Prethodni članak
Sljedeći članak

Legendarna Titova vila u Kumrovcu konačno otvorena za javnost. Šplajt najavljuje i njeno uređenje


Vila Kumrovec, jedno od kulturnih dobara Kumrovca, uzdiže se na proplanku iznad Muzeja Staro selo Kumrovec, a kojeg je Općina Kumrovec u 8. mjesecu 2023. godine dobila na upravljanje. Ovu arhitektonski savršenu građevinu okružuje i 8 hektara arboretuma. Posjetitelji je mogu razgledati uz prethodnu najavu i stručno vodstvo. Veliki je to "zalogaj" Kumrovca koji zjapi za oživljavanjem i posjetiteljima.

„Očekuje nas uređenje same zgrade i okoliša“
– Već smo pokrenuli puno stvari što se tiče same zgrade, okoliša i arboretuma koji je okružuje. Prijavili smo se na INTERREG natječaj, za koji još uvijek čekamo rezultate. U taj smo natječaj ušli sa susjedima iz Republike Slovenije, s javnim ustanovama s njihove i s naše strane. Čekamo rezultate i nadamo se da ćemo dobiti neka konkretna sredstva za početak sanacije te zgrade. Čekamo i izradu projektne dokumentacije u suradnji s konzervatorima te buduće priče koja nas čeka oko same Vile. Očekuje nas i uređenje okoliša same zgrade s kojim krećemo sljedeći tjedan. Počet ćemo uređivati drveće i micati sve što je suho, kako bi okoliš zgrade bilo lakše održavati te da ne bude zapušten kao što je bio do sada – izvijestio nas je kumrovečki načelnik Robert Šplajt.


„Već je mnogo posjetitelja posjetilo Vilu“
Odnedavno je Vila otvorena za javnost uz prethodnu najavu svih zainteresiranih posjetitelja:
– Postoji broj na koji se zainteresirani mogu javiti u Općini, a posjetu Vili moguće je najaviti i e-poštom i tom prilikom saznati više o Titovoj rezidenciji i o hotelu koji je tu bio prije nego je to postala Titova rezidencija. Imali smo već dosta grupa koje su posjetile Vilu. Ljudi žele doći u tu zgradu i sjetiti se nekih prošlih vremena koja su mnogima ostala u lijepoj uspomeni. To je u svakom slučaju jedan značajan doprinos turističko-kulturnoj ponudi mjesta i mislim da ćemo od te priče koja je u samom začetku napraviti senzaciju – rekao je Šplajt.

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook