Prethodni članak
Sljedeći članak

'ZRIHTALA SAM SE': Topličko kino sinoć ponovno otvorilo svoja vrata nakon kraće pauze!


Premijernom projekcijom filma Top Gun: Maverick redatelja Josepha Kosinskog 26. svibnja 2022. Kino Toplice u Krapinskim Toplicama krenulo je s filmskim programom nakon više od 20 godina pauze kako bi zanemaren, a vrlo vrijedan Dom kulture Općine Krapinske Toplice postao središtem kulturnog razvoja mjesta, ali i kako bi se unaprijedila kulturna ponuda turističkog i lječilišnog centra Krapinsko – zagorske županije. Krajem prošle godine Kino je ponovno zatvorilo svoja vrata, ali ovaj put na tek nešto više od dva mjeseca kako bi svojoj publici pružila još jedan novi početak u vidu otvorenja dvorane u kojoj su postavljena nova sjedala i novi tepih. Riječ je o zajedničkoj investiciji Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Općine Krapinske Toplice. Tako je protekle nedjelje u svom zrihtanijem izdanju topličko kino ugostilo dugometražni film Sedmo nebo redateljice i scenaristice Jasne Nanut.

Godine revitalizacije

Budući da je Općina vlasnik zgrade, dvorane i opreme, a obrt Bregi vodi kino i koordinira program i ljude, odnosno gostuje u kinu temeljem ugovora, općinska načelnica Gordana Jureković ovom se prilikom prisjetila početka revitalizacije s kojom se započelo kako bi se lokalnom stanovništvu, ali i gostima ponudio dodatan društveni sadržaj.

- Počeli smo malim koracima i najprije smo nabavili novu kino opremu u sveukupnoj vrijednosti, s PDV-om, od oko 412.000 kuna. Od Ministarstva kulture i medija odobreno nam je tada 300.000 kuna, dok smo ostatak vrijednosti projekta, kao i PDV, morali financirati sami. Dakle, naš općinski udio iznosio je oko 112.000 kuna. Uglavnom, za taj iznos nabavili smo novo kino platno, projektor s računalom, kao i novo ozvučenje za našu kino dvoranu. I tako smo u svibnju 2022. godine revitalizirali naše kino i počeli s projekcijama filmova, što se pokazalo kao pun pogodak, budući da su ga mještani odlično prihvatili, a posebno naši najmlađi sugrađani. Tim više što se u kinu prikazuju najnoviji filmski naslovi koji stižu u Hrvatsku, a imali smo čak i premijeru domaćeg filma Nosila je rubac črleni, na koju nam je stigla i glumačka ekipa te redatelj filma – podsjetila je Jureković i najavila kako se uskoro planira rekonstrukcija i cjelovita obnova Doma kulture i njegovu preobrazbu u moderan multimedijalni centar, no do danas nije raspisan adekvatan natječaj preko kojeg bi se ostvarilo (su)financiranje tako velike investicije.

Zato je Općina krenula malim koracima i krajem prošle godine krenula s daljnjim ulaganjem koje će biti iskoristivo i onda kada na red dođe cjelovita obnova.

- Ovaj put smo se ponovno uspješno javili na još jedan natječaj Ministarstva kulture i medija, koje nam je za daljnje opremanje kino dvorane, odnosno, za nabavku i montažu novih fotelja te postavljanje potpuno novog poda, dodijelilo 50.000 eura bespovratnih sredstava. Riječ je o investiciji koja s PDV-om iznosi oko 101.000 eura, tako da uz 50.000 koje smo dobili od ministarstva, mi ulažemo i 60.000 eura iz našeg općinskog proračuna. Radovi su sad završeni, kino je od nedjelje ponovo počelo s radom i moram priznati da me to uistinu veseli, i kao načelnicu, ali i kao mještanku Krapinskih Toplica. Nastavljamo, dakle, uspješnu revitalizaciju Kina Toplice u Krapinskim Toplicama koje je više od 20 godina bilo izvan funkcije – rekla je načelnica Jureković i dodala kako će ova obnova mještanima i posjetiteljima omogućiti još ugodniji boravak u kinu, ali i na ostalim kulturnim događanjima u prostoru Doma kulture, što je uz sve ono što Općina mora pružati svojim građanima, također jedna vrlo važna stvar na koju je načelnica vrlo ponosna.

Program

Nedjeljnom, velikom događaju, prisustvovala je i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek koja je pohvalila rad Općine, načelnice i obrta Bregi koji već neko vrijeme donose vrlo kvalitetne naslove u Toplice i time sve mještane, ali i goste potiče da posjećuju kino.

- Mi koji smo 80-ih godina posjećivali kino svake subote jako smo veseli što nakon malo podužeg vremena naše kino ponovno sjaji punim sjajem, a ono što je nedostajalo su udobnije stolice i sad zaista imamo sve za odlične projekcije, sve filmove koji se nude u zagrebačkim kinima pogledati ovdje u Krapinskim Toplicama. Nadam se da će novo preuređeno kino privući puno posjetitelja i da ćemo se na taj način više družiti uživo i susretati na ovakvim mjestima – rekla je zamjenica Petek.

A o programu smo popričali s voditeljicom Kina Toplice, Mijom Pavliša koja ga i bira. Da je odabir i više nego dobar govori činjenica da u kino po projekciji stigne 50 gledatelja u prosjeku što je iznad prosjeka u Hrvatskoj. Prema njenim riječima, na dječjim filmovima bude i po 150 ljudi, na europskom filmu nekad 20 ljudi, ali prosjek je, kaže, obećavajući.

- Ponovno otvaramo našu novouređenu dvoranu i krećemo s programom. Uređenje dvorane zajednička je investicija Općine Krapinske Toplice i Ministarstva kulture i medija. Možda dušu griješim, ali ne znam kada je netko realizirao ovakvo financiranje. Ovo je velika stvar i više se nitko ne može žaliti da si stolci neudobni, a sada će zasigurno u kuno dolaziti i veći broj publike. Do kraja ove godine naglasak će biti na hrvatskom filmu i gostovanjem autora jer želimo podržati hrvatski film, bit će naglasak na filmovima za djecu, radionicama – najavila je Pavliša i kazala kako se Kino Toplice prijavilo na natječaj Ministarstva kulture za razvoj publike, a ako projekt prođe u topličkom kinu održat će se pop up radionica koju će voditi redateljica Dalija Dozet te snimatelj i majstor svijetla Toni Matić.

Na kraju, valja spomenuti kako je nakon filma održan i domjenak humanitarnog karaktera kojeg je Kino pripremilo u suradnji s Društvom naša djeca iz Krapinskih Toplica.

Još članaka iz "Krapinske Toplice"

Facebook