23 godine duže u usporedbi s onima koje nisu.

Znanstvenici su otkrili da nedostatak tjelesne aktivnosti, korištenje opioida i pušenje imaju najveći utjecaj na životni vijek pojedinca. Tijekom razdoblja istraživanja, ove su navike bile povezane s 30 % do 45 % većim rizikom smrti. Stres, pretjerano konzumiranje alkohola, loša prehrana i loša higijena sna bili su povezani s povećanim rizikom smrti od 20 do 30 % tijekom istraživanja. U usporedbi s tim, nedostatak pozitivnih socijalnih odnosa bio je povezan s 5 % povećanim rizikom smrti.

 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook