Prethodni članak
Sljedeći članak

''Predstojeća godina bit će godina kapitalnih investicija u Kraljevcu na Sutli''

Općinsko vijeće Općine Kraljevec na Sutli krajem je protekle godine donijelo svoj proračun za 2023. godinu. Proračun iznosi 1.649.000 eura, kojim će se između ostalog, realizirati i nekoliko kapitalnih projekata


S načelnicom Općine Kraljevec na Sutli Blankom Stipčić Berić razgovarali smo o tome kakav je općinski proračun za 2023. godinu, koje su to njegove kapitalne stavke i projekti koje građani mogu očekivati u godini koja je pred nama:

– Proračun za 2023. godinu iznosi 1.649.000 eura i temelji se na nekoliko kapitalnih projekata. Radi se o projektima koji su temeljeni na već dobivenim odlukama. Nedostaje nam još jedino ugovor za vrtić, koji ćemo vjerojatno uskoro potpisati. Tu je dakle 4.320.000,00 kuna za izgradnju dječjeg vrtića, 1.277.000,00 kuna za sanaciju cesta od potresa, 724.000,00 kuna za sanaciju klizišta u Kapelskom vrhu i 364.000,00 kuna za izgradnju parka Otok ljubavi. Za sve to smo već dobili odluke i za to su za ovu godinu osigurana sredstva iz vanjskih izvora – izvijestila je načelnica.

Osim navedenih kapitalnih projekata Općina planira i redovno održavanje prometne infrastrukture:

– Na održavanju se do sada vrlo malo radilo, a pojačano održavanje smo pokrenuli prošle godine, dakle da se održavanje obavlja redovitim tempom: od krpanja rupa do sanacije manjih dijelova prometnica. Prošle godine nas je zadesilo nevrijeme kada su sve šodrane ceste bile jako stradale. Sve smo to sanirali i tako planiramo održavanje i dalje ostaviti na jednom višem nivou. Znam da to nije dovoljno, ali s obzirom da se proteklih 20 godina nije baš puno ulagalo u održavanje, želimo tim tempom nastaviti i dalje te stvarati bolje uvjete što se tiče infrastrukture – rekla je Stipčić Berić.

„U ovih godinu i pol dana uspjeli smo povećati općinski proračun za više od 150%“

Načelnica dodaje kako su prošle godine malo pažljivije baratali sredstvima kako bi što bolje završili godinu i stvorili preduvjete za investicije u 2023.:

– Kada bi se sve to sveukupno zbrojilo, mi smo u ovih godinu i pol dana uspjeli povećati proračun za više od 150%. Osnovna sredstva proračuna su oko 4 milijuna kuna, a odobrenih odluka i potpisanih ugovora za dodatna sredstava iznose 7,7 milijuna kuna. Ukupni proračun za 2023. godinu nam iznosi oko 12 milijuna kuna, s time da tu nismo uključivali nikakve dodatne projekte osim ovih za koje smo dobili odluke. No, mi i dalje šaljemo prijave na natječaje,  tako da ćemo za sva dobivena sredstva raditi rebalans. Jako sam sretna jer smo uspješno zaključili 2022. godinu i platili sve obveze. Sad smo realno na pozitivnoj nuli i možemo krenuti raditi onako kako bi trebalo – zadovoljna je usvojenim proračunom Stipčić Berić.

Načelnica stoga s dosta optimizma gleda u 2023. godinu:

– Veselim se tome da napokon možemo smireno i lijepo raditi. Izuzetno sam ponosna da smo u godinu i pol uspjeli toliko povećati proračun potkrijepljen odgovarajućim odlukama. Htjela bih još jednom zahvaliti predsjedniku Vijeća i vijećnicima na dobroj suradnji, jer bez suradnje i zajedničkog rada ništa od ovog ne bi bilo moguće. Najbitnije u radu jedne općine je da svi idemo u istom smjeru i zajednički radimo na dobrobiti Kraljevca na Sutli – zaključila je načelnica Stipčić Berić.

Još članaka iz "Kraljevec na Sutli"

Facebook