Prethodni članak
Sljedeći članak

[NJIHOV JE DAN] Znate li tko sve danas slavi imendan?


Prema katoličkom kalendaru, danas se slavi svetac Petar Claver.

Današnji sveti zaštitnik Petar Claver (Pedro Claver Corberó) rodio se 26. lipnja 1580. u katalonskom naselju Verdú (kotar Urgell, provincija Lleida). Sin naprednih seljaka, studirao je na sveučilištu u Barceloni i u isusovačkom kolegiju u Palmi (Mallorca). U Tarragoni je 1602. stupio u Družbu Isusovu. Pod utjecajem svetog Alfonza Rodrigueza, vratara kolegija u Palmi, postao je 1610. misionar u Južnoj Americi (misija Nova Granada u Kolumbiji), a 1616. se zaredio. U kolumbijskoj luci Cartageni više od 40 godina služio je tamošnjim crnim robovima, koji su uz neljudski postupak robovlasnika i trgovaca robljem živjeli u krajnjoj bijedi.

Posvetio im se potpuno, hranio ih, liječio, njegovao, bodrio, ispovijedao, obratio ih više od 300 tisuća na kršćanstvo i ustrajno se borio za poboljšanje njihovih životnih i radnih uvjeta na plantažama. Čudotvorac i prorok, prozvan “robom robova” i “crnačkim robom”, osnivao je i organizirao dobrotvorna društva. Preminuo je 8. rujna 1654. u Cartageni i pokopan je uz nazočnost svih žitelja grada. Blaženim ga je proglasio 1850. papa Pio IX, a svetim 1888. papa Leon XIII. Zaštitnik je robova, Kolumbije, Afroamerikanaca, Crnaca, misija, međurasnih odnosa te brojnih naselja, misija i župa diljem svijeta.

Stoga sretan imendan svima koji nose njegovo ime Patar, ime grčkog porijekla izvedeno od riječi 'petros' što znači 'kamen', 'stijena', pa je značenje imena 'nepokolebljiv, odlučan i postojan kao stijena. Ženska inačica ovog imena je Petra.

Slavi danas i Alen. Muško je to ime koje dolazi od engleskog Alan te od keltskog alanus što znači lijep, naočit i skladan. Alen je ljubazan, nježan i angažiran, kaže skriveno značenje imena.

Strahimir također danas ima imendan. Strahimir je muško ime nastalo spajanjem riječi strah i mir, a u prenesenom značenju znači osoba koja je oštra, energična i zaštitnik mira. Strahimir je maštovit, hvaljen i srdačan, kaže skriveno značenje imena.

 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook