Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] VELIKO NE! Oko 450 prosvjednika glasno i jasno izreklo svoj stav o spalionici otpada u Konjščini

Nećemo stati, nema predaje – poručio je Krizni eko stožer Konjščina na današnjem prosvjedu


'Veliko NE spalionici!' – jasan je stav koji su izrekli brojni građani Konjščine, ali i okolnih općina, dolaskom na današnji prosvjed u središtu Konjščine, koji je organizirao Krizni eko stožer Konjščina – KESK. Prosvjed je nastavak tribine, održane krajem ožujka i reakcija na netransparetno vođenje aktivnosti Općine u postupku izgradnje 'toplane – energane' odnosno spalionice u Konjščini.

Brojni transparenti, glasno fućkanje, zaštitne plinske maske tek su neki od rekvizita kojima su se oboružali prosvjednici kako bi što jasnije izrekli svoj stav prema planiranoj gradnji toplane – energane u svom mjestu. Kako kaže predstavnica Kriznog eko stožera Ines Frčko, stanovnicima Konjščine na prosvjedu su se pridružili i prosvjednici pristigli iz okolnih općina, kao i Zagreba, Varaždina, Koprivnice, Svetog Ivana Zeline te raznih udruga, a prema procjeni policije, prosvjed je okupio oko 450 sudionika.

-Ideja spalionice je loša jer je planirana 120 metara od prve naseljene kuće, jer se radi o spaljivanju otpada koji negativno utječe na zdravlje i na okoliš i smatramo da sve to što izlazi iz tih dimnjaka ne može biti zdravo, kancerogeno je, utječe na zdravlje ljudi. Dovedeni smo pred gotov čin samim time što nismo bili kao javnost obaviješteni ni o jednom koraku cijelog tog postupka, nismo obaviješteni o dokumentaciji koja je prolazila kroz ruke naše općinske vlasti, o pravima koje imamo u cijelom tom postupku, a svakako je naše pravo da se provede javna rasprava i pita javno mnijenje što misli o tome. Mi smo realizirali potpisivanje peticije koja je aktualna 10 – ak dana, imamo već preko 1000 potpisa, nismo stigli sve zbrojiti – navodi Ines Frčko. Na pitanje može li ovakva građanska inicijativa nešto postići, odgovara: - Mislimo da možemo nešto spriječiti. Pretpostavljamo da će borba biti teška, da će biti duga, iz iskustva nekih drugih udruga koje se bore protiv spalionica na svom području, evidentno je da takve borbe dugo traju. Ali, mislim da smo na dobrom putu jer su kršena mnoga prava kroz cijeli taj postupak i jedan veliki plus za nas je to što javnost nije bila obaviještena ni o čemu, pa pretpostavljamo, ako će se općinska vlast odazvati našim apelima da nam podastre tu dokumentaciju, da ćemo možda svašta iskopati u tome, no ne mogu sada odgovorno tvrditi da nešto ne valja – kaže Frčko.

Član Stožera Igor Kovinčić navodi da je općinska vlast plasirala građanima dezinformacije. - Toplana koja bi grijala cijelo mjesto i koja ne bude koštala ništa i ljudima bi donijela do 30 posto niže troškove grijanja i sve javne ustanove bi imale besplatno grijanje, kažu. Sve to zajedno su floskule i sve to ne drži vodu jer koliko možemo iščitati iz nekih finacnijskih planova za 2018.,19., 20. godinu, je navedeno da se planira samo do strane općine Konjščina uložiti 300 milijuna kuna. Isto tako je navedeno 500- injak tisuća kuna za informiranje građana, ja mislim da nitko od prisutnih nema pojma da se nešto tu događalo. Sve je isplivalo van kad su krenule peticije, u dva, tri dana se okupila jezgra ekipe kriznog stožera – kaže Kovinčić. Na pitanje je li u pitanju političko djelovanje i skup, Kovinčić odgovara da, iako su potpisivanje peticije organizirali vijećnici konjščinskog SDP – a , kada se krenulo s Eko stožerom, politike više nema. – Iz svih je akcija maknuta politika i politici je strogo rečeno ne. Danas nam se javilonekoliko političkih stranaka da dolaze, svi su upozoreni da ne nose stranačka obilježja i ne drže političke govore i tko to proba bit će udaljen sa skupa. Idemo dalje, nema predaje – ističe Kovinčić.

Prosvjed je podržala i Udruga za zaštitu okoliša Resnik. - Ovo nije interes građana već interesne grupacije koja radi protivno zakonu i direktivama zajedno na čelu s orkestriranim ministrom Čorićem i podrškom koju uživa u politici. Pozivamo ih da odustanu od štetnog koncepta i megacentara za gospodarenje otpadom koji generiraju gorivo za spalionice jer nema ni jednog opravdanog razloga. Ako moramo izdvojiti najmanje 50 posto otpada do 2020., a to su upravo sve gorive komponente, uz kompostiranje, ja vas pitam što ćemo onda kuriti u tim spalionicama koje se sada zovu energane da to bolje zvuči. I dok se Europa okreće i regulativa okreće izvorima obnovljivih energija, mi ćemo spaljivati ono što ne smijemo spaljivati. Ovaj planet mi smo samo posudili, trebamo ga i ostaviti za neke buduće naraštaje – istaknula je predsjednica udruge Branka Genzić Horvat.

A stav anketriranih građana o spalionici jasan je – svi složno kažu ne, boje se za zdravlje i okoliš, i nadaju se da će građanska inicijativa uroditi plodom i zaustaviti gradnja spalionice u njihovom kraju.

Još članaka iz "Konjščina"

Facebook

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju. Povremeno je pojačan promet na cestama u smjeru mora, osobito na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A6 Rijeka-Zagreb, A7 Rupa-Diračje, zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) o...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program