Prethodni članak
Sljedeći članak

Šplajt: ''Ministarstvo obrazovanja trebalo bi imati više sluha''

Predstavljen novouređeni logopedski kabinet u Kumrovcu


U OŠ Josipa Broza u Kumrovcu danas je predstavljen novouređeni logopedski kabinet.

Ravnateljica škole Maja Preglej  izrazila je zadovoljstvo otvaranjem Logopedskog kabineta u školi, koji je opremljen u suradnji sa DV Jaglac.

''Pokazala se velika potreba za prostorom u kojem će boraviti logopedinja iz vrtića i došli smo do idejnog rješenja da to bude u prostorima škole. Veliko razumijevanje da nas u tome podrži pokazala je i KZŽ, pa je i s njihove strane opremljen kabinet, a Općina Kumrovec omogućila je građevinske radove.'' – rekla je Preglej i dodala: ''Radosni smo što imamo digitalni logopedski set, koji koristi naša logopedinja, u radu sa školskom djecom, ali prije svega u radu sa djecom iz vrtića.

''Sreća, ponos, zadovoljstvo, to su emocije koje trenutno osjećam'' – rekla je uvodno ravnateljica DV Jaglac Kumrovec Jelena Bašić i nastavila: ''Zahvalni smo Općini Kumrovec na financijskoj pomoći, a naglašavam i suradnju i partnerstvo sa Osnovnom školom. To je veliki benefit. Zahvalni smo logopedinji koja se jako trudi, iako je na pola radnog vremena. Stoga dolazi tri puta tjedno. Dva dana ima korisnike vrtića, a jedan je u Osnovnoj školi. Vrtićkih je korisnika 20-tak, a 10-tak je korisnika iz škole, no potrebe su puno veće, jer jezične su teškoće, jedne od najčešćih u vrtićkoj dobi, a tu je i bitna rana intervencija'' – naglasila je Bašić

Načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt naglasio je da logopeda vrtić ima dugo godina. ''Kako usluge koristi i škola, u suradnji s njima našli smo ovaj prostor, uredili ga. Općina je to podržala financijski, a zahvalni smo i županiji na pomoći u opremanju ovog logopedskog ureda.'' – rekao je Šplajt i dodao da smatra kako bi Ministarstvo obrazovanja trebalo imati više sluha, ne samo za logopede, nego za sve popratne službe koje su potrebne da bi danas naša djeca imala bolje uvjete za rad, pogotovo djeca sa kojom se treba malo više raditi. Inače projekt je vrijedan oko 80.000,00 kn. ''Sredstva su uložili općina i županija i mislim da samo sa relativnom malim sredstvima odradili dobar posao.'' – rekao je Šplajt i dodao da je cilj logoped na puno radno vrijeme, ali za sada to financijski nemoguće izdržati.

Korisnici ovog logopedskog kabineta su i djeca s područja Zagorskih sela. Ksenija Krivec Jurak, načelnica Općine Zagorska sela naglasila je da Općina sufinancira rad kabineta. ''Općina sufinancira od 2021. godine, i ovo je samo nastavak suradnje, koja je neophodna i potrebna, a isto tako i na zadovoljstvo naše djece i svih nas koji ih pratimo kroz cijelo školsko obrazovanje.'' – zaključila je Krivec Jurak i dodala da s područja njene općine usluge ovog kabineta koristi desetak djece.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug naglasila je kako ovaj logopedski kabinet nije prvi čije je otvorenje podržala Krapinsko-zagorska županija.

''Takav model organiziranja rada kabineta na način da se financira sredstvima dviju ili više jedinica lokalne samouprave u zadnjih desetak godina osnovan je u nekoliko jedinica, a KZŽ nastoji svaki od njih poduprijeti na način da pomogne oko samog ustrojavanja, nabavke opreme koja je potrebna za početak rada kabineta. Nastojimo pružati podršku i ako se ukaže potreba kasnije, tijekom rada kabineta'' – rekla je Gregurović Šanjug i dodala da je izuzetno važno da su kabineti i u ovakvim malim sredinama gdje je usluga dostupnija roditeljima i gdje mogu lakše organizirati svoje vrijeme, kontinuitet dolaska i gdje su kabineti namijenjeni manjem broju djece pa nema listi čekanja. ''Proteklih godina, Županija je uložila značajna sredstva za opremanje, početak rada i financiranje rada Kabineta za ranu intervenciju koji djeluje u sklopu Centra za odgoj Krapinske Toplice. Tu je i sufinanciranje jedne dodatne predškolske skupine, stručnjaka koji rade u predškolskoj skupini pri Centru gdje su liste čekanja svedene na minimum. Djeca s teškoćama pokrivena su predškolskim programom, a s druge strane imamo ranu detekciju teškoća i samim time otvara se put za podršku'' – rekla je Gregurović Šanjug.

 

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook