Prethodni članak
Sljedeći članak

[IMENDANI] Ime Natalija nekad su davali djevojčicama iz posebnog razloga


Zadnji dan ožujka rezerviran je za Natalije i Ljubomire, koji danas slave svoj imendan. Ime Natalija jedno je od češćih imena u Hrvatskoj, a danas ovdje živi preko pet tisuća ovakvih imenjakinja.

Ime Natalija, porijeko vuče iz latinskog jezika, te se smatra da potiče od imena "Natalia" ili "Natalis", ili pak od riječi "natalis", koja nosi značenje "dan rođenja Isusa Krista" ili "Božić", kao i "dan radosti", "slavlje", "svetkovina" i "dan sreće". Upravo iz tog razloga, ovo ime je i sinonim za imena poput Božana ili Božica te Marija ili Magdalena, koje označavaju "radost Kristovog rođenja" ili ime "Majke Božje".

Ime Natalija nekad je davano djevojčicama iz posebnog razloga, odnosno, davano je onima koje su rođene na Božić, ali se u današnje vrijeme, dakako, takav običaj više ne prakticira. Natalija ima i neka druga značenja – ona koja je rođena radosna, žena koja donosi sreću i slavlje, sretna i rođena pod sretnom zvijezdom, ona koja je dar od Boga, Božja kći, bezgrešna i milosna. Ime Natalija ima razne varijante u svjetskim jezicima, a neke od njih su pak – Nathalie, Natália, Nataša, Natalia, Nata, Natka i Natali.

Ljubomir je muško ime slavenskog porijekla. Ime je nastalo od riječi ljubiti i riječi mir, pa označava onoga koji voli mir. Skraćeni oblik ovog imena je Ljubo.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook