Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina Kumrovec kreće s uređenjem biciklističko-konjaničko-pješačke staze uz rijeku Sutlu

Cikloturizam jedna je od novijih grana turizma koja je u svijetu dosta razvijena, a sada na mala vrata ulazi i u kumrovečki kraj


U Općini Kumrovec radi se na novom projektu kojim bi se uredila biciklističko-konjaničko-pješačka staza uz rijeku Sutlu prema slovenskoj Bistrici ob Sotli te se time omogućio razvoj sve popularnijeg cikloturizma, koji podrazumijeva upotrebu bicikla u svrhu rekreacije i zdravog života u prirodi i na kumrovečkom području.

– Planiramo urediti stazu koja bi počinjala u Zelenjaku i pružala se uz rijeku Sutlu prema Općini Zagorska Sela koja se također namjerava uključiti u projekt i dalje prema susjednoj Bistrici ob Sotli. Iskoristili bismo nasip i puteve uz rijeku Sutlu za uspostavljanje te rute cikloturizma, čiji bi početak bio u zaštićenom krajobrazu Zelenjaka, a nastavljala bi se kroz cijelu zonu „Natura 2000“ u kojoj se nalazi i Općina Kumrovec. Naša je želja da ih povežemo jednom pješačkom, biciklističkom i konjaničkom rutom koja na slovenskoj strani već djelomično i postoji. Općina Bistrica ob Sotli radi na tome, a Podčetrtek to već ima. Konjanička ruta više bi se vezala uz sam rub rijeke Sutle zbog pitke vode za konje, pješačka staza bila bi u toj blizini, dok bi biciklistička bila malo izdvojena – izvijestio nas je o planovima načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt.


Općina je već poduzela prve korake prema pokretanju ovog projekta koji za cilj ima proširenje turističke ponude:
– Idejni projekt na kojem intenzivno radimo potom moramo usuglasiti s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije koja se brine o zaštićenoj zoni Natura 2000. Moramo to ispregovarati i s Hrvatskim vodama, s kojima smo se već dotakli te teme, upoznati su s time i tu ne bi smjelo biti nikakvih problema. Staza bi morala ostati takva kakva je, samo bi se malo uredila. To mora ostati zemljana staza uređena prema svim standardima zaštite okoliša. Više bi se dakle usmjerili na označavanje staze i sanaciju nastalih rupa. Vjerujem da bi mogla zaživjeti već 2023. godine – najavio je Šplajt.

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook