Prethodni članak
Sljedeći članak

'Domovina to go' u dvorištu Krčme 'Polanović'

Književnost u dvorištu


Nagrađivani pisac Robert Međurečan dolazi u goste 9. rujna 2023. u dvorište Krčme 'Polanović' u sklopu književnog programa Književnost u Zelenoj prigodno preimenovanog u Književnost u dvorištu, a predstavit će svoj četvrti roman Domovina to go. Roman je uz odlične kritike ovjenčan nagradom HAZU za književnost te je bio nominiran za nagradu Gjalski. Program počinje u 19:00 sati, a razgovor s autorom vodi Tin Krznar.

O romanu:

Robert Međurečan piše književnost metodom “vlastite kože”. Kad je 1991. započeo rat, imao je 22 godine i bio izvrstan student na trećoj godini veterine. Osim za studij, zainteresiran je bio samo za “cure i svirku”. No kad je postalo izvjesno da će se užas razbuktati, prodao je gitaru, kupio pušku i tristo metaka i s grupom vršnjaka – jedva punoljetnih Zagrepčana – krenuo u rat.

Bio je na raznim bojištima i dvije godine poslije vratio se bez velikog dijela najbližih suboraca, samo s traumom i iskustvima koja će se nakon dugo “kuhanja” u njemu oblikovati u jedan od moćnijih izdanaka domaće književnosti, trilogiju koju čine romani “Prodajem odličja, prvi vlasnik” (2008.), “Kad jaganjci utihnu u Zdihovu” (2011.) i “Krletka za glinenog goluba” (2019.).

O autoru:

Robert Međurečan rođen je 1969. u Zagrebu. Njegov prvi roman, drski antiratni pamflet Prodajem odličja, prvi vlasnik (2008.) bio je nominiran u svim natječajima za knjigu godine.

Drugi roman, Kad jaganjci utihnu u Zdihovu (2011.), literarno nastavlja obračun s devijacijama iz bliske prošlosti. Treći roman, Krletka za glinenog goluba (2019.), zatvara svojevrsnu trilogiju o našim posrnućima u trenutku dok naši nogometaši haraju Svjetskim prvenstvom. Piše drame, scenarije, svira, sklada pjesme za sitne novce. Lako se rasplače na ciganske romanse. Priučeni dešnjak, lijevi volej mu je još uvijek razarajući. Živi i radi u Zagrebu.

PROGRAM POTPOMOGNUT SREDSTVIMA:

MINISTARSTVA KULTURE I MEDIJA RH i ZAKLADE KULTURA NOVA

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook