Prethodni članak
Sljedeći članak

Opasna bolest od koje boluju tisuće Hrvata: 'Može zahvatiti svaki organ'


O lupusu koji nazivaju i bolest s tisuću lica, u Novom je danu N1 televizije govorila liječnica Marija Bakula, specijalist reumatolog s Odjela za reumatologiju KBC Zagreb.

“To je neizlječiva kronična bolest, zovu je imitatorom jer simptomi mogu biti raznoliki. Svaki organ i svako tkivo može biti pogođeno”, rekla je Marija Bakula.

Sistemska je autoimuna bolest. U nekih pacijenata nježni su simptomi, anemija, poremećaji u krvi, artritis, kožni simptomi dok u nekih mogu biti vrlo ozbiljni simptomi koji utječu na vitalne organe, bubrege. Svaki organ i svako tkivo mogu biti zahvaćeni ovom bolešću. U Hrvatskoj imamo između tri i tri i pol tisuće oboljelih od lupusa, veći je broj žena. Njih po statistici lupus zahvaća devet puta češće. Razlozi su genetski, ali očito aktivnost bolesti imaju veze s hormonima. Očituje se koji put i nakon trudnoće.

Bolest se kontrolira sistemskom terapijom, a okidači mogu biti razni.

“Uz genetsku predispoziciju ova bolest zahtjeva neki poticaj, to može biti psihički stres ili fizički – infekcija. Izlaganje suncu je značajan okidač aktivnosti bolesti”, rekla je Bakula i naglasila još jednom da se terapijom bolest može držati pod kontrolom.

Liječenje oboljelih od lupusa vode internistički usmjereni reumatolozi, no potreban je interdisciplinarni pristup. Kad se postavi dijagnoza, to je šok za pacijenta, lijekove vjerojatno treba uzimati cijeli život. “Pojačavamo imunosupresiju kad se bolest jače aktivira. Važno je naglasiti da je moguće imati kvalitetan aktivan život s lupusom. Postoje slučajevi kod kojih je bolest iznimno teška i nekad su posljedice nepopravljive. Tih slučajevima je, srećom, manje. Raspolažemo u Hrvatskoj svim lijekovima kao i u Europi i u svijetu. Pristižu i dva nova lijeka”, otkrila je Bakula za N1.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook