Prethodni članak
Sljedeći članak

DAN OČEVA: Počeo se obilježavati prije 115 godina nakon stravične tragedije


Ove nedjelje obilježavamo Dan očeva. Poseban je to dan kada svojim očevima želimo dati do znanja koliko ih volimo, cijenimo i koliko smo im zahvalni na svemu što rade za nas. Iako nije toliko raširen kao Majčin dan, Dan očeva posljednjih nekoliko godina dobiva sve veću pozornost.

Prvi je put obilježen davne 1908. godine u SAD-u nakon velike rudarske katastrofe u kojoj je poginulo više od 250 očeva. Nakon ove stravične nesreće, jedna je kći, koja je ostala bez oca, zamolila lokalnog pastora da održi misu za sve stradale. Ubrzo se proslava proširila po drugim gradovima u SAD-u, a nedugo potom i po cijelom svijetu.

Ovisno o tradiciji, religiji i običajima, datum kada slavimo očeve razlikuje se u mnogim zemljama. Neki ga obilježavaju treće nedjelje u lipnju, dok mi u Hrvatskoj, baš kao i u mnogim drugim europskim zemljama, slavimo svoje očeve na dan sv. Josipa – 19. ožujka.

Svakodnevno svjedočimo važnosti uloge očeva i koliko nas je ona oblikovala kroz život, utjecala na naše stavove, uvjerenja i odnos prema svijetu, ali i nama samima. Tate su ovdje za nas jednako kao i mame. Bili su tu kad smo učili prve korake i budili su našu maštu kroz igru. Pomno su pratili naše odrastanje, podizali nas kad smo padali, pomagali nam preskočiti sve prepreke koje su nam se našle na putu.

Davno su prošla vremena kada je uloga oca bila samo zarađivati novac i hraniti obitelj. Moderni očevi se sve češće odlučuju ostati kod kuće umjesto majki i brinuti se za djecu. I baš kao što je veza mame i djece čarobna i jedinstvena, isto to možemo reći i za poseban odnos koji kao djeca njegujemo sa svojim očevima.

Lijepo je zato na njihov dan zahvaliti im na ogromnom strpljenju, ljubavi, trudu i svom znanju koje nam prenose kroz život – na svemu onome čemu su nas naučili dok smo još bili djeca, ali i na svim ostalim znanjima i mudrostima koje nam prenose iz dana u dan.

Ove nedjelje zato nemojte zaboraviti čestitati svojim očevima njihov dan.

Izvor: Journal.hr

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook