Prethodni članak
Sljedeći članak

Mia i Jan najčešća su imena koja su roditelji davali svojoj dječici rođenoj u Zagorju 2021.

Prema podacima iz matice rođenih u KZŽ


S krajem 2021. portal Baby Center objavio je najpopularnija strana ženska i muška imena za djecu u protekloj godini, a neka od njih sve češća su i u Hrvatskoj, piše Index.hr.

Godinama je prva na popisu ženskih imena bila Sophia, dok je sada tron preuzelo ime Olivia. To je ime bilo drugo na listi prošle godine, a smatra se da je popularnost porasla zbog velikog uspjeha pjevačice Olivije Rodrigo, čiji je hit Driver's Licence na YouTubeu pregledan više od 300 milijuna puta. Nakon Olivije slijede imena Emma, Amelia, Ava, Sophia, Charlotte, Isabella, Mia, Luna i Harper.

Što se tiče dječaka, ime Liam već treću godinu je najpopularnije. Liama slijede imena Noah, Oliver, Elijah, Lucas, Levi, Mason, Asher, James i Ethan. Veliki pomak napravilo je ime Levi, koje je sada na šestom mjestu, a bilo je na 24., te ime Asher koje je s 33. mjesta skočilo na osmo.

Sve je više imena inspiriranih popularnim serijama i filmovima.

Statistički prikaz Ministarstva pravosuđa i uprave objavljen u lipnju 2021. otkrio je i koja imena roditelji u Hrvatskoj najčešće daju svojoj djeci. Tako je najčešće ime za dječake, u prva tri mjeseca 2021. godine bilo Luka (230), a za djevojčice Mia (131).

Iz Odsjeka za opću upravu Krapinsko – zagorske županije rekli su nam kako su protekle 2021. godine imena djece bila vrlo šarolika, no pregledom matice rođenih, izdvojila su se određena.

Tako su roditelji u Krapinsko – zagorskoj županiji najčešće svojim djevojčicama davali imena Mia, Ema, Nika, Lucija i Iva, a dječacima Jan, David, Lukas, Luka i Jakov.

 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook