Prethodni članak
Sljedeći članak

Učenici obradili aktualnu temu mentalno zdravlje mladih

SŠ Konjščina uspješno sudjelovala u programu Škola i zajednica


U Srednjoj školi Krapina održano je završno događanje programa Škola i zajednica. Sam predmet Škola i zajednica – ŠiZ je nešto potpuno novo u hrvatskim školama, predmet koji nema sadržaj i u kojem učenici sami kažu čime se žele baviti, a nakon što to iskažu, imaju prilike to istražiti, steći iskustva i na kraju djelovati u vlastitoj zajednici.

Radi se o projektu koji se provodi u školama Krapinsko-zagorske županije, kojim se promovira projektna nastava, istraživačka nastava i koja nastoji odgovoriti na potrebe mladih. Sudjelovalo je svih devet srednjih škola s područja županije, među njima i Srednja škola Konjščina.

Ravnateljica SŠ Konjščina Milojka Rataić rekla je kako je sudjelovalo 15 učenika i učenica škole, a s njima je radila Tatjana Hunjak, profesorica ekonomske grupe predmeta.

– Ove školske godine odabrali su temu mentalno zdravlje mladih. Tema je vrlo aktualna iz razloga što smo strukovna škola, imamo 340 učenika i već nekoliko godina osjećamo neku potrebu da bi nam dobro došao psiholog. Učenici su isto tako osjetili tu potrebu, pa je na neki način cilj te priče bio da pokušamo ishoditi psihologa u našu školu, što ćemo i uspjeti jer smo od ministarstva dobili dozvolu za zapošljavanje psihologa, i nadamo se da ćemo ga imati od iduće školske godine. 

Ravnateljica Rataić je dodala kako su učenici isto tako htjeli ukazati na probleme mladih današnjice i na izazove s kojima se susreću, što se tiče njihovih školskih obaveza, društvenih mreža i ekranizacije koja utječe na mentalno zdravlje mladih i tako dalje.

- Projekt traje cijelu školsku godinu. Mi smo u tom predmetu već drugu školsku godinu za redom i učenici vrlo rado to prihvaćaju. Obećano nam je da je da će se taj predmet i iduće školske godine provoditi u našoj školi i već je kolegica Hunjak uspjela odabrati 20-ak učenika, odnosno animirati ih. Oni se naprosto sami javljaju jer im je to zaista zanimljivo, specifičan je način rada u tom predmetu, gdje predmet nema unaprijed definiran sadržaj, nego sadržaj u toku provedbe samog predmeta osmišljavaju učenici, s obzirom na temu koju su odabrali – pojasnila je ravnateljica SŠ Konjščina.

Istraživanje se bazira na ispitivanju učenika drugih škola, vlastite škole, osnovne škole i mladih općenito, šalju se anketni upitnici ili se osobno propituje obilaskom razreda, na satovima razrednika i tako se istražuje.

 –Konkretno ovdje o mentalnom zdravlju mladih, učenici su dobili nekakve relevantne rezultate iz kojih su nešto zaključili. Gospodin Jokić je u to involviran zaista puno, jer kroz to svoje nekakvo provođenje predmeta stalno su sa njim bili u kontaktu, a kako je on ravnatelj Instituta za istraživanja, onda on malo i pomaže u tom smislu, da učenici znaju što će pitati i na koji način će dobiti neke relevantne podatke, da mogu djelovati u zajednici i da se ta situacija popravi, onda da ponude neka rješenja i na taj način sve funkcionira – završila je Rataić.

Saborska zastupnica i načelnica Općine Konjščina Anita Curiš Krok pohvalila je rad i sve aktivnosti Srednje škole Konjščina, te rad učenika i profesorice koji su radili na ovom projektu.

– Ova saznanja i iskustvo koje su stekli u ŠiZ-u će im uvelike pomoći u daljnjem obrazovanju i stvarnom životu. Nadam se da će i sljedeće godine biti jednako uspješni u ovom projektu, a Općina će školi pomoći onoliko koliko bude u mogućnosti – kazala je Curiš Krok i pozvala učenike da nakon završetka osnovne škole upišu Srednju školu Konjščina.

Još članaka iz "Konjščina"

Facebook