Prethodni članak
Sljedeći članak

Preminula još jedna glazbena ikona: "Mame više nema"


Preminula je Françoise Hardy, francuska glazbena i modna ikona.

Vijest o smrti objavio je njezin sin Thomas Dutronc, koji je na Instagramu napisao 'Mame više nema', objavivši i zajedničku fotografiju Hardy i sebe dok je bio beba, prenosi t-portal.

Hardy se od 2004. godine borila s rakom, a 2015. godine je nakratko bila u induciranoj komi. Imala je probleme s govorom, gutanjem i disanjem u narednim godinama. 2021. godine je progovorila o eutanaziji, istaknuvši da je Francuska nehumana jer ne dopušta tu proceduru.

Hardy je rođena u Parizu 1944. godina, gdje je i odrasla, odgojena uglavnom od strane svoje majke. Sa 16 godina na dar je dobila svoju prvu gitaru i počela pisati vlastite pjesme, što ju je ubrzo dovelo do ugovora s izdavačkom kućom Disques Vogue. Njezin je glazbeni stil bio spoj francuske šansone i novih formi poput popa i rocka, učinivši je ključnom izvođačicom francuske scene sredine 20. stoljeća.

Njezin ju je singl 'Tous les garçons et les filles' proslavio 1962. godine prodavši se u više od dva i pol milijuna primjeraka. Godinu dana kasnije predstavljala je Monako na Euroviziji, gdje je osvojila peto mjesto. Taj ju je uspjeh proslavio diljem Europe pa je počela snimati na više jezika. Ubrzo je postala muza dizajnerima poput Yvesa Saint Laurenta i Paca Rabannea, a poznati modni brend Comme des Garçons nazvan je po jednom od njezinih stihova. Cijenili su je i druge zvijezde šezdesetih poput Boba Dylana i Davida Bowieja, a glumila je i u filmovima redatelja kao što su Jean-Luc Godard, Roger Vadim i John Frankenheimer.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook