Prethodni članak
Sljedeći članak

[ŠTO KOČI DONOŠENJE IZMJENA PROSTORNOG PLANA?] Općinsko vijeće Konjščine utvrdilo problem i ponudilo rješenja

Bez donošenja 2. izmjena i dopuna Prostornog plana, kojima se isključuje svaka mogućnost gradnje toplane/energane, nema sigurnosti da se neće graditi spalionica


Iako se očekivala burna rasprava podnijetih zahtjeva odnosno članova Općinskog vijeća Damira Curiša, Antonia Goričkog, Anite Krok, Nevena Kurtoića, Ljerke Sović i Miljenka Štabeka od 4. rujna ove godine, što je konkretno odrađeno da se spriječi izgradnja spalionice te zašto ne napreduje 2. izmjena i dopuna Prostornog plana, ova je točka dnevnog reda na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Konjščine, iako je potrajala, prošla u mirnom tonu.

Podsjetimo, prema na sjednici Vijeća u svibnju, usvojen je prijedlog izmjena u nacrtu Prostornog plana, koji izražava stav Općinskog vijeća, a prema kojem se isključuje svaka mogućnost izgradnje toplane/energane na području općine Konjščina. Vijećnici su uputili i upit Zavodu za prostorno uređenje Krapinsko – zagorske županije, o statusu izmjena Prostornog plana, a odgovoreno im je da je postupak u fazi izrade Nacrta prijedloga Plana te da će ta faza potrajati još dva do tri mjeseca, nakon čega izvršno tijelo JLS odnosno načelnik utvrđuje prijedlog Plana za javnu raspravu i Jedinstveni upravni odjel objavljuje raspravu u trajanju 8 do 15 dana. Po njenom okončanju izrađuje se Nacrt konačnog prijedloga Plana, potom načelnik utvrđuje Konačni prijedlog Plana i upućuje ga Vijeću na donošenje.

Ono što 'koči' proceduru donošenja Prostornog plana, istaknuo je načelnik Mirko Krznar, je zahtjev Obrta za elektromehaniku i peradarstvo Sokser, koji iziskuje u PPUO Konjščina promjenu koridora Spojne ceste Zlatar Bistrica – Konjščina – Breznički Hum u dijelu naselja Pešćeno. – Razgovarali smo s Hrvatskim cestama, dogovorili idejnu trasu za izmještanje i uputili su nas na projektanta, od kojeg je došla ponuda za izradu nove trase, što bi koštalo 156 tisuća kuna. Tu stavku nemamo predviđenu u proračunu, a mislim da Općina niti ne bi trebala platiti te troškove, jer to nije u njezinom interesu, iako je Sokser rekao da može platiti, ako bi mu Općina novce vratila u 2020. godini. No, njihova je firma prijavljena u Hrašćini, ne plaćaju prireze i poreze Općini Konjščina, a mi bismo ih u startu, ako sagrade farmu, za koju su im novci odobreni na natječaju, a radi se o 9 milijuna kuna i novom zapošljavanju, oslobodili komunalnog doprinosa. Ako ne bude izmještanja, on ne može dobiti građevinsku dozvolu – obasnio je Krznar. – Jedino smo ovime priječeni da već nismo pokrenuli javnu raspravu. Cijelo vrijeme mi se imputira da blokiram nastavak donošenja Prostornog plana, no u daljnju proceduru ne možemo ako ne odlučimo o tome, a ja sam kao načelnik za odluku o takvom takav iznosu nemam ovlasti – rekao je Krznar.

Nakon poduže rasprave, Vijeće je donijelo zaključak da je usuglašeno da Općina ne može platiti troškove za Soksera, no da će se mu se ponuditi nekoliko opcija – da plati sam i da projektiranje krene odmah, nakon čega bi se projekt izradio u 60 dana i po dobivenoj suglasnosti Hrvatskih cesta izmjena Prostornog plana može ići dalje, ili da Općina plati projektiranje, a za to od Soksera dobije odnosno kupi zemljište nasuprot tržnice, koje treba za parking, obzirom da u proračunu ima predviđenu stavku za otkup zemljišta. I sam obrt može dati neki treći prijedlog, a ako se s njim ne postigne dogovor, izmjene Prostornog plana idu dalje, a obrt neće moći dobiti građevinsku dozvolu. Vijeće je zaključilo da se Sokseru daje rok od 10 dana od primitka ponuda za odgovor, a njegova odluka onda ide na razmatranje Općinskom vijeću. Projektant tada ima 60 dana za izradu projekta, koji onda ide na usluglašavanje Hrvatskim cestama. Tada se može nastaviti daljnja procedura izmjena Prostornog plana.

Među ostalim točkama, vijećnici su izglasali Prvu izmjenu Proračuna za 2019. godinu, kojom je umanjen za 3,1 milijun kuna, a glavni je razlog, objašnjeno je, prihod za rekonstrukciju Doma kulture, što se prenosi na iduću godinu. Među brojnim pitanjima vijećnika o pojedinim stavkama, Anita Knok izdvojila je 505 tisuća kuna na stavci 'načelnik'. – Vi nas koštate više od javne rasvjete, vi ste velika žarulja koja nas obasjava – komentirala je Anita Knok. Krznar je odgovorio da bi rado da mu je plaća tolika, a da je i zaslužio s obzirom da je tri četvrtine proračuna stiglo prihoda iz drugih izvora osim izvornih. – No u toj stavci su i razni drugi rashodi, pokroviteljstva, proračunske rezerve, a moj koeficijent je 3, najniži mogući, a mogao je biti do 4,5 – rekao je Krznar.

Usvojen je i proračun za 2020. godinu, koji iznosi 19,9 milijuna kuna. Kako je pojasnio načelnik, proračun je manji u odnosu na ovogodišnji jer će biti manje natječaja, pošto su sredstva po EU fondovima u velikoj mjeri iskorištena ili su već raspisani natječaji. Glavni projekti tu su završetak gradnje i rekonstrukcije Doma kulture i početak gradnje sportske dvorane, dodao je. Za dvoranu je predviđeno 3 milijuna kuna, na što je Anita Knok pitala gdje će se to uzeti. – Lobiramo da se na sjednici Vlade u Krapini 6. prosinca uvede projekt gradnje sportskih dvorana u Zagorju, jer ih treba izgraditi u nekoliko općina. Predviđenim sredstvima otvorili smo mogućnost da to izlobiramo – odgovorio je Krznar.

Još članaka iz "Konjščina"

Facebook

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Snijeg pada u Gorskom kotaru, a tuča mjestimice usporava promet u zaleđu Dalmacije. Mogući su odroni, a ponegdje ima i magle. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uv...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program