Prethodni članak
Sljedeći članak

Stalno ste na mobitelu? Možda imate problem…


Ako ste među onima koji često uzimaju mobitel kako bi barem malo skrolali želeći saznati novosti ili ne možete podnijeti ideju da momentalno ne odgovorite na poruke, postoji mogućnost da patite od anksioznosti, tvrde stručnjaci.

“Kada smo u stanju anksioznosti, naše tijelo ulazi u stanje ‘bori se ili bježi’, a jedna od čestih reakcija jest uzimanje mobitela u ruke”, kaže Tasha Bailey, psihoterapeutkinja iz Londona, prenosi tportal.

Jedan od čestih znakova je tzv. doomscrolling, situacija u kojoj osoba unedogled skrola i klika na negativne vijesti, poput onih o ratu, ubojstvima, nesrećama i sl. Problem je u tome što ljudi na ovaj način traže bijeg od stvarnosti i vlastitih poteškoća, umjesto da se suoče s njima.

No čak i ako potražimo odgovore na internetu, moguće je da upadnemo u zamku koja se zove doomsearching – otvaranje desetaka novih preglednika u kojima pokušavamo razriješiti pitanja koja nemaju toliko jednostavan odgovor.

Znak anksioznosti jest i korištenje mobitela kako biste odgodili zadatak pred vama, poput provođenja vremena na društvenim mrežama koje se ubrzo pretvori u sate prokrastinacije.
Tome je bliska i nemogućnost ostavljanja mobitela daleko od sebe pa ga nosite u krevet, na vježbanje ili poslovni sastanak – sve kako biste osigurali da vam je uvijek pri ruci.


Osobe koje svugdje nose mobitel sa sobom osobito su sklone momentalno odgovoriti na svaku notifikaciju, iza čega se zapravo krije potreba da se zaštite od anksioznosti.
I dok je postalo posve prihvatljivo momentalno odgovarati na svaku notifikaciju, sve je češće izbjegavanje telefonskih poziva. No ako se stalno oslanjate na poruke i činite sve da izbjegnete stvarni razgovor, moguće je da se iza toga krije anksioznost.

Dobar test ovisnosti o mobitelu jest praćenje misli, osjećaja i tjelesnih znakova kada ste bez interneta, signala ili baterije. Ako se jave nervoza ili panika, nemojte je olako shvatiti ili pokušati opravdati.
Za kraj, stručnjaci ističu da je vrlo važno prepoznati znakove ovisnosti o mobitelu, odnosno da bi se moglo raditi o dubljem problemu koji nikako ne smijemo olako shvatiti, piše tportal.

“Počnite od toga da pokušate napraviti malu distancu od mobitela i dublje se povezati sa sobom, posebno ako vam skrolanje i odgovaranje na poruke otežava simptome anksioznosti. Pomaže i javiti bitnim osobama da idućih sat vremena nećete biti na mobitelu te ga redovito gasiti kako biste predahnuli od buke koju stvara u vašem životu”, poručuje Howard.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook