Prethodni članak
Sljedeći članak

Danas imendan slave: Josip, Josipa, Zdenko i Zdenka


Josip je hrvatski i slovenački oblik muškog imena Josef, i u ovom obliku se javlja samo na našem području. Josip, takođe Josif (hebr. יוֹסֵף, jōsēf == Bog dodaje), je muško biblijsko ime jevrejskog porijekla. Njegova popularnost počiva na bibliskom Josipu, sinu Jakova. Ime je veoma popularno širom svijeta u raznim oblicima. Na našem prostoru je ime Josip zastupljeno u Hrvatskoj i Sloveniji, Jusuf kod muslimana, a Josif kod Srba.

23. lipnja u Katoličkom je kalendaru upisano je i ime Zdenka pa danas slavimo njihov imendan. Koje je porijeklo jednog od najstarijih ženskih imena na ovim prostorima i kakve su osobe koje ga nose, možete provjeriti u nastavku.

Ime Zdenka domaće je žensko ime koje su roditelji od davnina birali za svoje djevojčice. Baš zbog široke rasprostranjenosti na našim prostorima, ali i bogate povijesti, različiti izvori nam prenose različite teorije o nastanku ovoga imena. Jedan od teorija povezuje ime Zdenka s trpnim pridjevom zden, zdeti, što znači sačiniti, odnosno uraditi. Druga pak teorija kaže da ime Zdenka dolazi iz slavenske mitologije, odnosno od božice sunca. U slobodnom prijevodu ovo bi ime značilo ona koja je povezana sa svjetlošću, ona koja će vam pokazati pravi put, ona koja će vas izbaviti iz nedaće. Neki smatraju da je ime Zdenka nastalo od riječi zdenac, odnosno bunar ili izvor pa su ovo ime povezali sa simbolom novog života te obnavljanja sebe i svijeta oko sebe.Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook