Prethodni članak
Sljedeći članak

Prijeti nestašica pet prehrambenih namirnica koje vrlo često koristimo


U posljednjih nekoliko godina svijet se suočio s velikim brojem prijetnji za sigurnost opskrbe hranom, koje utječu na ljude diljem svijeta. Ove prijetnje uključuju stvari poput ratova i političkih sukoba, gospodarskih promjena, bolesti i, sve češće, klimatskih promjena i nepredvidivih vremenskih uvjeta, prenosi Poslovni.hr.


Unatoč trenutačnom stanju, svijet se još uvijek bori s globalnom krizom hrane, a nestašice ovih namirnica će vjerojatno trajati i sljedeće godine.

Riža: Nestanak zaliha riže zbog ruske invazije na Ukrajinu i ekstremnih vremenskih uvjeta u Kini i Pakistanu može dovesti do nestašice ove namirnice. Fenomen El Niño dodatno komplicira situaciju.

Tjestenina: Italija je suočila s krizom u vezi tjestenine zbog povećanih cijena sastojaka poput žita, pakiranja i logistike. Cijene će možda pasti u narednim mjesecima.

Čokolada: Cijene čokolade su dosegle rekordne razine zbog problema s opskrbom kakaa uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu i klimatskim promjenama u zapadnoj Africi.

Losos: Populacije lososa u Kaliforniji i Aljasci su opale zbog klimatskih promjena, suša, izlova i bolesti. Zabranjeno je ribarenje kako bi se sačuvala preostala populacija lososa.

Brašno: Cijene brašna su već porasle i vjerojatno će Amerikanci i dalje osjećati posljedice nestašica brašna, što može uzrokovati probleme s drugim pekarskim proizvodima.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook