Prethodni članak
Sljedeći članak

Gubite želju za seksom? Ovo su razlozi, ali i savjeti kako je vratiti


Mnogo je razloga zašto netko može izgubiti želju za seksom, osjećati manju strast prema partneru nego ranije ili jednostavno izgubiti volju za seksualnim aktivnostima. Najčešći razlozi u današnje vrijeme za to su hormonalne promjene koje mogu, ali ne moraju ukazivati na neke zdravstvene poteškoće te stres. Stres je sve češća pojava, posebice s današnjim, brzim načinom života.

Gubitak želje za seksom može biti kratkotrajna, ali i trajati duže od nekoliko tjedana ili čak mjeseci. U tom slučaju uzrok izgubljene želje za seksom može imati zdravstvenu podlogu.

Postojanje želje za seksom ili bilo kakvim seksualnim aktivnostima nekim ženama i muškarcima nije uobičajena pojava. Libido predstavlja želju ili volju za seksualnim odnosima i on može biti spontan ili responzivan.

Spontani libido se pojavljuje spontano i najčešće se povezuje s periodom života kada se događaju najveće hormonalne promjene kao što je adolescencija. Nerijetko se događa da takav libido nakon dvadesete godine života nestaje, a ostaje samo responzivni libido. Ovo bi predstavljalo situaciju kada do seksualne želje dolazi tek kao odgovor na uzbuđivanje i neki poticaj.

U oba navedena slučaja libido postoji.

No kada do seksualne želje ne dolazi niti nakon poticaja ili je ona iznimno mala, možemo reći da ste izgubili želju za seksom ili da vam je libido smanjen.

Inače, ne postoji “normalan libido” ili “normalna želja za seksom” jer to ovisi o individualnim karakterima i brojnim faktorima.

Mnoge će osobe radije prihvatiti da nemaju želju za seksom nego pokušati saznati koji je razlog iza te pojave. U ljudi je normalno da postoje seksualni nagoni i želje te kada oni izostanu, može se pretpostaviti da nešto u vezi ili sa zdravljem nije u redu. Pojačana i “stalna” seksualna želja za partnerom nakon početka veze obično traje od šest mjeseci do dvije godine. Nije neobično da želja nakon toga pada, odnosno, da libido postaje samo responzivan.

Više od polovice žena je barem jednom doživjelo gubitak želje za seksom te je ta pojava jedna od najčešćih problema “u krevetu”. Uz to, jedna od tri žene koje imaju 30 do 59 godina imaju nizak libido u nekom trenutku života.

Međutim, podaci pokazuju da mnoge žene neće konzultirati partnera kada izgube želju za seksom već će prihvatiti to stanje. Neke će unatoč tome imati seksualne odnose. Ovo može rezultirati bolnim odnosima, neugodnostima, ali i daljnjim problemima u vezi. Dakako, takva situacija iz pozadine povlači postojanje mogućnosti da su problemi postojali i prije nego je nestala želja za seksom.

Do gubitka, smanjenja libida ili izgubljene želje za seksom može doći iz nekoliko razloga. Obično se razlog krije u samoj vezi i razini povezanosti s partnerom ili nekim osobnim individualnim problemima. Uzrok smanjene želje za seksom može biti i zdravstveni.

Ovo su najčešći razlozi zašto gubite volju za intimnošću u krevetu.

1. Hormonalne promjene
Spolni hormoni utječu na spolnu identifikaciju i seksualno ponašanje kod žena i muškaraca. Najveći utjecaj kod žena imaju estrogen i progesteron koji potiču majčinsko ponašanje, ali i uzrokuju promjene u ponašanju, raspoloženju te probleme sa spavanjem. Na libido velik utjecaj ima i testosteron kod oba spola.

Kod žena do promjena po pitanju seksualne želje tako može doći za vrijeme cijelog ciklusa jer se događa fluktuacija razine hormona. Za vrijeme ovulacije je želja obično povećana, a u periodu nakon krvarenja se smanjuje zbog niže razine testosterona. Ukoliko žena ima zdravstvene probleme s jajnicima, nerijetka je posljedica i smanjenje želje za seksom.

Osim ciklusa, velike hormonalne promjene kod žena događaju se u trudnoći, perimenopauzi i menopauzi. Kod muškaraca se može pojaviti andropauza koja nastupa oko 60-e godine i slučaj je kod manje od pet posto muškaraca. Kod nastupanja andropauze dolazi do spuštanja razine testosterona, poremećaja erekcije, a sukladno tome i smanjenja želje za seksualnim odnosima.

2. Partnerski problemi
Ako ste suočeni s prepirkama, svađama ili nerazumijevanjem u partnerskom odnosu, smanjenje libida nije rijetka pojava. Kada se u vezi jedna osoba ne osjeća dobro, pod stresom je, anksiozna, tužna ili ljuta, seksualni odnosi obično nisu na repertoaru. Ovako ponašanje kod jednog partnera može izazvati nervozu, tjeskobu ili strah kod drugog partnera. Sve to izaziva gubitak seksualne želje sve dok se problemi u vezi ne riješe.

Ponekad problemi nisu konkretni, odnosno, može biti riječ o manjim poteškoćama ili razmiricama koje su s vremenom poprimile intenzivne razmjere. Jedna situacija koja je kod partnera izazvala osjećaj tjeskobe, a koja se ne rješava lako s vremenom može izazvati gubitak seksualne želje te različite emotivne reakcije. Nerijetko je da svađe izazovu osjećaj manje poželjnosti kod partnera što utječe i na spolne odnose. Podaci pokazuju da oko 80 posto svih partnerskih veza doživljava nejednakosti u seksualnim željama. Odnosno, jedan partner ima želju kada drugi nema i obrnuto. Ovakva situacija ne znači trajno stanje te je moguće na tome raditi.

Razgovarajte s partnerom o tome što vas zaista muči, čak i ako taj problem nije vezan uz partnera. U slučaju da to ne pomogne, razmislite o zajedničkoj terapiji.

3. Loša prehrana
Odlazak na intenzivnu dijetu ili promjena u prehrambenim navikama može utjecati na izgubljenu želju za seksom. Ako uz dijetu krećete i s intenzivnijim treningom, seksualna želja može nestati. Razlog tomu je manjak nutritivnih sastojaka i vitamina koji su potrebni našem organizmu da bi imao dovoljno energije i osjećao se dobro. Umjerena aktivnost je dobra za poticanje libida, no prejaka aktivnost može smanjiti želju za seksom.

Ako uz lošu ili nepravilnu prehranu i ne spavate dovoljno, teško ćete imati volje za obavljati svakodnevne aktivnosti pa i imati volju za seksom.

4. Stres i lijekovi
S obzirom na to da svi lijekovi imaju određene nuspojave, neki od njih mogu utjecati na hormonalnu ravnotežu pa tako i na libido. Lijekovi koji se koriste kao oralni kontraceptivi ili kontracepcijske pilule mogu imati intenzivan utjecaj na želju za seksom. Jak utjecaj imaju i kortikosteroidi, antidepresivi te antipsihotici.

Međutim, nekim osobama upravo jesu potrebni lijekovi poput antidepresiva da bi se ponovno razvila izgubljena želja za seksom. Osjećaj stresa, nervoze, anksioznosti i depresije može smanjiti želju za seksom uz druge negativne posljedice. Ako mislite da se suočavate s ovim problemom, pokušajte pronaći pomoć psihologa ili drugog stručnjaka.

Kako vratiti želju za seksom?
Nakon što ste prošli sve razloge zašto biste mogli izgubiti želju za seksom, a ne radi se o zdravstvenom problemu, vrijeme je da pronađete način kako se izvući iz problema. Prvi korak trebao bi biti razmišljanje o tome gdje točno leži problem. Nakon toga, na redu treba biti razgovor s partnerom, posebice ako mislite da postoji problem u odnosu.

Ukoliko problema nema, a izgubili ste želju, pokušajte neke od ovih trikova:

– čitajte ljubavne i erotske knjige

– gledajte ljubavne i erotske serije i/ili filmove

– oživite staru vatru s partnerom kroz seksi poruke, pozive ili iznenađenja

– razgovarajte s partnerom o tome zašto ste mu se u početku svidjeli, dijelite si komplimente

– kupite novu seksi odjeću za krevet u kojoj se dobro osjećate

– pružite si dan opuštanja i kozmetičkih tretmana

– maštajte i razmišljajte o vođenju ljubavi češće

– razmislite o svom mentalnom zdravlju

Vjerujte sebi i svom partneru i opustite se. Sve ovo moglo bi pomoći da vratite izgubljenu želju za intimnošću.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook