Prethodni članak
Sljedeći članak

DANAS JE NJIHOV DAN: Kakve su osobe koja nose imena Dijana, a kakve su Grete?


Dijana ili Diana ime je koje u posljednje vrijeme i nije među najpopularnijima, no svakako je jedno od ljepših i posebnijih, a budući da je danas imendan svim Dijanama, odlučile smo istražiti što se krije iza tog imena.

U rimskoj mitologiji Dijana je božica lova, povezana s divljim životinjama i šumama, a također je i vladarica Mjeseca, što je postala nakon Lune, prijašnje božice Mjeseca. Zaštitnica je djevica, jer je i sama jedna od triju božica-djevica, a njezin glavni atribut - djevičanstvo - učinio ju je simbolom čednosti.

U umjetnosti je Dijana uvijek prikazivana sa lukom i strijelama, ponekad u pratnji jelena ili neke druge šumske životinje, a poznata je i po tome što je bila vrlo lijepa. Dijanu su voljeli robovi i siromašni građani, koji su u njenom hramu tražili zaštitu, a žene su ju štovale kao božicu koja štiti djecu i porođaje.

Ime Greta je njemačkog porijekla. Često je Greta kratak oblik nekih ženskih imena, na primjer, Margarita (Margareta), Gertrude, Henrietta. Ime Greta najčešće se koristi u sjevernoj Europi, u zemljama kao što su Švedska, Danska, Norveška, pa pravopis ovog imena treba promatrati na stranom jeziku. Tako se u Švedskoj npr. Koriste Greta, Gretha (Greta), Greth, Gret (Gret), Gretta (Gretta), Gritta (Gritta), Gritt (Gritt), Grit (Grit). U ruskoj transkripciji ime Greta piše se jednim slovom "t", iako postoji i dvostruka verzija. U moderno doba koristi se kao neovisno ime.

U pravoslavnoj tradiciji ne koristi se naziv Greta, u katoličkom kalendaru nije navedeno ime Greta. Evo katoličkih dana imena Margarita i Gertrude, budući da je Greta kratak oblik tih imena.

Žene po imenu Greta su srdačne i ljubazne, ali njihov um ne dopušta drugima da tu dobrotu koriste u sebične svrhe. Nositelji imena Greta vrlo su ljubomorni, međutim, znaju vješto sakriti tu slabost zahvaljujući kojoj djeluju kao emancipirane dame, čiji muževi žive "na dugačkom povodcu". Greta ima izvrstan diplomatski talent, radije sva pitanja rješava mirnim putem.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook